Ρατσιστική(;) απόφαση της FIFA

Μπλεξίματα με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη φαίνεται πως έχει η FIFA, αφού η πρώτη ερευνά την απόφαση της τελευταίας να αρνηθεί στους Καμίλα Πιτάνγκα και Λάζαρο Ράμος την παρουσίαση της κλήρωσης του Μουντιάλ.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Veja», οι δύο ηθοποιοί, που τυγχάνει(;) να είναι μαύροι είχαν επιλεγεί από την «Globo TV», η οποία έχει αναλάβει την τηλεοπτική παραγωγή της εκδήλωσης, να παρουσιάσουν την κλήρωση, τελικά δεν θα το κάνουν αφού η FIFA απέρριψε το αίτημα του βραζιλιάνικου καναλιού. Αντί αυτών, προτιμήθηκαν οι λευκοί ηθοποιοί Φερνάντα Λίμα και Ροντρίγκο Χίλμπερτ.

Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ο Εισαγγελέας του Σάο Πάουλο, Κριστιάνο Ζόρζ Σάντος τόνισε: «Η επιλογή των παρουσιαστών, δεδομένου του αριθμού των τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν την κλήρωση σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σχετική με την εικόνα που έχουν για τους Βραζιλιάνους. Έχει σχέση για τη βεβαίωση των Βραζιλιάνων εφήβων. Οι παραπάνω λόγοι είναι σχετικοί γιατί ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής είναι Βραζιλιάνος και είναι μαύρος (σ.σ. η αναφορά γίνεται στον Πελέ)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 50.7% του πληθυσμού στη Βραζιλία είναι μαύροι ή μιγάδες, ενώ το 47% είναι λευκοί σύμφωνα με το βραζιλιάνικο ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής (IBGE).

Διαβάστε επίσης