“Σε ρόλο υπερυπουργού Εξωτερικών ο ΓΑΠ”

Ως υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται το τελευταίο διήμερο ο Γιώργος Παπανδρέου δημιουργώντας πονοκέφαλο στο Κίνημα Αλλαγής, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερώσει το Πολιτικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις του.

Έτσι χθες ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, είδε τον πρώην συνεργάτη του και νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ σήμερα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Τέλος αύριο Παρασκευή θα συναντήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τόνιζαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία και την Κύπρο, ενώ θα μεταβεί στην Αμερική και την Κίνα για διεθνείς επαφές, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε πως «η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, απαιτεί πάντα επαγρύπνηση, εγρήγορση, υπευθυνότητα και καθαρές φωνές διεθνώς».
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είναι μέρος των προγραμματισμένων επαφών του για τα εθνικά θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα συνεχίζει τις επαφές του διεθνώς, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Προβληματισμός

Επισήμως στο Κίνημα Αλλαγής λένε πως ήταν όλοι ενημερωμένοι για τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, κάτι που τόνισε και σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό Παύλος Χρηστίδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος είπε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα έπρεπε να έχει εθνική γραμμή. Αυτό πρέπει να κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο. Το γνωρίζαμε». Όπως, άλλωστε, διευκρίνισε, «στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είχε ενημερώσει ότι θα κάνει αυτές τις επαφές. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πρώτη που έβαλε στο τραπέζι το θέμα της εθνικής συνεννόησης. Θυμίζω ότι στο Σκοπιανό ζητήσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου έχει προκαλέσει προβληματισμό και πολλές συζητήσεις. Σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους. Και διατυπώνονται «ηπίως» σκέψεις για το τι πραγματικά θέλει να «δείξει» ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτό που επισήμως λέγεται στο Κίνημα Αλλαγής είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων, ταυτόχρονα δε και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και υπ’ αυτές τις ιδιότητες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών (με την ευκαιρία της εδώ αφίξεως του Σκοπιανού υπουργού εξωτερικών κ. Ντιμιτρόφ), καθώς επίσης και  με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως από ΠΑΣΟΚγενή στελέχη διατυπώνεται η κριτική ότι ως τομεάρχης εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να συναντηθεί μόνο με τον υπουργό Εξωτερικών (όπως έκανε ο ομόλογός του στην Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκος, που αρνήθηκε ενημέρωση, αντί του κ. Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό από τον  κ. Τσίπρα). Ή, τουλάχιστον, θα μπορούσε ν’ αποδεχθεί πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον καλούσε. Στο Μαξίμου, όμως, ο κ. Παπανδρέου πήγε ύστερα από δικό του αίτημα. Το επιχείρημα της επικείμενης επίσκεψής του στην Τουρκία δεν είναι και πολύ πειστικό, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει προσκληθεί για μια ομιλία από τουρκικό πανεπιστήμιο, και όχι από την κυβέρνηση, ή έστω την αντιπολίτευση. Όσο για την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», μιας οργάνωσης που έχει απολέσει την ισχύ της, μειδιούν.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, λοιπόν, λέγεται χαμηλόφωνα, αλλά με σημασία, ότι ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να αποφύγει, με την επίσκεψή του στο Μαξίμου, τη δημιουργία εντυπώσεων, ιδίως μετά το σαφές «άδειασμα» που έγινε στον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν αυτός, στο συγκεκριμένο ψυχρό κλίμα, δέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τσίπρα για κατ’ ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να εξετάσουν την «πρόταση» του επικεφαλής του Ποταμιού για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Κατά την εκτίμηση κύκλων του κινήματος, το αίτημα του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί και με τον κ. Μητσοτάκη, προέκυψε μετά το αρνητικό κλίμα λόγω της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, για να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν δευτερογενείς σκέψεις και «προσωπικές πολιτικές» από τον πρώην πρωθυπουργό, και τηρούνται οι… «ίσες αποστάσεις” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. “Εκτός εάν ο κ. Παπανδρέου έχει βάλει πλώρη προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του υπερυπουργού Εξωτερικών πάνω  από κόμματα και κυβερνήσεις”, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα