Ρωσία: Κοστίζει πολύ ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι κυρώσεις της Δύσης και το κόστος του πολέμου, με περίπου 200.000 στρατιώτες και οι απώλειες των στρατιωτικών εξοπλισμών κοστίζουν στην τσέπη των Ρώσων πολιτών που λένε το ψωμί ψωμάκι

Δεν ήταν πολλοί αυτοί που πραγματικά πίστευαν ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας θα αναχαίτιζαν τα πολεμικά σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η χώρα έχει ανά τους αιώνες δείξει την αντοχή της σε μακρόχρονους πολέμους, πολέμους που την άφησαν με αποδεκατισμένες κοινωνίες, αλλά με αναγεννημένη από τις στάχτες της την πολεμική της μηχανή. Γιατί μπορεί η ρωσική κοινωνία να πεινάει επί δεκαετίες, αλλά η πολεμική της βιομηχανία όχι. 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Με τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σιτηρών προς εξαγωγή να έχουν πάρει την ανιούσα η Ρωσία συνεχίζει να χρηματοδοτεί την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία. Ωστόσο, η μη αναμενόμενη αύξηση απωλειών των Ρώσων σε ποσοστό 15-20% των συνολικών τους μαχητικών δυνάμεων πιθανώς να οδηγήσει την Μόσχα στην χρήση των πιο εξελιγμένων όπλων της.

Ο ειδικός για τον ρωσικό στρατό του Chatham House, Ματιέ Μπουλέγκ, εκτιμά ότι ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, αλλά μόνο τα βαρέα όπλα της σοβιετικής εποχής που είναι αναλώσιμα και ως εκ τούτου η απώλεια των 476 από τα 3.000 τανκς προς το παρόν δεν φαίνεται ανησυχητική.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανατροφοδότηση του στρατού τόσο σε έμψυχο, όσο και σε άψυχο υλικό φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα γονατίσει την ρωσική οικονομία, καθώς οι Ρώσοι πολίτες θα κληθούν μέσω των φόρων να καλύψουν τα κενά που απρόσμενα δημιούργησε η ουκρανική αντίσταση.

«Αυτό το είδος χαμηλής τεχνολογίας πολέμου μπορεί να χρηματοδοτηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε ρούβλια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίζεται με την μαζική διοχέτευση στρατιωτών και βαρέος πυροβολικού στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι μία περισσότερο γενικευμένη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», δηλώνει ο Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics της Ουάσινγκτον. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι οι δυτικές κυρώσεις θα περιορίσουν τη ρωσική οικονομία κατά περισσότερο του 11% φέτος, παρότι οι εξαγωγές ενέργειας κορυφώνονται και αναμένονται περίπου 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον μέσα στον μήνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ 15,7% ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ… ΑΝΗΦΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 20%

Άδεια τσέπη…

Ούτε, όμως, το παραπάνω ποσό κρίνεται ικανό να καλύψει τις ελλείψεις. Αποτέλεσμα; Θα  κληθεί ο ρωσικός λαός για ακόμα μια φορά να βάλει το χέρι στην σχεδόν άδεια τσέπη του. Ο διπλασιασμός σε βάθος χρόνου των αμυντικών δαπανών κρίνεται μονόδρομος και η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει κάθε πηγή χρημάτων, ακόμα και την επίταξη καυσίμων από τις κρατικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Κόνολι, αναλυτή του έγκριτου ινστιτούτου στρατιωτικών μελετών RUSI Λονδίνου. Αυτό, πάντως, που θα επηρεάσει περισσότερο την ρωσική οικονομία θα είναι η καθημερινή συντήρηση των περίπου 150.000 συνολικά Ρώσων στρατιωτών και η αντικατάσταση των 1.351 κατά την Μόσχα ή των 10.000 ως 15.000 κατά τους δυτικούς πεσόντων στρατιωτών, που ναι μεν θα προέλθουν από μια εφεδρεία περίπου 2.000.000 ανδρών, αλλά θα είναι πολίτες.

Με εθνική στρατιωτική δύναμη 325.000 ανδρών «αν έχεις 150.000 ανεπτυγμένους στην Ουκρανία, έχεις το ήμισυ του στρατού σου σε επιχειρήσεις μάχης και έχεις υποφέρει από υψηλές απώλειες», λέει ο Κόνολι, «άρα, θα πρέπει να αντικατασταθούν, θα χρειασθεί να υπάρξει εναλλαγή στρατιωτικού προσωπικού. Κατά βάσιν, χρησιμοποιούν ολόκληρο τον στρατό τους ή θα τον χρησιμοποιήσουν αν αυτό διαρκέσει για πολύ περισσότερο».

Τούτων δοθέντων, μπορεί η κλαγγή των όπλων στο μέτωπο να μην ακούγεται στη ρωσική επικράτεια, αλλά ο οικονομικό-κοινωνικός απόηχός του έχει ήδη φτάσει: πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει και ο επενδύσεις για την ανάπτυξη των ρωσικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων τίθεται εν αμφιβόλω. Η παγκόσμια αγορά εκτιμά ότι σύντομα θα φανεί στους Ρώσους η έλλειψη σε εισαγόμενα φάρμακα και θα αγοράζουν τεχνολογικά προϊόντα απομίμησης, εικόνα που παραπέμπει στην δεκαετία του 1990 που τόσο πάσχισε η χώρα να ξεπεράσει.

Στην πρώτη του θητεία, το 2000, ο Πούτιν παρέλαβε το 38% του πληθυσμού με εισόδημα μικρότερο των  5,50 δολαρίων την ημέρα κατορθώνοντας να μειώσει το ποσοστό αυτό κατά 90% μέχρι το 2018, έχοντας «υπογράψει» μια άτυπη συμφωνία με τον λαό του: εκείνος θα έβαζε τέλος στο χάος και εκείνοι θα ευτυχούσαν οικονομικά, σύμφωνα με τον Barry Ickes, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Penn State University: «Σε αντάλλαγμα, ο λαός θα συμφωνούσε να μην αμφισβητήσει την πολιτική εξουσία του Πούτιν. Και αυτή είναι η συμφωνία του από τότε».

Σήμερα, όμως, που οι Ρώσοι (θεωρούν ότι) ζουν το μετακαπιταλιστικό όνειρό, το κόστος από την εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται βαρύ, η αδυναμία διεθνών ταξιδιών και η έλλειψη του διαδικτύου και των πιστωτικών καρτών μαζί με τις μεγάλες ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και ελλείψεις άλλων δεν φαίνεται να ισοσταθμίζεται από τα φθηνά καύσιμα. Με πληθωρισμό στο 15,7% που αναμένεται να αγγίξει το 20%, 20 εκατομμύρια Ρώσων να ζουν ήδη σε επίπεδα φτώχειας και την ρωσική αγορά να στερεύει από «ζεστό» χρήμα, οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια προοπτική δεκαετούς χρεοκοπίας από την οποία που πολύ δύσκολα θα ανακάμψουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα