Ρήγμα στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ με Μαξίμου

Η δήλωση Πέτσα ότι είχε ενημερωθεί ο Aλέξης Τσίπρας για τα όσα έγιναν στο Βερολίνο εκνεύρισε τη Φώφη Γεννηματά

Στην προσπάθειά του ο Στέλιος Πέτσας να αδειάσει τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ενημέρωση που του παρείχε το Μαξίμου για τον ελληνοτουρκικό διάλογο δημιούργησε ένα βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αντέδρασε και με δήλωσή της κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μυστική διπλωματία.

«Από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει “έγγραφη συμφωνία” με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον Ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους πού το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει». Αυτή ήταν η γραπτή δήλωση της Φώφης Γεννηματά και όλοι αναμέναμε απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αίφνης στο παιχνίδι μπήκε –έστω και με καθυστέρηση– ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook κατηγόρησε κι αυτός τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία.

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αντί να κλείσει το θέμα δημιούργησε νέα εστία αντιπαράθεσης. Κι αυτό διότι αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε. «Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού ενημέρωσε τον διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο», ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάτι που έκανε πυρ και μανία τη Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό διότι το ΚΙΝΑΛ δεν είχε καμία ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στο Βερολίνο.

 Ανοιχτό το θέμα

Στη Χαριλάου Τρικούπη σκοπεύουν να κρατήσουν ανοιχτό το θέμα, καθώς στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης έγραψε ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε έγγραφη συμφωνία. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού». Κι εύλογα θέτουν ένα σαφές ερώτημα από το ΚΙΝΑΛ: «Ποια είναι η έγγραφη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με την Τουρκία και τι αναφέρεται σε αυτή

Η Φώφη Γεννηματά πολλάκις έχει αναφέρει ότι το ΚΙΝΑΛ θα εξακολουθήσει να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά όπως έλεγαν συνεργάτες της, η εξέλιξη αυτή στα εθνικά μας θέματα είναι στην κυριολεξία κίνηση ανφέρ εκ μέρους του Μαξίμου. Κατά πρώτον, να προχωρήσει στην υπογραφή ενός εγγράφου και το σημαντικότερο να μην ενημερώσει όλα τα κόμματα παρά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κι όπως επισημαίνουν, «αφού στην κυβέρνηση θέλουν να δουν το άλλο μας πρόσωπο θα έχουν την ευκαιρία σύντομα να το διαπιστώσουν». Και μάλιστα άμεσα έγινε αυτό, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής τις παραιτήσεις των υπουργών Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη φωτιά στη Μόρια.

Η στροφή του ΚΙΝΑΛ είχε ξεκινήσει από τη συζήτηση την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή για τον κορωνοϊό, όπου η κα Γεννηματά, σε πολλά σημεία, ταυτίστηκε με την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και «θεσμοθέτηση του μπαχάλου», ή για το ζήτημα των συγκοινωνιών και του στοιβάγματος πολιτών, ακόμη και για το θέμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο πως η Φώφη Γεννηματά άσκησε και προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «πρώτος εσείς δώσατε το μήνυμα της χαλάρωσης. Συμμετείχατε σε σειρά εκδηλώσεων χωρίς να φοράτε μάσκα και χωρίς να τηρείτε κανένα μέτρο προστασίας». Μάλιστα, η αναφορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «η μάσκα του σοσιαλδημοκράτη που προσπαθείτε να φορέσετε δεν σας προστατεύει από τις χρόνιες παθογένειες της παράταξής σας», δείχνει το άγχος του ΚΙΝΑΛ στην επιχείρηση της Ν.Δ να διεμβολίσει τον χώρο του κέντρου.

Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι οι σχέσεις ΜητσοτάκηΓεννηματά, που σε γενικές γραμμές μπορούν να χαρακτηριστούν καλές, μάλλον θα περάσουν σε νέα φάση, ειδικά εάν αποδειχθεί ότι όντως υπήρξε ενημέρωση στον κ. Τσίπρα για το Βερολίνο. Κάτι που αρνείται η Κουμουνδούρου.

 Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, όλοι ετοιμάζονται για την επίσκεψη της κας Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη (16 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο του Φόρουμ που αντικαθιστά τη ΔΕΘ (ματαιώθηκε λόγω πανδημίας). Ήδη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη έδωσε μία πρώτη εικόνα για το τι προτείνει η ομάδα των 11 ειδικών του ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο που θα αναλύσει η κα Γεννηματά, και που περιλαμβάνεται σε 35 σελίδες, είναι ένας μηχανισμός υλοποίησης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει πρόσθετα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις, παρεμβάσεις και μέτρα για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία και, τέλος, Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση με εξαγωγικό προσανατολισμό που δημιουργούν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Για το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ συνεργάστηκαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Φίλιππος Σαχινίδης, ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο εκ των στενών συνεργατών της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Πρωτόπαππας, οι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης, οι γραμματείς των τομέων Ανάπτυξης Α. Πόντας και Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Στ. Κομνηνός, ο οικονομολόγος Απόστολος Κρυωνίδης, και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου.
Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών δούλευε εδώ και τρεις μήνες (είχε ξεκινήσει πριν ακόμη επέλθει η οριστική συμφωνία στην Ε.Ε.) με επικεφαλής τους  Χριστοδουλάκη και Σαχινίδη, ώστε να ετοιμαστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμη και με τηλεδιασκέψεις εν μέσω καλοκαιριού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα