Ράβει κοστούμι για πρωθυπουργός εθνικής ενότητας

Αίσθηση στην πολιτική σκηνή και συσπείρωση στον κεντροδεξιό κόσμο προκάλεσε η πρώτη on camera δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Έχοντας να μιλήσει στους πολίτες από το 2009, ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα σε τόνο εθνικό και ενωτικό, θέτοντας ευθέως ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αν και ο ίδιος –πολύ έξυπνα– έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία του αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται με κάποια προσωπική του φιλοδοξία, το παρασκήνιο οργιάζει. Ιδιαίτερα στον χώρο της κεντροδεξιάς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού βλέπουν τον άνθρωπο που θα μπορέσει, στην περίπτωση που υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο και η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να ηγηθεί αυτής. Ο Κώστας Καραμανλής δέχτηκε ισχυρές πιέσεις προκειμένου να παρέμβει, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου – καθώς άπαντες γνωρίζουν την απήχηση που έχει σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας.

Προσεκτική δήλωση
Η δήλωση του κ. Καραμανλή ήταν υπέρ το δέον προσεκτική, καθώς ναι μεν τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ» υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, φρόντισε να μην επιτεθεί στους υποστηρικτές του «ΟΧΙ» κρατώντας έτσι λεπτές ισορροπίες για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Στη Συγγρού (αλλά και σε άλλα κομματικά επιτελεία) θεωρούν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής θα αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή, η οποία θα έχει ως εντολή τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και, μετά, τη διενέργεια εκλογών. Αυτό, καθώς η διενέργεια εκλογών χωρίς συμφωνία θα έβαζε σε πολύ μεγάλες ταραχές της χώρα, καθώς τα ΑΤΜ για τις επόμενες 20-30 ημέρες μέχρι την κάλπη δεν θα έβγαζαν ούτε… κέρματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής τις τελευταίες ώρες δέχεται ισχυρές πιέσεις να αναλάβει νέες ενωτικές πρωτοβουλίες από τη Δευτέρα, στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «οι πολιτικοί αρχηγοί που πιστεύουν στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και αυτή τη στιγμή έχουν την ελάχιστη συμφωνία με γνώμονα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας». Σε έναν τέτοιο εθνικό ρόλο, όπως του πρωθυπουργού που θα ενώσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτή την ιστορική συγκυρία και θα βγάλει τη χώρα από τη στενωπό που την οδήγησαν τα… παιδιαρίσματα των κ.κ. Τσίπρα, Βαρουφάκη κ.ά., πολλοί τοποθετούν τον Κώστα Καραμανλή.

«Ανησυχώ για τη χώρα»
Ο ίδιος ακόμα και τώρα απαντά πως «δεν έχω καμία πολιτική επιδίωξη και πως το μόνο που με ανησυχεί, γι’ αυτό το λόγο και προχώρησα σε παρέμβαση, είναι να μη βγει η Ελλάδα από την καρδιά της Ευρώπης και να μην κινδυνεύσει η εθνική της ασφάλεια». Αξίζει να σημειώσουμε πως στα ανώτατα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν πως μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον κ. Καραμανλή μπορεί να στηριχτεί ακόμα από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, αλλά και μέρος των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσουν να πάρουν αποστάσεις από εκείνο το κομμάτι που είναι υπέρ της ρήξης και της δραχμής. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς που νιώθει δικαιωμένος από τις εξελίξεις, εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του ότι από τη Δευτέρα –και εφόσον προκύψει νέα κυβέρνηση– ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση φιλοευρωπαϊκού μετώπου με κορμό τη Ν.Δ. και επικεφαλής τον ίδιο.

Ο… συνωστισμός των πρώην πρωθυπουργών και η αντίδραση του Μαξίμου
Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός που τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε πως «χωρίς την Ευρώπη η χώρα θα καταστραφεί ολοκληρωτικά οικονομικά μέσα σε μερικές εβδομάδες», αλλά και ο Κώστας Σημίτης που υποστήριξε πως «οι πολιτικές της Ευρωζώνης είναι πιεστικές, όμως εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη: «Παρακολουθούμε έναν “συνωστισμό” πρώην πρωθυπουργών και πολιτικού προσωπικού που σπεύδουν να υπερασπιστούν το “ναι” στην πρόταση των δανειστών. Δικαίωμά τους. Δικαίωμα, όμως, και του λαού είναι να μην τους ξεχνά. Και να αποφασίζει για την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντά του απερίσπαστος από τους εκβιασμούς και από την πρωτοφανή προπαγάνδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα