Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Πρόεδρος «άδειασε» την Eισαγγελέα – Ο έντονος διάλογος

“Σφάζονται” οι δικαστές για τους Χρυσαυγίτες αφού η πρόεδρος του δικαστηρίου Mαρία Λεπενιώτη “αποδοκίμασε” την Εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου και κατηγόρησε ευθέως  ότι χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία προκειμένου να στηρίξει την εισήγησή της.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από σύντομη διαδικασία, διεκόπη για την Τετάρτη στις 11 το πρωί η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να αναζητηθεί από την εισαγγελική αρχή τυχόν βούλευμα αναφορικά με το εάν ο ευρωβουλευτής Γιάννη Λαγός είχε παραβιάσει στο παρελθόν περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι της εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν στη συνέχεια την Τετάρτη ανάλογα και με την εξέλιξη της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας τις δευτερολογίες τους.

Ο διάλογος Λεπενιώτη – Οικονόμου

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανέφερε:

«Η εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν άλλες πράξεις οι κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια ανάφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και μια σειρά άλλων κατηγορουμένων. Όμως, παρέλειψε να αναφερθεί σε κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί και σε ποινές κάθειρξης, όπως ο Λιακόπουλος, ο Στεργιόπουλος, ο Παπαβασιλείου και άλλοι» ανέφερε η κ. Λεπενιώτη ζητώντας από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της».

Ακολούθησε σύμφωνα με το “Έθνος” ο εξής διάλογος:

Εισαγγελέας: Είπα ότι εκτελέστηκε η πράξη το 1979 σε ηλικία 22 ετών.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα αυτό το θέμα.

Εισαγγελέας: Ναι, αλλά ξέρω ποιοι είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν έχουν, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Δηλαδή η πρότασή σας είναι και γι΄΄ αυτούς να ανασταλεί;

Εισαγγελέας: Ναι.

Πρόεδρος: Παρά την ενδεχόμενη υποτροπή ας πούμε

Εισαγγελέας: Ναι

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε: «Η κ. Εισαγγελέας ανέφερε στην πρόταση της ότι δεν έχουν παραβιάσει όρους. Ωστόσο, κατατέθηκαν έγγραφα στα οποία ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός φέρεται να έχει παραβιάσει περιοριστικό όρο. Ζητούμε επιμέλεια εισαγγελέα να εισφέρει στο δικαστήριο τυχόν βούλευμα για το ζήτημα αυτό».

Στήριξη στην Αδαμαντία Οικονόμου παρέχει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Στο μεταξύ, τη στήριξη της προς το πρόσωπο της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου εξέφρασε, μέσω ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά και τις τελευταίες αντιδράσεις από τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διευκρινίζει ότι η καλόπιστη κριτική ως προς τη δικανική λειτουργία των εισαγγελικών λειτουργών είναι ευπρόσδεκτη και σεβαστή, πλην όμως σαφώς όταν ξεπερνάει τα όρια της ευπρέπειας και αποτελεί μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών.

Υπενθυμίζεται ότι οι θυελλώδεις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, αποτέλεσαν αφορμή της εισήγησης της εισαγγελέως Έδρας για παροχή αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα