“Ξύπνησαν” οι Σουηδοί: Κατηγορούν την Τουρκία για παραπληροφόρηση που μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Στην αντεπίθεση πέρασε η Σουηδία για τους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Στοκχόλμη «υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις»

Η κυβέρνηση Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν το PKK και τα παρακλάδια του, τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στη Συρία.

«Γνωρίζετε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας και αυτοί φιλοξενούν το PKK και το YPG. Tο ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφάλειας, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτό. Αν μία χώρα πει ”όχι” δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», διεμήνυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τις απειλές της Άγκυρας για βέτο.

Αξιωματούχοι στη Σουηδία επιμένουν ότι είναι ανοικτοί σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά με μια ασυνήθιστα σκληρή ανάρτησή της στο Twitter η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Αν Λίντε, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η χώρα της υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Λόγω της ευρέως διαδιδόμενης παραπληροφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Ούλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων ήδη από το 1994» έγραψε, σημειώνοντας ότι ανάλογο βήμα έκανε η ΕΕ 18 χρόνια αργότερα. Η θέση της Σουηδίας «παραμένει αμετάβλητη», συνέχισε η Λίντε.

Εν ενεργεία και πρώην δυτικοί αξιωματούχοι, αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ έχουν υποστηρίξει ότι οι ενστάσεις της Τουρκίας πιθανώς εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει ανταλλάγματα για να άρει τις ενστάσεις του και να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επέμεινε χθες, Πέμπτη, ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα επιτευχθεί συναίνεση στους κόλπους της Συμμαχίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε μια ταχεία απόφαση για να υποδεχθούμε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει με τον Στόλτενμπεργκ για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε αυτό το πλαίσιο, όσο η Τουρκία εξακολουθεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, ο Ερντογάν αναμένεται να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά αύριο Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα