“Τα είχαμε βρει με τον Τσίπρα στο όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν”

Tα Βαλκάνια χρειάζονται συμφιλίωση και όχι νέα σύνορα διεμήνυσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ‘Νέα” όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως τα είχε βρει με τον Αλέξη Τσίπρα στο όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, σχολιάζει την αποχή στο δημοψήφισμα, αναφέρεται για τις παραχωρήσεις της χώρας του, εξαίροντας το θάρρος του Έλληνα ομολόγου του στις διαπραγματεύσεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων εκφράζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός  και εκτιμά πως δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία για το ονοματολογικό από εκείνη που υπογράφηκε στις Πρέσπες.

Δηλώνει πως περιμένει από τα μέλη του Κοινοβουλίου του να λάβουν μια απόφαση που να σέβεται τη βούληση τόσο των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, όσο και του 80% των πολιτών που θέλουν την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα προκηρύξει εκλογές.

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ λέει: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ».

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες.

Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Για τις παραχωρήσεις των Σκοπίων

Ερωτηθείς για τις παραχωρήσεις που κάνουν τα Σκόπια ο κ. Ζάεφ απαντά: «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Ο Ζόραν Ζάεφ επαναλαμβάνει, επίσης, ότι αν οι βουλευτές του VMRO «εξακολουθήσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές».

Το μήνυμα στον Μητσοτάκη

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντά μεταξύ άλλων: «Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν από εμάς να οικοδομούμε σχέσεις καλής γειτονίας.

Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες την αξία της νέας πολιτικής και της νέας κοινωνικής εικόνας της χώρας μας: από μια χώρα που μπορούσε να δημιουργεί κρίσεις έχουμε εξελιχθεί σε μια χώρα που συνεργάζεται και αποφασίζει να επιλύσει τα πλέον περίπλοκα ζητήματα. Ελπίζω πως όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δημιουργούμε ενεργά συνθήκες για μια θετική έκβαση της όλης διαδικασίας που έχει ανοίξει ανάμεσα στις χώρες μας και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον».

Για τη Μαρία Σπυράκη

Σε ερώτηση για τη συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη, απάντησε: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα