“Σηκώθηκαν τα μανίκια” στο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Θα «τρυπήσει» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας - Βολές κατά Ερντογάν από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την περιοχή που κινείται το γεωτρύπανο

Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» πιάνει «δουλειά» στην θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας, στο κοίτασμα Yorukler-1 και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας αντιδράσεις όσων πίστευαν στην Τουρκία πως θα στοχεύσει στην «καρδιά» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σε περιοχές-που διεκδικεί καταχρηστικά η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας έως και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δείτε παρακάτω πού βρισκόταν το τουρκικό γεωτρύπανο νωρίς σήμερα το πρωί:

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», και ναύαρχος ε.α, Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί.

Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», που πρόσφατα είχε προτείνει την απομόνωση και τον αποκλεισμό Μυτιλήνης, Σάμου και Καστελόριζου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ευθέως για τις εξελίξεις, παρ’ όλα αυτά τα όσια δημόσια σχολιάστηκαν από τις αναρτήσεις του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», αντιπροσωπεύουν απόλυτα τις θέσεις και τις σκέψεις του.

Οι θιασώτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» ανέμεναν πως το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα κινούνταν σε περιοχές που θα δημιουργούσαν τετελεσμένα απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα, ζητώντας να «τρυπήσει» ακόμη και νότια της Κρήτης στα όρια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τους λεονταρισμούς και τις απειλές που προηγήθηκαν, επέλεξε να στείλει το γεωτρύπανο για εργασίες, έως τις 7 Οκτωβρίου 2022, στην θαλάσσια περιοχή της Ατάλλειας, δείχνει πως -σε αυτήν την φάση τουλάχιστον- επιδιώκει να κινηθεί στα όρια της νομιμότητας. Ωστόσο -όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν- ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άμεσα, με την έκδοση νέας NAVTEX που θα στοχεύει θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ή κυπριακού ενδιαφέροντος. Για αυτό, όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση, η «επαγρύπνηση» των Ε.Δ. συνεχίζεται.

 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Yorukler-1 αποτελεί το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας του, για τον απόπλου του «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας, ο Ερντογάν δήλωσε πως το νέο τουρκικό γεωτρύπανό αποτελεί «σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα