“Προβληματικό κείμενο ο Κλεισθένης”, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς

Για μία ακόμη κακή νομοθετική πρακτική κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ο βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και το Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι». Όπως παρατήρησε, βρίθει τροποποιήσεων, καταργήσεων και αντικαταστάσεων, με αποτέλεσμα ένα έντονα προβληματικό νομοθετικό κείμενο. Μάλιστα στάθηκε και στον αριθμό των άρθρων (255) για τα οποία με βάση την απλή αναλογική της Κυβέρνησης, ο κάθε εισηγητής έχει στη διάθεσή του 3,5 δευτερόλεπτα ανά άρθρο!

Υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης ενός εκλογικού συστήματος που να συνδυάζει και την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα, σχολιάζοντας ότι το νέο σύστημα του κ. Σκουρλέτη είναι ακριβώς το αντίθετο άκρο από ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Αφού έκρινε και τα δύο συστήματα ως μη αποτελεσματικά, επανακατέθεσε την πρόταση του Ποταμιού για τη σταθμισμένη αναλογική, η οποία όπως είπε είναι μια ισορροπημένη λύση. Πρότεινε την ύπαρξη ενός κατωφλίου εισόδου στο 3%, καθώς επίσης και την ύπαρξη ενός bonus π.χ. 20% για τον πρώτο της 2ης Κυριακής έτσι, ώστε να μπορεί να έχει την πλειοψηφία ή τη σχετική πλειοψηφία, αν αυτό επιτρέπει το ποσοστό του.

Ο κ. Μαυρωτάς υπεραμύνθηκε της εν λόγω πρότασης, καθώς δεν αποκλείονται οι συνεργασίες αλλά όπως συμπλήρωσε, αυξάνονται και οι πιθανότητες σχηματισμού μιας πιο εύρωστης πλειοψηφίας. Μάλιστα επανέλαβε ότι οι Δήμοι έχουν εκτελεστικές και όχι νομοθετικές αρμοδιότητες, για αυτό και το κριτήριο της κυβερνησιμότητας είναι πολύ σημαντικό, γιατί διαφορετικά θα παράγεται απλά μια πολιτική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.

Επίσης διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι επαναφέρουν τον εναγκαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος, μιας και ο έλεγχος νομιμότητας μεταφέρεται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στου επόπτες ΟΤΑ, σημειώνοντας επίσης ότι οι εν λόγω έλεγχοι παρεκτρέπονται σε έλεγχοι σκοπιμότητας με κομματικά και πολιτικά κριτήρια.

Σχολιάζοντας την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών, διερωτήθηκε γιατί ήρθε ως βουλευτική, και απευθύνθηκε στον κ. Σκουρλέτη: «Θα θιγόταν ο εγωισμός σας κ. Υπουργέ αν την φέρνατε εσείς;»!.

Διαβάστε επίσης