“Πληρώσαμε το άβατο των Εξαρχείων”

Ταραχές προκάλεσε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επανεξελέγη βουλευτής Πέλλας. Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε “Στο Κόκκινο” τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι η έλλειψη ασφάλειας στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορήσει ένας πολίτης στα Εξάρχεια. Μία θέση που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ήθελε και θέλει να παρουσιάσει η Κουμουνδούρου.

Αναφερόμενη επίσης στα λάθη που στοίχισαν η κ. Τζάκρη τάχθηκε κατά των κομματικών μηχανισμών, έκανε λόγο για αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που ήθελαν οι ψηφοφόροι του και αυτό που ήθελαν κάποιοι από τον κομματικό μηχανισμό. Μάλιστα η κ. Τζάκρη τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να γίνει αυτοκριτική στα όργανά για τις πολιτικές- αλλά και για τα πρόσωπα που ευθύνονται για την ήττα και κάλεσε σε πολιτική ανασύνταξη τις οργανώσεις του κόμματος, με το βλέμμα στην κοινωνία.

Όπως ήταν λογικό τα όσα είπε η κ. Τζάκρη προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου, ενώ κάποιοι θερμόαιμοι έκαναν λόγο ότι η βουλευτής Πέλλας είναι πλέον στο στόχαστρο. Ο εκνευρισμός στις τάξεις των στελεχών της Κουμουνδούρου προήλθε από τις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη σε ραδιόφωνο, με τις οποίες έσπευσε να τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν… πίστευαν στα αυτιά τους, καθώς είναι γνωστή η θέση του κόμματος για μη κατάργηση του ασύλου. Και μάλιστα επέκριναν την Θ. Τζάκρη ότι τοποθετήθηκε θετικά, πριν καν γίνει γνωστό στην ολότητά του το σχέδιο που σκέπτεται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.
Τι είπε

«Να κάνουμε αυτά που θέλει ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία και όχι αυτά που θέλουν ελάχιστες μειοψηφίες» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα το πανεπιστημιακό άσυλο: «Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια Αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίτημα ασφάλειας που ζητούν όλοι οι πολίτες στη Δεξιά και τον αυταρχισμό». Απαντώντας δε στο ερώτημα αν το κόμμα της πρέπει να έχει θετική στάση στο νομοσχέδιο που θα φέρει η Ν.Δ. για το άσυλο, δήλωσε: «Ναι, θα πρέπει να έχει μια θετική άποψη».

Ανέφερε ότι «το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που ήθελαν οι ψηφοφόροι και αυτό που ήθελαν κάποιοι στον κομματικό μηχανισμό» και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την μάχη της μεσαίας τάξης, όχι μόνο από την φορολογία … έχασε όμως και την μάχη της ασφάλειας, π.χ. να μπορεί κανείς να κυκλοφορεί ελεύθερα στα Εξάρχεια … έχασε την μάχη της ενημέρωσης, δεν έπρεπε να την εγκαταλείψουμε στην δεξιά προπαγάνδα … με λίγα λόγια, κέρδισε τις μεγάλες μάχες της οικονομίας και της αλληλεγγύης, αλλά έχασε τις μάχες του συμβολισμού».

«Την επόμενη ημέρα, επομένως, πρέπει να κάνει αυτοκριτική μέσα στα όργανά του, όχι μόνο για τις πολιτικές αλλά και για τα πρόσωπα που ευθύνονται για την ήττα», τόνισε η κ. Τζάκρη, «γιατί δεν γίνεται οι άνθρωποι που ευθύνονται για την ήττα να έχουν τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα, αυτό είναι καθοριστικό».

«Πρέπει λοιπόν να ανασυνταχθούμε πολιτικά, να ανοίξουμε τις οργανώσεις μας στην κοινωνία και να ακολουθούμε πολιτικές κοινής λογικής, να κάνουμε αυτά που θέλει να κάνουμε ο λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία, όχι κάποιες ελάχιστες πλειοψηφίες, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα των ψηφοφόρων», όπως είπε.

Ανέφερε ως παράδειγμα το άσυλο, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μία αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίσθημα ασφάλειας που ζητούν οι πολίτες στην Δεξιά και τον αυταρχισμό … αν κάναμε μία ιδιότυπη δημοσκόπηση μεταξύ αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βλέπατε ότι η συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτει το ενδεχόμενο φοιτητής να μην μπορεί να πάει σε αίθουσα διδασκαλίας, αλλά έμπορος ναρκωτικών να μπορεί να διακινεί ελεύθερα ναρκωτικά στο πανεπιστημιακό campus. Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να απαγορεύει σε πανεπιστημιακό δάσκαλο ή φοιτητή να πρεσβεύουν τις ιδέες τους … Νομίζω ότι το κόμμα μου και σε πολλά ακόμη νομοσχέδια, θα πρέπει να έχει θετική άποψη».

Καταλήγοντας, η κ. Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προνομιακό πεδίο στους αντιπάλους του, «να παίζει η Δεξιά με το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, έχασε την μάχη της ασφάλειας και την μάχη της κανονικότητας, που όσον αφορά την σημαντικότητά τους υπολείπονταν της οικονομίας και της αλληλεγγύης. Υπό αυτήν έννοια αδικήθηκε, έχασε στα σημεία, δεν έχασε στα κύρια ζητήματα. Επομένως, την επόμενη ημέρα όλα αυτά θα πρέπει να προσέξει, κάνοντας πρώτα σοβαρή αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας…».

 

Διαβάστε επίσης