“Θέλουμε μία Κύπρο ενωμένη”

“Υποστηρίζουμε μια Κύπρο ενωμένη, με δικαιώματα για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, μια χώρα υπό τη σκέπη της Ευρώπης, και όχι υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων”. Αυτά δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με το Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Στη συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη για τις τελευταίες του επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πάντως, όπως εκτιμήθηκε, οι τουρκικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τις 24 Ιουνίου «φρενάρουν» οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Επίσης ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τις συζητήσεις που διεξάγονται με τους Ισραηλινούς για τη δημιουργία του αγωγού East Med που θα ενώσει ενεργειακά την Κύπρο με την Κρήτη και στη συνέχεια την Ελλάδα με την Ιταλία.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε στην δήλωση του: «Όπως κάθε φορά, ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Η θέση μας παραμένει στο πλευρό του. Υποστηρίζουμε μια Κύπρο ενωμένη με δικαιώματα, τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Μια χώρα υπό την σκέπη της Ευρώπης και όχι υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων. Είμαστε βέβαια σε μια δύσκολη περίοδο.

Η Τουρκία πηγαίνει για εκλογές και προφανώς μέχρι τότε θα «παίζει» καθυστέρηση. Ελπίζουμε αμέσως μετά, οι Τουρκοκύπριοι με τον ηγέτη τους, τον Ακιντζί και η Κυπριακή Δημοκρατία με τον κ. Αναστασιάδη να βρουν έναν δρόμο για να συνεχίσουν να συνομιλούν και να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, για το καλό, όπως προανέφερα, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Νωρίτερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη θέση τους για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο Γκουτέρες, ώστε να σταματήσει η κατοχή και να ενωθεί ξανά το νησί. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Άντρος Κυπριανού δήλωσαν πως, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε λύση δύο ξεχωριστών κρατών, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για τα παιδιά μας και θα διαιώνιζε την ανασφάλεια και τελικά τις συγκρούσεις στην περιοχή.

 

 Απάντηση στον Μητσοτάκη

 

«Το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων» απάντησε μέσω του προσωπικού ιστότοπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής: «Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Ο κ. Θεοδωράκης στην απάντηση του τόνισε ακόμη πως «χωρίς το Ποτάμι πολλά δικαιώματα δεν θα είχαν κατοχυρωθεί, τα διαχρονικά όργια του κομματικού κράτους (και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) δεν θα είχαν αποκαλυφθεί, οι μάχες για το περιβάλλον θα ήταν λειψές και οι φωνές των ανθρώπων εκτός πολιτικής, και κυρίως των νέων, ακόμη πιο αδύναμες».

Ακόμη, υποστηρίζει πως ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν έχει πολλούς να τον υπερασπιστούν αταλάντευτα χωρίς εκπτώσεις, ιδιοτέλειες και αναβολές και αναρωτιέται: «Αν το Ποτάμι εκλείψει, ποιος θα τολμήσει να πει την αλήθεια για το Μακεδονικό και το Κυπριακό; Ποιος θα υπερασπιστεί την αποκέντρωση της εξουσίας και τον περιορισμό του κράτους των Αθηνών; Την ενίσχυση της διαφάνειας – από τα οικονομικά των κομμάτων μέχρι τις αποφάσεις των υπουργών; Ποιος θα παλεύει για πανεπιστήμια χωρίς φοιτητοπατέρες και συνδικάτα χωρίς συνδικαλιστικοπατέρες; Ποιος θα αγωνίζεται για τη μη ανάμειξη της εκκλησίας στα σχολικά βιβλία; Ποιος θα επιμείνει για Δικαιοσύνη που δεν θα διορίζουν οι υπουργοί; Ποιος (από τα νέα και τα παλιά κυβερνητικά κόμματα) θα αντισταθεί στο πελατειακό κράτος, το κράτος των κολλητών – από τις προσλήψεις μέχρι τα δημόσια έργα και τις προμήθειες;».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι θα υπάρχει όσο θα κυριαρχεί ένα παλαιοκομματικό σύστημα που θα βάζει πάντα την επιβίωση του πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι «οι «διορθώσεις» στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο είναι δύο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Σημειώνει: «Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πρόσφατη και δεν υπάρχει λόγος να την επαναλάβω. Συνιστά σημείο σύγκλισης όλων των λογικών πολιτών. Η αλλαγή, εκτός όλων των άλλων, των διατάξεων που προσφέρουν ασυλία σε υπουργούς και βουλευτές δεν μπορεί και αυτή τη φορά να πάει στις καλένδες. Ούτε μπορούν να περιμένουν οι αλλαγές για μια νέα παιδεία”.

Τέλος ο Στ. Θεοδωράκης καταλήγει: «Το Ποτάμι δεν σπατάλησε τις δυνάμεις του χτίζοντας μηχανισμούς. Και σήμερα δεν χαραμίζει τον ρόλο του χτίζοντας καριέρες για τα στελέχη του. Δεν πολιτευόμαστε για να είμαστε αρεστοί, δεξιά ή αριστερά. Δεν διαγκωνιζόμαστε για να πιάσουμε θέση στις κυβερνήσεις του μέλλοντος. Αυτό ίσως μπερδεύει ένα τμήμα της κοινής γνώμης και των αναλυτών της που έχουν μάθει ότι οι τοποθετήσεις, οι δράσεις και τα συνθήματα των πολιτικών είναι κυρίως κινήσεις στην σκακιέρα της πολιτικής τους επιβίωσης.

Ο δικός μας στόχος ήταν από την αρχή άλλος: να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Ή μάλλον να μην περιμένουμε να γκρεμιστεί η χώρα για να αλλάξουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα