“Πληροφοριοδότες οι μισοί από τους Ρώσους που ζουν στο Λονδίνο”

Σε 150.000 άτομα υπολογίζονται οι Ρώσοι απόδημοι που κατοικούν στο Λονδίνο κι αν αληθεύουν τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε από μία ομάδα προβληματισμού, τότε οι μισοί από αυτούς είναι ή έχουν υπάρξει στο παρελθόν πληροφοριοδότες της Μόσχας!

Επικαλούμενος καλά ενήμερες πηγές υπηρεσιών πληροφοριών, η έκθεση του Άντριου Φόξαλ για το Henry Jackson Society υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 200 υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών που διαχειρίζονται δίκτυα πληροφοριοδοτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πάνω από 500 μυστικούς πράκτορες. Παράλληλα τονίζει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών είναι σχεδόν 52 φορές το μέγεθος των βρετανικών.

«Ενώ οι δολοφονίες και οι απόπειρες δολοφονιών τραβούν τους προβολείς της δημοσιότητας, αυτές είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου», προειδοποιεί η έκθεση.

«Η Ρωσία εμπλέκεται σε όλες τις μορφές δραστηριοτήτων που συνδέονται με ενεργά μέτρα…όπως κατασκοπεία. Και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ανεπαρκές να τις αντιμετωπίσει».

Ο πρώην αρχηγός της MI6 Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ δήλωσε ότι «θα πράξουμε σωστά να λάβουμε υπόψη μας τις προειδοποιήσεις της αναφοράς».

«Η Δύση χρειάζεται να αφυπνιστεί μπροστά στο κίνδυνο που θέτει ο (Ρώσος πρόεδρος) Βλαντιμίρ Πούτιν και η διεφθαρμένη και στυγνή δικτατορία του», πρόσθεσε ο Ντίαρλοβ.

Διαβάστε επίσης