“Στο ένα χέρι το ελικοπτεροφόρο Woody, στο άλλο οι κυρώσεις”

Aποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη έκανε ο Στέλιος Πέτσας στέλνοντας ξανά μήνυμα στην Τουρκία.

«Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε λιγότερο από ένα έτος στην Ελλάδα και με αυτή αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και η μακροχρόνια στρατηγική σχέση στην Αν. Μεσόγειο, με χειροπιαστά δείγματα την αναβάθμιση του ναυστάθμου της Σούδας και το μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου («Woody»), από τα μεγαλύτερα πλοία του αμερικανικού ναυτικού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Και σημείωσε λέγοντας:«Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά πλέον αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της.

Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς που ζητά να γυρίσει η πολιτική των ΗΠΑ σε ένα καθεστώς ισορροπίας δείχνει ότι πραγματικά είχε απομακρυνθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων τους τελευταίους μήνες και έχει πάρει ξεκάθαρη στάση υπέρ των ελληνικών θέσεων που είναι θέσει της λογικής και της καλής γειτονίας πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «η προσπάθεια να επιβάλει η Τουρκία τους δικούς της όρους στην περιοχή, της γύρισε μπούμερανγκ και για το λόγο αυτό όλοι οι μεγάλοι παίκτες παίρνουν αποστάσεις.

Με τις ενέργειές της προκάλεσε την αναδίπλωση ακόμα και συμμαχικών της χωρών, με αποτέλεσμα να απομονωθεί. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταλάβει πως μόνη της προκάλεσε προβλήματα στον εαυτό της.

Να σταματήσει λοιπόν όλες τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, να εγκαταλείψει την απαράδεκτη ρητορική.

Μιλάμε για ξεκάθαρη διαφορά που μπορεί να λυθεί απλά, όχι εύκολα, στο πεδίο των διερευνητικών επαφών και εάν δεν καταλήξουμε και δεν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών, να πάμε στη Χάγη.

Για ποιο μέτωπο μιλάει ο κ. Τσελίκ, είναι πράγματα απαράδεκτα και για εσωτερική κατανάλωση. Δεν κατανοούμε ούτε την πολεμική ρητορική ούτε τις απειλές που εκτοξεύονται από επίσημα τουρκικά χείλη».

“Η αξιοπιστία δεν χαρίζεται, κερδίζεται”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αξιοπιστία δεν χαρίζεται κερδίζεται, όποιος λοιπόν επιθυμεί την έμπρακτη αποκλιμάκωση το δείχνει με συνέπεια και συνέχεια.

Η Τουρκία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει κάνει τα πρώτα βήματα που πρέπει να συνεχιστούν και να μην μείνουν μετέωρα, θα τα κρίνουμε και μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα