“Στάχτη” έγινε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων – Καταστράφηκε ολοσχερώς (βίντεο)

Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή έκανε στάχτη το Πολεμικό Μουσείο Χανίων αφού καταστράφηκε ολοσχερώς το ιστορικό κτίριο του 1870.

Το μόνο που έμεινε όρθιο είναι το εξωτερικό του, η κατάσταση του οποίου θα εκτιμηθεί τις επόμενες ώρες.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και όλοι οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου που ήταν κυρίως ξύλινες κατασκευές.

Αμέσως μετά από την εκδήλωση της φωτιάς, στο σημείο έσπευσαν 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες, κλιμακοφόρο όχημα από το Ρέθυμνο και πυροσβεστικό όχημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά σε διπλανούς χώρους.

Γύρω από το κτήριο είχαν αναπτυχθεί πυροσβεστικά οχήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στον δημοτικό κήπο της πόλης, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και σε στρατιωτικές κατοικίες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Στο σημείο της πυρκαγιάς, την κατάσβεση της οποίας συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. στα Χανιά Δημοσθένης Μπαντουράκης, βρέθηκε και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Κατά τον ίδιο, μέσα στο κτίριο δεν υπήρχε μουσειακό υλικό, αλλά πιθανόν κάποια αρχεία.

Η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους μπροστά στο Μουσείο, καθώς και παράπλευρες οδούς, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Διακόπηκε επίσης η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Στο σημείο παραμένουν για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης 4 οχήματα και προσωπικό της Πυροσβεστικής, ενώ το σημείο της οδού Τζανακάκη που περνά μπροστά από την είσοδο του Πολεμικού Μουσείου έχει έχει αποκοπεί κυκλοφοριακά από την αστυνομία από την αστυνομία.

Οι Αρχές διενεργούν προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς.

Στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκε αλλοδαπός ο οποίος είχε βρει κατάλυμα σε εσωτερικό χώρο του κτιρίου.

Βίντεο από την πυρκαγιά στο Πολεμικό Μουσείο 

Ευθύνες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιρρίπτει η Μπακογιάννη

Ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταλογίζει η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη για τη φωτιά και την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.

«Η χθεσινή καταστροφή ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια της πόλης των Χανίων οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαφορία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αφύλακτο και εγκαταλελειμμένο κατέληξε χθες το βράδυ ολοκληρωτικά κατεστραμμένο» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να κινηθούν οι διαδικασίες για να παραδοθεί το Μουσείο στο δήμο Χανίων ώστε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την άμεση αναστήλωσή του

Διαβάστε επίσης