
Robo-γραφιάδες αντί για δημοσιογράφοι η «μόδα» της AI εποχής
Η απόφαση της μεγαλης κυκλοφορίας γερμανικής εφήμερίδας Bild να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους που απασχολεί με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκει μιμητές και σε άλλα διεθνή ΜΜΕ
Δεν πάει πολύς καιρός όταν από τις στήλες του διεθνούς ρεπορτάζ της «Α» μεταφέραμε στους αναγνώστες την είδηση για την Fedha, την πρώτη εικονική-ψηφιακή παρουσιάστρια που «γεννημένη» από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και με τη χρήση αυτής θα μεταδίδει δελτία ειδήσεων για λογαριασμό ενός μέσου ενημέρωσης του Κουβέιτ.
Φαίνεται ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν ένας πειραματισμός ή ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά η επόμενη δυστοπική κατά πολλούς ημέρα της ενημέρωσης, καθώς την πρόθεσή της να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους που απασχολεί με μηχανές παραγωγής δημοσιογραφικής ύλης μέσω τεχνητής νοημοσύνης κάνει πράξη η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Ο λόγος για τη γερμανική Bild που σύμφωνα με σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της αγγλικής «Guardian» κοινοποίησε ένα e-mail στο προσωπικό του ομίλου Axel Springer –στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η Bild– ενημερώνοντας ότι η εφημερίδα «δυστυχώς θα πρέπει να αποχωριστεί πολλούς συναδέλφους, οι δουλειές των οποίων γίνονται πλέον από την Τεχνητή Νοημοσύνη ή άλλες αυτοματοποιημένες διαδικασίες». Ποιοι την πληρώνουν; Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο e-mail, οι δημοσιογράφοι, οι παραγωγοί εκτύπωσης, οι διορθωτές και οι photo editors. Από τις κεφαλές του γνωστού γερμανικού tabloid δεν συγκεκριμενοποιείται πόσοι εργαζόμενοι θα χάσουν δυνητικά τις δουλειές τους. Το μόνο που λέγεται –μάλλον εν είδη… παρηγοριάς– είναι ότι η διοίκηση της εφημερίδας θα προσπαθήσει να μην κάνει απολύσεις όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο να μειώσει το μισθολόγιο κατά «χαμηλό τριψήφιο αριθμό» ή περίπου 200 θέσεις εργασίας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν κόστη της τάξης των €100.000.000 ώστε η Bild να ξαναπεράσει στην «όχθη» των κερδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 20 χρόνια η Bild πουλούσε περίπου 4,5 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως, αλλά τώρα οι πωλήσεις έχουν κατρακυλήσει στο 1.000.000 φύλλα, απόρροια όχι μόνο της μείωσης του αναγνωστικού κοινού που πήγαινε στο περίπτερο αλλά και εξαιτίας «εξωγενών» παραγόντων. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια το όνομα της εφημερίδας έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων, όπως η συγκάλυψη φερόμενων σεξουαλικών παρενοχλήσεων ή η προσπάθεια του επικεφαλής του ομίλου Axel Springer, Ματίας Ντέπφνερ, να επηρεάσει το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών στη Γερμανία.
Το δυστύχημα είναι ότι ο δρόμος που επέλεξε η Bild δεν είναι… μοναχικός. Ο μιντιακός όμιλος Axel Springer εκτός από την Bild έχει στην κατοχή του και την Die Welt στην οποία κατά τα φαινόμενα θα ακολουθηθεί παρόμοια «συνταγή», ενώ την χρησιμοποίηση robo-γραφιάδων αντί κανονικών δημοσιογράφων καλοβλέπουν για τη νέα AI εποχή το BuzzFeed, η Daily Mirror και η Daily Express.