ΡΩΣΙΑ vs ΝΑΤΟ: Η ώρα της αλήθειας (…του πολέμου;)

Ο μαξιμαλισμός των γεωπολιτικών «θέλω» δεν αποκλείεται να αποτελεί και την έτοιμη δικαιολογία για την προσφυγή στα όπλα στην Ουκρανία

Τον Μάιο του 1997 Ρωσία και ΝΑΤΟ έβαζαν την υπογραφή τους στην Ιδρυτική Πράξη επί των Αμοιβαίων Σχέσεων, τη Συνεργασία και την Ασφάλεια μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η κοινή παραδοχή των «συμβαλλομένων» ήταν τότε ότι το ένα μέρος δεν θα αντιμετωπίζει το άλλο ως αντίπαλο.

Όσοι περίμεναν το μπρα-ντε-φερ των τελευταίων ημερών ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για να πιστοποιήσουν πόσο για το θεαθήναι ήταν η προ 25ετίας συμφωνία μάλλον δεν παρακολουθούν με εμβρίθεια τις διεθνείς εξελίξεις.

Ως γνωστόν την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας με φόντο την ένταση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις της Μόσχας με τη δύση στο θέμα της Ουκρανίας. Της συνάντησης της Τετάρτης είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ενώ ακολούθησε την Πέμπτη και συνεδρίαση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Το αποτέλεσμα ίδιο κι απαράλλαχτο: ένα διάλογος κωφών όπου καθένας στέκεται αμετακίνητος πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές του κι ένας μαξιμαλισμός γεωπολιτικών «θέλω» που για κάποιους θα αποτελέσει και την έτοιμη δικαιολογία για την προσφυγή στα όπλα.

Μέγγενη…

Για να το κάνουμε πενηνταράκια: Η Ρωσία νιώθει ότι από το 1997 και μετά η ΝΑΤΟϊκή μέγγενη σφίγγει επικίνδυνα γύρω της, βλέποντας πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά και χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ να εισχωρούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι… αποσκιρτήσαντες δεν είναι και λίγοι. Το 1999 μπήκαν στο ΝΑΤΟ η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, ακολούθησαν το 2004 η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Εσθονία, το 2009 «ζήλεψαν» η Αλβανία και η Κροατία, το 2017 το Μαυροβούνιο, με τελευταία είσοδο στο κλαμπ αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας το 2020. Και τώρα στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ βρίσκεται το ιερό δισκοπότηρο των Ρώσων, η Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ μοιάζουν ανυποχώρητες στο ρωσικό «casus belli» για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πολλώ δε μάλλον δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσφορο έδαφος αποδοχής της αξίωσης που απηύθυνε προ ημερών η Μόσχα προς το ΝΑΤΟ δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών και ειδικού διαπραγματευτή της Ρωσίας στις αμερικανο-ρωσικές διαβουλεύσεις στον ΟΑΣΕ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, «να “πακετάρει” και να επιστρέψει στα όρια του 1997». Όσο πιθανό είναι, πάντως, να δει το Κρεμλίνο το ΝΑΤΟ να «πακετάρει» τα οπλικά συστήματα και τις στρατιωτικές δυνάμεις που φιλοξενούνται στα εδάφη των «υιοθετημένων» χωρών, άλλο τόσο πιθανό είναι να δει η Δύση τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραιτείται των βλέψεών του στην Ουκρανία. Επομένως το πιθανότερο… πακέτο που θα δούμε θα είναι αυτό της έκρηξης μίας προδιαγεγραμμένης σύρραξης, που ουδείς θα μπορεί με σιγουριά να προβλέψει πού θα σταματήσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα