“Θεωρούν το κράτος φέουδο και τρέμουν την αποκέντρωση”

«Η χώρα, δυστυχώς σήμερα, βιώνει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Κυβερνάται από μια παράταξη που δεν σέβεται τους θεσμούς, που θεωρεί το κράτος φέουδο προς κατάληψη, που καταργεί την αυτονομία των συνταγματικών εξουσιών», ανέφερε από τη βήμα του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά άσκησε πολύ κριτική στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και πολύ σκληρές εκφράσεις, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του αποδεικνύονται καθημερινά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και στον αυτοδιοίκηση. «Περνούν τη θηλιά στο λαιμό της αυτοδιοίκησης και της προκαλούν ασφυξία. Φοβούνται την ουσιαστική αποκέντρωση. Δεν τη θέλουν!», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της είπε:
“Αποδυνάμωσαν Δήμους και Περιφέρειες. Σας αφαίρεσαν αρμοδιότητες και πόρους. Διέγραψαν αυτοδιοικητικά κεκτημένα που κερδίσατε με αγώνες ετών. Διόγκωσαν υπέρμετρα τη γραφειοκρατία και τη δημοσιονομική χειραγώγηση. Ανέτρεψαν μεταρρυθμιστικές τομές μας, για να χτίσουν ένα νέο-συγκεντρωτικό μοντέλο εξυπηρέτησης αποκλειστικά μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Και τώρα, επιθυμούν να καταδικάσουν τις πόλεις μας σε μόνιμη, θεσμοθετημένη απραξία. Να δημιουργήσουν παραλυτικές διαδικασίες και να διαμορφώσουν ένα άγριο πεδίο εξαρτήσεων, εκβιασμών και συναλλαγών κάτω απ’ το τραπέζι. Να αλλοιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, με εκλογομαγειρέματα διαφορετικών εκλογικών συστημάτων για κάθε διαφορετικό όργανο των ΟΤΑ, που φθάνουν σε σημείο να μετατρέπουν ακόμη και την πλειοψηφία της κάλπης σε μειοψηφία στη διακυβέρνηση.

Ο Κλεισθένης αντί να λύσει προβλήματα ήρθε για να δημιουργήσει κι άλλα. Εάν οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, ο νόμος πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Εάν όχι, ο Κλεισθένης θα πρέπει να ανατραπεί ριζικά και να θεσπιστούν όλα τα αναγκαία αντίβαρα κυβερνησιμότητας.

Οι προτάσεις μας θεμελιώνονται γύρω από έναν βασικό αδιαπραγμάτευτο άξονα: την ενίσχυση και θωράκιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.

Για λόγους Δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας, λογοδοσίας, εξυπηρέτησης του πολίτη.

Αίρουμε τα συνταγματικά εμπόδια για μια γενναία Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων

 • Ξεκινάμε από τη ρητή συμπερίληψη των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας ως γενικού κανόνα διάκρισης των αρμοδιοτήτων στο άρθρο 102 του Συντάγματος.
 • Για την Παράταξή μας, η συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να διασφαλίσει ότι το Σύνταγμα δεν θα αποτελεί ανάχωμα συντήρησης του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Όσα σημεία του έχουν κριθεί ότι εμποδίζουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, επανεξετάζονται και συμπληρώνονται.

 • Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις για ένα ευρύ πεδίο δημόσιων πολιτικών που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο.
 • Για παράδειγμα, το Σχέδιό μας περιλαμβάνει
 • – Μεταφορά τόσο της υλοποίησης όσο και του σχεδιασμού της Κοινωνικής Πολιτικής στον Α’ βαθμό
 • – Ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων Υγείας στην Τ.Α.
 • – Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από φορείς της Τ.Α., ή με κύριο άξονα αυτούς
 • – Ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α. στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.
 • – Πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος, στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, στον πρωτογενή τομέα, στην άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος και τη μετάβαση στις έξυπνες πόλεις.
 • – Κανονιστική Χειραφέτηση των ΟΤΑ, με δυνατότητα να προσδιορίζουν “τα του οίκου τους”, όπως
 • o το σύστημα εσωτερικής οργάνωσής τους στις παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες,
 • o τις συνεργασίες τους με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων διαφάνειας και εποπτείας,
 • o την παροχή κινήτρων και επιβραβεύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό τους”.

 

 

Διαβάστε επίσης