“Τροπολογία ραμμένη στα μέτρα του επενδυτή”

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την τροπολογία, με την οποία αλλάζουν οι όροι του Νόμου και της συμφωνίας για την Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά. Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή η ίδια η κ. Γεννηματά στην ομιλία της για το φορολογικό νομοσχέδιο. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά: “Είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία αυτή εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή, μια και προβλέπονται ευνοϊκότεροι για αυτόν όροι από τους ισχύοντες. Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα. Θέλουμε τις μεγάλες, τις εμβληματικές για τον τόπο επενδύσεις. Όμως οι επενδύσεις προϋποθέτουν αξιοπιστία του κράτους και σεβασμό των όρων της συμφωνίας και από τους επενδυτές.

Όταν οι όροι αλλάζουν με αυτόν τον τρόπο, και κατόπιν «εορτής», τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και δίνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα διεθνώς. Που θα το βρει το δημόσιο μπροστά του όταν γίνουν διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις. Αποσύρετε την τροπολογία και προχωρήστε το έργο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί”.

Η κ. Γεννηματά έθεσε το ερώτημα εάν οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσουν και τα επόμενα χρόνια

Ερωτήματα για τον ΕΝΦΙΑ

Κατά τα άλλα η κ. Γεννηματά στην ομιλία της υποστήριξε ότι ναι μεν το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει τόσο την μείωση στον ΕΝΦΙΑ, όσο και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Μάλιστα αναφερόμενη στο θέμα της ρύθμισης κάρφωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “τις 120 δόσεις ο ΣΥΡΙΖΑ τις έκανε 24”.

Όμως έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα υποστηρίζοντας πως έτσι όπως είναι γραμμένη η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019 και δεν διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου τα επόμενα χρόνια.

“Είναι  προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές; Γιατί όσο ισχύουν οι επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο παραμένουν οι στόχοι του 3,5% που αποτελούν θηλιά στο λαιμό της χώρας, είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για νέες περικοπές του ΠΔΕ, για νέες εκπτώσεις στο Κοινωνικό Κράτος. Χωρίς την νέα διαπραγμάτευση και τις ουσιαστικές αλλαγές σε αυτούς τους στόχους –από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ- είναι αδύνατη η εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής, είναι αδύνατη η απελευθέρωση των αναγκαίων πόρων που θα εξασφαλίσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση με ανάπτυξη και Κοινωνική συνοχή”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά..

 

Διαβάστε επίσης