Ρουσφετο-νομοθέτηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το οποίο όμως ενίσταται η αντιπολίτευση

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα παιδιά των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και η σύσταση Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο μωσαϊκό των αλλαγών που επιφυλάσσει για το στράτευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Τζιβελέκης

 Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι οι νομοθετικές πρόνοιες επιλύουν χρόνια προβλήματα και στρεβλώσεις, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη κάνοντας λόγο για προχειρότητες και νομοθετικά μερεμέτια. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το πρόσφατο ν/σ του ΥΠΕΘΑ, για το οποίο ο κυβερνητικός ισχυρισμός είναι ότι έρχεται να καλύψει ώριμες ανάγκες –προσωπικές και οικογενειακές– των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Λένε, συγκεκριμένα, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του στρατεύματος είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικού. Θεωρούν, μάλιστα, ότι το ηθικό είναι αυτό που έχει επαυξήσει το αξιόμαχο και το στρατιωτικό κύρος της χώρας σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τα απόνερα της κρίσης με τις περικοπές κονδυλίων είναι ακόμη νωπά, την ίδια ώρα που δεν έχουν εκλείψει η διεθνής ρευστότητα και οι ασύμμετρες απειλές με τις οποίες συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Οι βασικές προβλέψεις

Αυτό ακριβώς το ηθικό θεωρούν οι εμπνευστές του νομοσχεδίου ότι ενισχύουν με ρυθμίσεις όπως:

1] Η μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα τέκνα των τριτέκνων και των πολύτεκνων οικογενειών.

2] Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης και ο εναρμονισμός της με το γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

3] Η σύσταση Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη σχετικά με υπηρεσιακές υποθέσεις, που τα αφορούν άμεσα και προσωπικά, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

4] Η λήψη μέριμνας για το ωράριο εργασίας και τις μεταθέσεις του προσωπικού που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή επιμελείται Άτομα με Αναπηρία.

5] Η εξαίρεση των αναδρομικών που καταβλήθηκαν το 2018 από τον υπολογισμό του εισοδήματος για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων, παροχών και οικονομικών ενισχύσεων.

6] Η επέκταση και στους στρατιωτικούς της δυνατότητας που ήδη έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, για την εκπροσώπηση και την υπεράσπισή τους στα ποινικά δικαστήρια για υπηρεσιακές υποθέσεις από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

7] Η ρύθμιση μεγάλου αριθμού εκκρεμοτήτων που άπτονται της υπηρεσιακής και βαθμολογικής εξέλιξης κάθε κατηγορίας προσωπικού.

8] Η καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας των στρατιωτικών, το οποίο θα χρησιμεύει ως ταξιδιωτικό έγγραφο και θα έχει νέες προδιαγραφές ασφαλείας.

9] Η εισαγωγή με επιεικέστερα κριτήρια στις στρατιωτικές σχολές μαθητών που βίωσαν τις δύσκολες στιγμές της πλημμύρας στη Μάνδρα το 2017 και της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.

10] Η επέκταση της περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία των ανασφάλιστων και των οικογενειών όσων συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου το 1964, το 1967 και το 1974.

11] Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποίησης Λιμένων.

12] Η ίδρυση Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας ως ανεξάρτητης οργανωτικής μονάδας του ΓΕΕΘΑ, για την πιστοποίηση της συμμόρφωσης υλικού, μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και φορέων της αμυντικής βιομηχανίας με το εθνικό και διεθνές κανονιστικό πλαίσιο αξιοπλοΐας αεροσκαφών και πλοίων.

 

Παραμονή οπλιτών μετά την ανακατάταξη

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει, εξάλλου, πρόβλεψη για παραμονή οπλιτών στο στράτευμα μετά την ανακατάταξή τους. Αυτό που προβλέπει το ισχύον  νομοθετικό πλαίσιο είναι ότι οι οπλίτες που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία τους μπορούν να επανακατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως έμμισθοι, για χρονικό διάστημα έως 3 ετών. Παρ’ ότι, όμως, αρκετοί το επιθυμούν, δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραμένουν αυτοί οι οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν της τριετίας, ώστε και το έλλειμμα πληρότητας που έχουν κάποιες μονάδες να μετριάζεται και να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο ο βαθμός της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητάς τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η λογική του νομοθέτη είναι στους οπλίτες που έχουν ήδη κάποια εμπειρία και εξειδίκευση και εργάζονται ομαλά στο στρατιωτικό περιβάλλον να τους παρέχεται πλέον περισσότερη και αρτιότερη εκπαίδευση, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν και επιχειρησιακά, είτε υπηρετούν στις μονάδες τους, είτε στις Ειδικές Δυνάμεις, με την παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνουν αυτήν την επιλογή.

Ν.Δ.: «Θεσμοθετείτε τη λούφα και την… απαλλαγή»

Τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είδαν με καλό μάτι στην οδό Πειραιώς. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και  τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, ήταν λάβρος κατά του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το «ρουσφετολογικό, φωτογραφικό και κυρίως προεκλογικό, που κατατέθηκε πρόχειρα προκειμένου να κλείσει η κυβέρνηση το μάτι σε κάποιους για να πάρει μερικές ψήφους».

Ειδικά για νέες νομοθετικές προβλέψεις που αφορούν τους αντιρρησίες συνείδησης, από τη Νέα Δημοκρατία γίνεται λόγος για «θεσμοθέτηση της λούφας και απαλλαγής». Επίσης στη Ν.Δ. θεωρούν ότι μέσω συγκεκριμένων διατάξεων απαξιώνεται το κύρος των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκφράζεται παράλληλα η θέση ότι το νομοσχέδιο βάζει βόμβα στα θεμέλια του στρατεύματος με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα