Ρισκάρει ο Ανδρουλάκης…

Πασχίζει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να ξεφύγει από την πίεση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιον θα συνεργαστεί την επαύριον των εκλογών, δηλώνοντας προκαταβολικά ότι δεν θέλει πρωθυπουργό Κυριάκο και Αλέξη

Ως μία στρατηγική κίνηση υψηλού ρίσκου εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη χαρακτηρίζεται η δήλωση του από του βήματος του προσυνεδρίου του ΚΙΝΑΛ στην Κοζάνη, ότι «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και λέμε μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου, καθώς ναι μεν στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι το ΚΙΝΑΛ (συντόμως επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ) θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του με στόχο την καλυτέρευση των ποσοστών του. Και με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν οι συνεργάτες του ότι θα σταματήσουν οι… επιθέσεις φιλίας εκ μέρους και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα από την Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι έτσι θα προσελκύσουν τους αναποφάσιστους, που έχουν καταλήξει ότι δεν συμφωνούν ούτε με τον έναν (Μητσοτάκης-Ν.Δ.) ούτε και με τον άλλο (Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ).

Όμως το ρίσκο με την συγκεκριμένη δήλωση εμπεριέχεται στο γεγονός ότι εάν το ΚΙΝΑΛ κληθεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και θέσει βέτο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, τότε είναι βέβαιο ότι θα πιεστεί έτι περαιτέρω από τους άλλους δύο. Έτσι κι αλλιώς ήδη από την κυβερνητική παράταξη έχουν ακουστεί δηλώσεις του στυλ «δεν μπορεί να απαιτήσει ο τρίτος για τον πρωθυπουργό από τον πρώτο». Ενώ και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και μήνες το αφήγημα «ελάτε μαζί μας ισότιμα για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα».

Για να μπορέσει να υλοποιηθούν τα θέλω του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να την ευνοήσουν και οι συσχετισμοί. Και βέβαια ακόμη και σήμερα πολλοί από τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ισχυρίζονται πως το νέο ΠΑΣΟΚ (που θα επανέλθει σε λίγες ημέρες) θα κάνει την έκπληξη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Προς ώρας έχει βελτιώσεις τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, όλα δείχνουν πως θα πιάσει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές (πέριξ του 15%), όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το αποκαλέσεις ως την αλλαγή που ονειρεύεται ο κ. Ανδρουλάκης και οι συν αυτώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης στο προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ στην Κοζάνη προκάλεσαν ντόρο. Ταυτόχρονα οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τον ελιγμό του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ναι μεν αποδέχεται το ενδεχόμενο συνεργατικής κυβέρνησης, αλλά απαιτεί το δύσκολο σενάριο, το οποίο έχει ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί. Επί της ουσίας την τορπιλίζει, αλλά ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει ευθέως, καθώς έχει το δικαίωμα να θέτει συγκεκριμένους όρους. Κάτι που συμβαίνει κατά κόρον σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αφενός μεν προγραμματική σύγκλιση, αφετέρου δε συμφωνία στα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των πολιτικών αρχηγών. Όμως ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζει πως αποκλείεται να αποδεχθούν το αίτημα του και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας.

Στρατηγική πρώτου γύρου

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κινείται σε «στρατηγική πρώτου γύρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση την Κυριακή της απλής αναλογικής, ώστε να αποφευχθεί μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία, που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα. «Τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» τονίζει  χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του, προσθέτοντας ότι «το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Εκεί θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια». Παράλληλα, βουλευτές και στελέχη του κόμματος κόβουν κάθε σενάριο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θέλοντας να απεγκλωβιστεί το κόμμα από την άχαρη, αντιπαραγωγική, βλαπτική και διαβρωτική συζήτηση περί συνεργασιών, επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός με πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά και τρέχοντας το πρότζεκτ της ανανέωσης και της ανασυγκρότησης της Παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη και περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές διαδικασίες σε όλη την επικράτεια, στις οποίες συμμετέχουν πολίτες που θέλουν να δηλώσουν την ενεργή συμμετοχή στο νέο εγχείρημα και να διαθέσουν  χρόνο, σκέψη και δράση για την παράταξη.

Κλιμάκια αποτελούμενα από βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «οργώνουν» μεγάλες πόλεις και χωριά, ώστε να διαμορφώσουν από κοινού με τους προοδευτικούς  τους στόχους, τις θέσεις και τη φυσιογνωμία του κόμματος, τους τρόπους δράσης και τη λειτουργία του, τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες, την πολιτική του.

Η αυτοοργάνωση υπερβαίνει τα στενά κομματικά πλαίσια, καθώς απευθύνεται και σε «δίκτυα» με πολίτες που δεν ανήκουν στον άμεσο κομματικό μηχανισμό, αλλά επιθυμούν συλλογικά (π.χ. ανά δήμο ή περιοχή) να συμμετάσχουν ευρύτερα στις κομματικές διεργασίες. Κρίκο της παραπάνω αλυσίδας αποτελεί και η ψηφιακή πλατφόρμα Digital Society, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα αν είναι κομματικό μέλος να συμμετέχει στον διάλογο για την ανάδειξη προτάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργάνων θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου και ο στόχος είναι οι νέες οργανώσεις να  είναι ένα κράμα παλαιών και νέων στελεχών, μικρής ηλικίας, ώστε να  συνδυάζεται η όρεξη για δουλειά και η εμπειρία, καθώς στην πλάτη τους θα πέσει το βαρύ φορτίο τριών εκλογικών αναμετρήσεων (Εθνικές, Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές). Στις εσωκομματικές κάλπες της 8ης Μαΐου θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ θα αποφασιστεί και το όνομα με το οποίο θα κατέβει το κόμμα στις εκλογές. Δηλαδή να επιστρέψει στο ισχυρό brand name ΠΑΣΟΚ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα