«Ρήμαξαν» σεισμόπληκτο σχολείο

Το ήδη κατεστραμμένο από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, κτίριο του γυμνασίου – λυκείου Καράτουλα, λεηλάτησαν άγνωστοι δράστες – κυνηγοί μετάλλων, πιθανότατα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δράστες αφαίρεσαν αρκετά από τα κουφώματα αλουμινίου στα παράθυρα του κτιρίου, ενώ παραβίασαν και το εργαστήριο φυσικής, το οποίο περιείχε μέρος του εξοπλισμού που δεν είχε μεταφερθεί στις λυόμενες αίθουσες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Το κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο μετά τους σεισμούς, ωστόσο ενώ έχουν περάσει έξι χρόνια δεν έχει γίνει καμία τέτοια κίνηση και στέκει εκεί, με τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης σε ένα νέο σεισμό και φυσικά χωρίς φύλαξη.

Ο λυκειάρχης Καράτουλα Νίκος Σεβόπουλος μιλώντας για την κλοπή αυτή τόνισε πως δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα επίσημα από την Αστυνομία. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι δράστες πιθανότατα ανέβηκαν από το παράθυρο με σκάλα. Οι πόρτες του εργαστηρίου της φυσικής είναι βαριές και δύσκολο να ανοίξουν ή να τις σπάσουν. Η φύλαξη του χώρου από εμάς ήταν φύσει αδύνατον, ενώ την ευθύνη για αυτό την έχει ο δήμος. Ο χώρος που είχαμε δημιουργήσει ήταν αρκετά ασφαλής, σε σχέση με άλλες λύσεις που μας προτάθηκαν» σχολίασε.

Ο καθηγητής φυσικής του λυκείου Καράτουλα Θοδωρής Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στο νέο σχολείο στα λυόμενα είχε μεταφερθεί μόνο ένα μέρος από το εργαστήριο της φυσικής, καθώς δεν υπήρχε χώρος. «Η καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς επέλεξαν κάθε τι μεταλλικό για να το πάρουν, ακόμα και τα σώματα του καλοριφέρ και την μεταλλική πόρτα. Είναι ολική καταστροφή καθώς χωρίς τα αντικείμενα που πήραν δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα. Η ζημιά με μια πρόχειρη εκτίμηση φτάνει τις 40.000 ευρώ».

Όμως αυτή η κλοπή στο εγκαταλελειμμένο και διαλυμένο από το σεισμό κτίριο φέρνει στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και την αναγκαιότητα για την ανέγερση ενός νέου σχολείου, καθώς έξι χρόνια τώρα οι μαθητές κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες. «Παρακαλάμε τρία χρόνια τώρα από τη μια να υπάρξουν ενέργειες για να γίνει κάτι με το σχολείο και από την άλλη να μας δοθούν δύο λυόμενες αίθουσες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η μια για αποθήκη να τοποθετήσουμε τον εξοπλισμό μας όπως αυτόν που έκλεψαν. Η άλλη για τη βιβλιοθήκη μας, που είναι αποθηκευμένη σε αίθουσα της εκκλησίας. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει για να κατασκευαστεί ένα νέο σχολείο. Η τοπική κοινωνία έχει το δικαίωμα να απαιτήσει ένα σύγχρονο σχολείο για τα παιδιά της» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σεβόπουλος.

Πηγή : ilialive.gr

Διαβάστε επίσης