Ρουσφέτι του «Ρασπούτιν» για την επανεκλογή της κας Τουλουπάκη

Δικαστής εμπλεκόμενος στην έρευνα για τη Novartis ψήφισε υπέρ της ανανέωσης της θητείας της κας Ελ. Τουλουπάκη και, ύστερα από 22 ημέρες, συγγενικό του πρόσωπο διορίστηκε στη Γεν. Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς

Η ανακοίνωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis, Γιάννη Αγγελή, την περασμένη Τετάρτη, 12/6, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά κάποιων δικαστικών πεπραγμένων στην προαναφερόμενη υπόθεση και όχι μόνο…

Ως γνωστόν, ο ανώτατος δικαστικός, αναφερόμενος στο άγνωστο –αλλά κατά πολλούς γνωστό– άτομο που έχει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», τόνισε επί λέξει τα εξής:

​9)στο εύλογο ερώτημα, ποιος τέλος πάντων είναι ο «πανίσχυρος κ. Ρασπούτιν» παρακαλώ τον συνάδελφό μου κ. Δασούλα, να αναζητήσει την πορεία και την κατάληξη της σχετικής ποινικής έρευνας που έχει διαταχθεί, από την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στο βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει  (το όνομα) η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον «αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το «υπάκουο παιδί της»), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, «ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

 

Διορίζει παιδιά και νύφες ο «Ρασπούτιν»

 

Ο εντοπισμός του «Ρασπούτιν» από τον κ. Γ. Αγγελή «εντός των μελών της κυβέρνησης» και η δυνατότητά του «να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων σε ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ατόμων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση αλλά και για τους δικαστές και εισαγγελείς του δυναμικού του ΑΠ.

Η «Α» εκ δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος ορμώμενη «έψαξε» το θέμα. Αναζητώντας υπουργικές αποφάσεις και ΦΕΚ του τελευταίου έτους, συνέλεξε τα εξής στοιχεία:

Συγγενικό πρόσωπο δικαστικού του ΑΠ διορίστηκε στη Γεν. Γραμματεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στις 3 Μαΐου 2019, σε θέση ειδικού συνεργάτη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας έξι μηνών.

Ο παραπάνω διορισμός έλαβε ΦΕΚ στις 30/5/2019, με το φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 309, τη δε σχετική απόφαση υπογράφει η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Αναστασία Ξεπαπαδέα, με αρμοδιότητα την οποία της έχει εκχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η υπόθεση αυτή, κατά τον κ. Γ. Αγγελή, έχει υπόβαθρο και περιπλέκει τα διαδραματιζόμενα, που τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας με εκατέρωθεν καταγγελίες του αντεισαγγελέα ΑΠ, της κας Τουλουπάκη, της κας Ξένης Δημητρίου και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου.

Ποια είναι τα στοιχεία που δίνουν τροφή για τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τόσο στην υπόθεση Novartis όσο και στην ανανέωση θητείας της κας Τουλουπάκη.

1] Είκοσι δύο ημέρες πριν από τον διορισμό του συγγενικού προσώπου του προαναφερόμενου δικαστικού του ΑΠ, δηλαδή στις 11/4/2019, κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ο εν λόγω δικαστικός τοποθετήθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας της κας Ελένης Τουλουπάκη, παρά το γεγονός ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες στα «πηγαδάκια» του Αρείου Πάγου ενώπιον συναδέλφων του ετοποθετείτο κατά της ανανέωσης της θητείας της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ως γνωστόν, η κα Τουλουπάκη, με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική εισήγηση της κας Ξένης Δημητρίου –η οποία, αν και είχε γνώση των καταγγελιών του Γ. Αγγελή για τα πεπραγμένα και τις πλημμέλειες των εισαγγελέων Διαφθοράς, απέκρυψε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο τις εκθέσεις των δύο ΑΡΜΟΔΙΩΝ αντεισαγγελέων του ΑΠ και εποπτών για την έρευνα της Novartis από τους εισαγγελείς Διαφθοράς κ.κ. Παπαγεωργίου και Αγγελή– με ψήφους 8 έναντι 3 ανανέωσε τη θητεία της για δύο ακόμη χρόνια.

Το εάν επιβάλλετο να θέσει η κα Δημητρίου τις παραπάνω εκθέσεις των προαναφερομένων εποπτών ή να τις αγνοήσει είναι θέμα το οποίο πιθανότατα θα ερευνηθεί σε ποινικό επίπεδο –διότι σε πειθαρχικό, λόγω της συνταξιοδότησής της στις 30/6/2019, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί– μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και βεβαίως μετά την επιλογή του διαδόχου της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

Από μπλέξιμο σε μπλέξιμο…

 

2] Η συνέχεια των δικαστικών «μυστηρίων» έγινε ένα μήνα αργότερα, όταν σε όλα τα καταγγελλόμενα για πλημμέλειες και όχι μόνο κατά την έρευνα της υπόθεσης Novartis, με την εμπλοκή των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς (κας Τουλουπάκη, επίκουρων εισαγγελέων κ.κ. Ντζούρα και Μανώλη), του τέως επόπτη κ. Γιάννη Αγγελή, του νυν επόπτη κ. Παν. Δρακουμάτσου, αλλά και του διενεργήσαντος την έρευνα για την «διαρροή» της συνομιλίας στη Βιέννη μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και Αμερικανών συναδέλφων τους, του αντεισαγγελέα ΑΠ κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ενεπλάκη και ο προαναφερόμενος δικαστικός του οποίου το συγγενικό πρόσωπο, όπως ήδη αναφέραμε, είχε τύχει της ευμενούς αντιμετώπισης από τη Γεν. Γραμματεία Καταπολέμησης Διαφθοράς με εξάμηνο διορισμό και με μισθό της τάξεως των 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα που βεβαίως αναμένεται να απαντηθούν από τον κ. Γιάννη Αγγελή, κατά πόσο συνδέεται –σύμφωνα με τις αιχμές που υπάρχουν στην ανακοίνωσή του– ο προαναφερόμενος διορισμός, με την τοποθέτηση για την ανανέωση της θητείας της κας Τουλουπάκη και κυρίως εάν είναι νόμιμο και ηθικό ο εν λόγω δικαστικός να έχει εμπλοκή στη συνέχεια της έρευνας.

Η άποψη της «Α» είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στις ευκαιρίες στη ζωή μεταξύ των παιδιών δικαστικών λειτουργών και παιδιών άλλων ατόμων που υπηρετούν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, όπως υπουργεία, σώματα ασφαλείας κ.λπ.

Η ειδοποιός όμως διαφορά για τους δικαστικούς λειτουργούς έγκειται στο ότι πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή τους σε δίκες ή δικαστικά συμβούλια με υποθέσεις που σχετίζονται με διορισμούς όπως η προαναφερόμενη περίπτωση.

Ας σημειωθεί ότι ο προαναφερόμενος δικαστικός χαίρει εκτίμησης από όλους τους συναδέλφους του στον Άρειο Πάγο και ουδέποτε έχει δώσει δικαίωμα για κάτι μεμπτό κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του. Επειδή όμως, όπως είναι γνωστό, το ρητό «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» ισχύει για όλους τους κλάδους της κοινωνικής μας ζωής, καλό θα ήταν πριν από τη συνταξιοδότησή του να λάβει τις πρέπουσες αποφάσεις και για την υστεροφημία του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα