Ρωσία: Ποινική έρευνα κατά δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα Πούτιν

Η Ερευνητική Επιτροπή υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν λόγοι διερεύνησης ποινικών ευθυνών στην περίπτωση του Ρώσου προέδρου

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/3) ότι άνοιξε ποινική έρευνα σε βάρος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και των δικαστών που εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Η επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγοι διερεύνησης ποινικών ευθυνών στην περίπτωση του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας από τη δικαιοδοσία ξένων κρατών.

Την Παρασκευή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν, κατηγορώντας τον για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού και συγκεκριμένα παιδιών και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα