Ρωσία: Ρίχνουν στους κατάδικους “τυράκι” αποφυλάκισης για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ακτιβιστές θεωρούν ότι έχουν προσεγγιστεί εκατοντάδες κρατούμενοι. Από καταδικασμένους δολοφόνους, μέχρι παραβάτες για υποθέσεις ναρκωτικών

Με το δέλεαρ της αποφυλάκισης και υψηλών αμοιβών το Κρεμλίνο προσπαθεί να στρατολογήσει κατάδικους σε φυλακές της Ρωσίας προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Με τις ρωσικές δυνάμεις εξαντλημένες από τις μάχες που μαίνονται εδώ και μισό χρόνο στην Ουκρανία και με βαριές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες που φθάνουν, σύμφωνα με τις τελευταίες δυτικές εκτιμήσεις, στις 75.000 -αν και η Ρωσία το αρνείται- και με πολλούς στρατιώτες να αρνούνται να συνεχίσουν να πολεμούν, τα περιθώρια στενεύουν και ακτιβιστές θεωρούν ότι έχουν προσεγγιστεί εκατοντάδες κρατούμενοι σε δεκάδες φυλακές σε όλη τη χώρα, από καταδικασμένους δολοφόνους μέχρι παραβάτες για υποθέσεις ναρκωτικών.

Ένας τέτοιος κατάδικος για υπόθεση ναρκωτικών, που μίλησε στο CNN ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, είπε ότι γίνονται δεκτοί «δολοφόνοι, αλλά όχι βιαστές, παιδεραστές, εξτρεμιστές και τρομοκράτες. Τους προσφέρουν αμνηστία ή απονομή χάριτος μέσα σε ένα εξάμηνο. Κάποιοι μιλούν για 100.000 ρούβλια τον μήνα, άλλοι για 200.000».

Ο ρόλος της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner

Ο ίδιος τόνισε ότι η προσφορά τού έγινε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στη φυλακή από άγνωστους άνδρες, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία –τον όμιλο μισθοφόρων Wagner Group, ο οποίος δεν υπόκειται στην απαγόρευση που ισχύει για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να στρατολογούν καταδίκους και τα ηνία του οποίου κρατά ο λεγόμενος «σεφ του Πούτιν», Γιεβγκένι Πριγκοζίν -αν και ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέση με τη Wagner. Όπως είπε ο εν λόγω κατάδικος στο αμερικανικό δίκτυο, σε περίπτωση που αποδεχόταν την πρόταση, θα εκπαιδευόταν επί δύο εβδομάδες στην περιοχή του Ροστόφ στη νότια Ρωσία.

«Αν ισχύει, είμαι υπέρ της προσφοράς. Μπορεί να κάνει τη διαφορά για μένα, που είμαι φυλακή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, να μπορέσω να βγω σε έξι μήνες αν είμαι τυχερός. Θέλω απλώς να πάω σπίτι μου στα παιδιά μου το συντομότερο δυνατό. Αν αυτή η επιλογή είναι εφικτή, γιατί όχι;», είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι πενήντα συγκρατούμενοί του επελέγησαν ήδη για στρατολόγηση και τέθηκαν σε καραντίνα στη φυλακή, αλλά ο ίδιος άκουσε ότι κάπου 400 κατάδικοι υπέβαλαν αίτηση.

Ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εργάζονται στο ρωσικό σύστημα φυλακών, λένε ότι από τις αρχές Ιουλίου λαμβάνουν αναφορές από συγγενείς κατάδικων που ανησυχούν για την τύχη τους. «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα στρατολόγησης χιλιάδων Ρώσων κρατουμένων για την αποστολή τους στον πόλεμο», λέει ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, επικεφαλής του Gulagu.net, μιας ομάδας που προασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων. Σε κάποιους καταδίκους προτάθηκε η καταβολή στις οικογένειές τους αποζημίωσης ύψους πέντε εκατ. ρουβλιών (82.000 δολαρίων) σε περίπτωση θανάτου τους, αλλά τα ποσά αυτά μπορεί να μην δοθούν ποτέ. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν υπάρχει πραγματικό συμβόλαιο, είναι παράνομο», είπε ο Οσέτσκιν.

«Τροφή για τα κανόνια των Ουκρανών»

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κατάδικοι αυτοί χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως δόλωμα για να προσελκύσουν τα πυρά των Ουκρανών, και να προδοθούν έτσι οι θέσεις τους στις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να αντεπιτεθούν με πλήγματα ακριβείας.

«Πάνε πρώτοι, τους βλέπουν οι Ουκρανοί στρατιώτες και τους χτυπούν. Μετά οι Ρώσοι στρατιώτες βλέπουν που είναι οι Ουκρανοί και βομβαρδίζουν το σημείο», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα