“Πισωγύρισμα αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα”

Στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” παραχώρησε συνέντευξη ο Μάριο Σεντένο, βάζοντας “πάγο” στις ελπίδες του Πιέρ Μοσκοβισί ότι δεν θα κοπούν συντάξεις.

“Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή». Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έβαλε τέλος στα σενάρια περί μη μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας αρνείται το επιχείρημα ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και αντικρούει την επισήμανση ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διατηρεί με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη.

Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα – μέλος της ευρωζώνης, προβλέποντας τριμηνιαίους ελέγχους από το σύνολο των θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup παρομοιάζει την ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών.

Ο ίδιος προσεγγίζει ως «μη ζήτημα» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα, καθώς θα συνεχίσει να εμπλέκεται «και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές την αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον», ενώ σημειώνει πως μακροπρόθεσμα «υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί».

Τέλος, για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει «κλειδί» την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε επίσης