“Βόμβα” της El Mundo: Η Ρωσία καίει το περισσευούμενο φυσικό της αέριο!

H Ρωσία καίει το πλεονάζον φυσικό αέριο σε μονάδα της Gazprom στη μεθόριο με τη Φινλανδία καθώς δεν μπορεί να το εξάγει - Διεθνή ΜΜΕ επικαλούνται δορυφορικές φωτογραφίες της NASA

Φλόγες που διακρίνονται από τις 17 Ιουνίου από τη μονάδα συμπίεσης φυσικού αερίου στην Πορτόβαγια αποτελούν σύμφωνα με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ απόδειξη ότι η Ρωσία καίει το πλεονάζον αέριο, που δεν μπορεί να πουλήσει στην Ευρώπη μετά τον περιορισμό της ροής μέσω του Nord Stream.

Στην αποκάλυψη προχώρησε η ισπανική εφημερίδα EL Mundo επικαλούμενη ρεπορτάζ του φινλανδικού κρατικού δικτύου YLE, στο οποίο κάτοικοι της μεθοριακής πόλης Virolakhti επιβεβαιώνουν όσα εντόπισαν οι δορυφόροι της NASA. Δεν πρόκειται για ατύχημα, βέβαια, αλλά για μια διαδικασία που αποφάσισαν οι επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ο οποίος με τον περιορισμό των εξαγωγών, καλείται να διαχειριστεί την πλεονάζουσα συγκέντρωση του ορυκτού καυσίμου.

«Χωρίς δυνατότητα πωλήσεων στην Ασία και χωρίς τους Ευρωπαίους πελάτες της, στους οποίους κατέληγε το 83% των άμεσων εξαγωγών φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες πωλήσεων», εξηγεί η ισπανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο Πούτιν αποφάσισε έτσι να καταφύγει στην πρακτική flaringa, την καύση δηλαδή του πλεονάζοντος φυσικού αερίου.

Μια πρακτική, που σύμφωνα με όσα ανακάλυψε η NASA, ξεκίνησε περί τα μέσα Ιουνίου, όταν η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη ροή προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream κατά 40% εκείνη την περίοδο – συν 20% αργότερα.

Μια εκδοχή, που αν επιβεβαιωθεί, δείχνει πώς η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, πλήττει όχι μόνον τις ευρωπαϊκές χώρες που επιδίδονται εδώ και μήνες σε αγώνα δρόμου για την αποθήκευση του ορυκτού καυσίμου και την αναζήτηση εναλλακτικών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και την ίδια τη Ρωσία, που βλέπει να καταρρέουν τα έσοδά της από την κύρια πηγή της οικονομίας της και αναγκάζεται να κάψει τα πλεονάζοντα αποθέματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα