Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Διεκδικούμε όσα μας στέρησαν»

Ο βουλευτής Εύβοιας και εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία μιλά στην «Α» για την κρίσιμη εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου και εξηγεί γιατί είναι  καθοριστικής σημασίας στόχος η κατάκτηση της αυτοδυναμίας

Την κρισιμότητα των εκλογών της 7ης Ιουλίου επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Α» ο βουλευτής Εύβοιας και εκ νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, Σίμος Κεδίκογλου, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την «τελική αναμέτρηση ανάμεσα στους λαϊκιστές που κυβερνούν τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει εξαγγείλει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες».

 

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

 

Κύριε Κεδίκολγλου, ποιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και ποιο το «στοίχημα» της Νέας Δημοκρατίας;

«Οι εθνικές εκλογές είναι η τελική αναμέτρηση ανάμεσα στους λαϊκιστές που κυβερνούν τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει εξαγγείλει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Οι πολίτες θα κρίνουν αν θα πάει η Ελλάδα μπροστά, αν θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη, αν θα έχουμε πολλές καλές δουλειές, λιγότερους φόρους, ασφάλεια στις γειτονιές, καλύτερη Παιδεία και καλύτερη Υγεία.

»Από τις επαφές που έχω με τους πολίτες γυρνώντας όλη την Εύβοια, πιστεύω πως η προσπάθειά μας να πείσουμε ακόμη και τους πιο δύσπιστους πολίτες αποδίδει. Αλλά δεν εφησυχάζουμε, θέλουμε να πείσουμε όλους τους Έλληνες για το πώς βλέπει η ΝΔ την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας πίσω της όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνον εξαπάτησε όσους τον εμπιστεύθηκαν, αλλά απεδείχθη η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».

 

Εκτιμάτε ότι το κόμμα σας θα καταφέρει να κατακτήσει τον στόχο της αυτοδυναμίας;

«Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αυτοδυναμία είναι καθοριστικής σημασίας, όχι για να σχηματίσουμε μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να μην μπει η Ελλάδα στη δίνη της απλής αναλογικής. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στηρίζεται σε ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα επανεκκινήσουν την οικονομία. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο για να καταφέρει να κόψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια μεγάλη, μια καθαρή νίκη και μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα. Πάντως, η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να γεμίσει από την αρχή».

 

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο της αποχής;

«Επειδή ακριβώς είναι 7 Ιουλίου και επειδή ο κόσμος εκ των πραγμάτων μπαίνει σε ρυθμούς χαλάρωσης, κάνουμε έκκληση για μαζική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, η νίκη της Ν.Δ. δεν είναι δεδομένη, ούτε η ισχυρή εντολή που ζητάμε. Επειδή μπορεί να κριθεί για λίγες ψήφους ποιο κόμμα θα είναι ή δεν θα είναι στη Βουλή, το οποίο είναι απολύτως καθοριστικό για την αυτοδυναμία, λέμε καθαρά ότι δεν προεξοφλούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Διεκδικούμε μέχρι τελευταία στιγμή την ψήφο όλων των πολιτών. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

»Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και θα πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη και των πιο καχύποπτων πολιτών. Κάθε συμπληρωματική ψήφος, όταν είσαι ήδη σε ένα υψηλό ποσοστό, είναι όλο και πιο δύσκολη. Γι’ αυτό επιμένουμε τόσο στην προβολή του προγράμματός μας, όσο και στα ζητήματα συμπεριφοράς και στον αξιακό κώδικα της πολιτικής».

 

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία όταν έρθει στην εξουσία;

«Το σχέδιό μας συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα, δημοσιονομική συμμόρφωση και πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος και τον καταλαβαίνουν πλέον όλοι οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές, και φυσικά το Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας υπερφορολόγησε την παραγωγική οικονομία για να δημιουργήσει αχρείαστα υπερπλεονάσματα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή είναι η λάθος “συνταγή”».

«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ»

Τι απαντάτε στα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι «έχετε ένα κρυφό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζετε με διαφόρους τρόπους»;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν κατάλαβε τίποτε από τις ευρωεκλογές. Η στρατηγική του παραμένει διχαστική και επιθετική και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκρουστική. Ο ισχυρισμός ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. “μυρίζει ανθρώπινο αίμα” είναι πρωτοφανής. Είναι αποκρουστική ως φράση. Δείχνει όμως τον πανικό του κ. Τσίπρα. Το πρόγραμμά μας έχει αναπτυχθεί κατά τομέα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σειρά εκδηλώσεων τα προηγούμενα χρόνια. Έχει επίσης παρουσιαστεί σε πρόσφατη εκδήλωση, ενώ αναπτύσσεται σε 16 άξονες.

»Το πρόγραμμά μας από την πρώτη στιγμή ήταν αυστηρά κοστολογημένο. Μιλήσαμε για την ανάγκη να περικόψουμε άμεσα φορολογικούς συντελεστές, αλλά περιγράψαμε και μια περικοπή φορολογικών συντελεστών σε ορίζοντα τετραετίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, και όχι όσα ευφάνταστα εφευρίσκουν τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ για να τα υιοθετήσουν στη συνέχεια επισήμως τα στελέχη του».

«ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

«Μέχρι το 2000 η Εύβοια ήταν εκτός Ευρώπης!»

Κύριε Κεδίκογλου, είστε υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ευβοίας. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την Περιφέρειά σας;

«Έχω πει πολλές φορές ότι η Εύβοια είναι ο σημαντικότερος λόγος που είμαι στην πολιτική, και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι συμπατριώτες μου που γνωρίζουν πολύ καλά τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και τι προσπάθειες γίνονται για να πετύχουμε η Εύβοια να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει. Αυτό ήταν και είναι το όραμά μου.

»Η Εύβοια είναι ένας πλούσιος τόπος με πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των ανθρώπων της. Όλοι γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο που στερεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτό το πρόβλημα είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος αρχηγός με τον οποίο διασχίσαμε μαζί όλη την Εύβοια από την Κάρυστο μέχρι την Ιστιαία και έχει προσωπική αντίληψη του τι θα προσφέρει ένα σωστό οδικό δίκτυο στον τόπο μας, τι δυνατότητες και τι προοπτικές υπάρχουν.

»Ελάχιστοι ξέρουν ότι μέχρι το 2000 η Εύβοια ήταν εκτός Ευρώπης και ακούγεται εξωφρενικό, αλλά ο λόγος που δεν έγιναν οδικά έργα στην Εύβοια την περίοδο που υπήρχε κατασκευαστικός οργασμός στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν ενέταξε ούτε ένα χιλιόμετρο οδικού δικτύου της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τους. Μετά από πολύχρονους αγώνες και τη συνδρομή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να γίνει η ένταξη και να δρομολογηθεί το πρώτο μεγάλο έργο στον νομό, η παράκαμψη Χαλκίδας, το πρώτο μεγάλο έργο μετά από τριάντα χρόνια και την υψηλή γέφυρα, προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ, που δυστυχώς ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το απένταξε από το ΕΣΠΑ για να το δώσει στον εκλεκτό τους εργολάβο τον κ. Καλογρίτσα, εντάσσοντας τον δρόμο Πάτρα-Πύργος που δεν ήταν αντίστοιχης ωριμότητας έργο, αδικώντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα την Εύβοια.

«ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

»Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει θα συνεχιστεί, έχει γίνει μία καλή αρχή με τον Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια και αυτή την προσπάθεια θα την εντείνουμε μαζί με τον Φάνη Σπανό, ενισχύοντάς την παράλληλα με την κεντρική Κυβέρνηση.

»Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αδιαφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που είχαμε δημιουργήσει στην Εύβοια είναι και η περίπτωση του Λιμανιού της Κύμης, το οποίο ολοκληρώσαμε στα χρόνια της κρίσης από το υστέρημα των φορολογούμενων πολιτών, και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έκανε καμία κίνηση για την ανάπτυξη και αξιοποίησή του. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισκεφθήκαμε το λιμάνι στην Κύμη και είναι γνώστης του προβλήματος. Πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να γίνει μία πύλη προς το Βόρειο Αιγαίο αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα και, ταυτόχρονα, μία “πύλη” ζωής και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

»Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να καταφέρουμε. Για παράδειγμα, η Λουτρόπολη της Αιδηψού. Η Αιδηψός μπορεί να είναι μοναδικός προορισμός ιατρικού τουρισμού. Επίσης, στη Νότια και Βόρεια Εύβοια υπάρχουν τα καταδυτικά πάρκα που έχουμε ήδη σχεδιάσει μαζί με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό και έχει εκπονηθεί προμελέτη.

»Το όραμά μου έχει σχέση με όσα σας προανέφερα. Το όραμά μου είναι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Εύβοιας από εκεί που μας σταμάτησαν. Να πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της Εύβοιας, το άνοιγμά της στον κόσμο».

 

Διαβάστε επίσης