“Ξεπαγώνουν” οι λογαριασμοί με τη νέα ρύθμιση

Θα αρθούν όλα τα μέτρα κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μόλις ένας οφειλέτης μπει στην ρύθμιση των 12Ο δόσεων. Αυτή είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική από τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή.

Αυτό τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Όπως είναι γνωστό η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών από τις πρώτες ημέρες του 2018 δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα όχι μόνο για την αγορά, αλλά και για τα νοικοκυριά.

Τώρα, λοιπόν, με το νέο νόμο, μόλις ένας οφειλέτης μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε λιγότερες ενδεχομένως, “αυτομάτως ή και σε μερικές ημέρες μετά αναστέλλονται όλα τα μέτρα όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών”.

Η αλλαγή αυτή επιτρέπει σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να “μπορούν να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα”, να μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους, “να κινούν αυτούς τους λογαριασμούς που μέχρι τώρα ήταν παγωμένοι λόγω κατασχετηρίων που είχαν εκδοθεί”. Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε πάντως πως σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει λαμβάνειν κάποια ποσά από το Δημόσιο ως προμηθευτής κ.ο.κ., για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρείχε, τα συγκεκριμένα ποσά θα συμψηφιστούν κανονικά με τις οφειλές του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τις συναλλαγές εταιριών ή φυσικών προσώπων με το Δημόσιο.

Πως θα γίνει η ρύθμιση

“Οι ίδιοι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν πόσες δόσεις θέλουν, ωστόσο υπάρχει στον νόμο ένας πίνακας που ενημερώνει πως όσες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι και το κούρεμα των οφειλών” σημειώνει επί των εξελίξεων ο κ. Κουρμούσης. “Αν κάποιος επί παραδείγματι επιλέξει τις 120 δόσεις, θα πάρει 10% κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ και με μια πληρωμή, τότε θα πάρει 100% κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων. Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια αναλογία και όσες περισσότερες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα” εξηγεί ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που περιγράφει τις κύριες διαφορές και τροποποιήσεις που ισχύουν πλέον στο συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής.

Αξιοσημείωτη διαφορά προκύπτει όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Κουρμούσης, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που υπάρχει για όσους επιλέξουν έναν αριθμό δόσεων πέρα από τη δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση “υπήρχε ένα επιτόκιο της τάξης του 5%, ως προσαύξηση πάνω στο πόσο της οφειλής, επιτόκιο που σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου μειώνεται σε 3% ετησίως”. Αν κάποιος λοιπόν επιλέγει πλέον τις 120 δόσεις ως ρύθμιση αποπληρωμής “δεν θα βλέπει πλέον το χρέος του να αυξάνεται”, σχολιάζει η κ. Κουρμούσης. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο παρελθόν “υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες μετά το κούρεμα 10% προστίμων και προσαυξήσεων, το επιτόκιο 5% στα 10 χρόνια έβγαλε μεγαλύτερη οφειλή” με τους πολίτες σε εκείνη την περίπτωση να λένε “πληρώνω, πληρώνω και το χρέος αυξάνεται”, κάτι που, σημείωσε, δεν θα συμβαίνει με τη μείωση του επιτοκίου που νομοθετήθηκε.

Για τον φόρο εισοδήματος

Ο κ. Κουρμούσης εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως σύντομα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για αλλαγή σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος. “Για όσους επί του παρόντος έκαναν τη φορολογική τους δήλωση και θα τους έχει έρθει ο φόρος εισοδήματος υπάρχει και η δυνατότητα να τον ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, ο υπουργός οικονομικών έχει δηλώσει πως προτίθεται από το Σεπτέμβριο να επανεξετάσει τις 12 δόσεις, ώστε υπό προϋποθέσεις και κριτήρια να γίνουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο, ένα πλαίσιο όμως που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 

 

Διαβάστε επίσης