“Θα ασκήσουμε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση”

Το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το Κίνημα Αλλαγής προσδιόρισε η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, στη πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία συνήλθε μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών.

«Θα ασκήσουμε μαχητική, τεκμηριωμένη, προγραμματική υπεύθυνη αντιπολίτευση. Θα είμαστε απέναντι στη δεξιά και τη κάθε μορφής συντήρηση και τις πολιτικές λιτότητες και υπέρ του κοινωνικού κράτους και ενίσχυσης των αδυνάτων. Η τοποθέτησή μας στο Κέντρο του πολιτικού συστήματος μας δίνει μεγάλες δυνατότητες», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης εστιάζοντας σε δυο ζητήματα. Όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδόθηκε εξ αρχής στους δανειστές για το θέμα των υπερπλεονασμάτων παραπέμποντας τη διαπραγμάτευση για τη μείωσή τους στις καλένδες». Πρόσθεσε ότι αν δεν αλλάξουν οι δεσμεύσεις που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει αλλαγής πολιτικής. «Δεν περιμένουμε αλλαγή πολιτικής, ενώ θα είμαστε αντίθετοι στην αποσπασματική στήριξη όσων έχουν ανάγκη», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Κριτική για τους γραμματείς

Άσκησε ακόμη κριτική στο τρόπο επιλογής των νέων γενικών γραμματέων λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέστρεψε εύκολα και γρήγορα στο παλιό καθεστώς της διατήρησης του κομματικού και πελατειακού κράτους χωρίς αρχές και δεοντολογία, ενώ το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στο να προκηρύσσονται οι θέσεις, όπως είχε θεσμοθετηθεί από το 2010 και υποχρεώθηκε, από τη τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει το 2016. Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων στο Μάτι η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ στο οποίο αποδόθηκαν ευθύνες για τη καταστροφή και αποστρατεύθηκε πέρσι τον Αύγουστο.

Επίσης, εξέφρασε την απορία της για τη επιλογή του Γιώργου Μαυρωτά, ως γενικού γραμματέα Αθλητισμού, αφού είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αντίθετα με τη Ν.Δ. Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε ως άτολμα τα μέτρα της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας καλώντας την κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνουν πιο στοχευμένα, ενώ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν μιλώντας για οπισθοδρόμηση απ΄ την αρχή του Spietzkanditat και μοιρασιά παρασκηνίου που δεν τιμά την Ευρώπη.

Οι τομείς

Στο μεταξύ μοιράστηκαν και οι ρόλοι στη νέα κοινοβυολευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Γραμματέας αναλαμβάνει και πάλι ο Βασίλης Κεγκέρογλου (θα έχει και τον τομέα Άμυνας), ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο πιο έμπειρος βουλευτής εκ των 22, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αναμένεται να τραβήξει το λούκι, καθώς θα έχει υπό την εποπτεία και τον τομέα Εξωτερρικών. ενώ διευθυντής της ορίστηκε ο νομικός Δημήτρης Μάντζιος.

Για αντιπρόεδρος Βουλής από το ΚΙΝΑΛ προτάθηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Οι υπόλοιποι ανέλαβαν τους εξής τομείς: Γιώργος Αρβανιτίδης (Περιβάλλον, Ενέργεια), Αχμέτ Ιλχάν (Ψηφιακή διακυβέρνηση), Νάντια Γιαννακοπούλου (Δικαιοσύνης), Χρήστος Γκόκας (Υποδομών, Μεταφορών), Γιώργος Καμίνης (Προστασίας του Πολίτη), Χάρης Καστανίδης ((Επικρατείας), Μιχάλης Κατρίνης (Ανάπτυξης κι Επενδύσεων), Χαρά Κεφαλίδου (Παιδείας και Θρησκευμάτων), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Πολιτισμού, Αθλητισμού), Ευαγγελία Λιακούλη (Εσωτερικών), Γιώργος Μουλκιώτης (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Μπαράν Μπουρχάν (Υγείας),  Δημήτρης Μπαγκής (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Απόστολος Πανάς (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Γιώργος Παπανδρέου (Συμβούλιο της Ευρώπης), Ανδρέας Πουλάς (Υγείας), Κώστας Σκανδαλίδης (Οικονομικών) και Γιώργος Φραγγίδης (Τουρισμού).

Διαβάστε επίσης