ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΗ… Από τα πάμπερς στην τροχήλατη βαλίτσα

Ζήλεψαν τη δόξα του περιβόητου Μαμανέα στο σκάνδαλο Κοσκωτά οι προστατευομενοι μάρτυρες της Ελένης Τουλουπάκη

«Είναι δε κρίσιμο το γεγονός ότι η υπηρεσία μας απευθύνθηκε με δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις αμερικανικές αρχές και ζήτησε να μας αποσταλούν στοιχεία από την έρευνά τους (τυχόν καταθέσεις ή όποια άλλα στοιχεία των μαρτύρων τους) που κατά την κρίση τους ενδεχομένως να ενδιέφεραν τις ελληνικές αρχές και ουδέποτε λάβαμε σχετική απάντηση».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η παραπάνω παράγραφος είναι αυτούσια από το εξώδικο που απέστειλε η Ελένη Τουλουπάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή», αμέσως μετά την αποκάλυψη σχετικά με έγγραφο που απέστειλε η ίδια και οι άλλοι δύο εισαγγελείς Διαφθοράς στους αντιεισαγγελείς Ζαχαρή και Σοφουλάκη σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Στο έγγραφο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» η Εισαγγελία Διαφθοράς παραδεχόταν ότι ενέταξε σε καθεστώς προστασίας μάρτυρες που έχουν καταθέσει και στις αμερικανικές αρχές με σκοπό το όφελος, πράγμα που απαγορεύεται από το δικανικό μας σύστημα.

Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες είπαν απίστευτα πράγματα, τα οποία ως φαίνεται άρεσαν στην κα Τουλουπάκη και στους συνεργάτες της. Διαφορετικά δεν μπορεί ουδείς λογικός άνθρωπος να πιστέψει τη μαρτυρία ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής έβαλε σε μία τροχήλατη βαλίτσα πράσινα, κόκκινα και μοβ χαρτονομίσματα, και έκανε ντου στο Μαξίμου για να δωροδοκήσει τον πρώην πρωθυπουργό. Προφανώς, ο κουκουλοφόρος μάρτυρας ενθυμήθηκε το παλιό τραγούδι της αείμνηστης Βίκυς Μοσχολιού (1972 σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη) που έλεγε «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε, καλέ;».

Κι όμως, το εντυπωσιακό δεν είναι ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς έκαναν έρευνες για την τροχήλατη βαλίτσα. Αλλά ότι αποδέχθηκαν ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι κι επικαλέστηκαν τις καταθέσεις τους ως υπαρκτή ένδειξη για εξονυχιστική έρευνα. Δεν σκέφθηκαν για παράδειγμα ότι ανάλογες καταθέσεις είχαν δώσει το 1989 οι σωματοφύλακες του Κοσκωτά για τα κουτιά με πάμπερς όπου μετέφεραν τα χρήματα με τα οποία δωροδοκήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς επί τόσο καιρό, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση από τις αμερικανικές αρχές (όπως παραδέχεται στο εξώδικό της η κα Τουλουπάκη), επέτρεψαν να δημοσιεύονται «φίδια» στην κυριολεξία, όπως το… αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κόντρα», ότι το FBI έχει βίντεο στην κατοχή του όπου διακρίνεται να εισέρχεται στο Μαξίμου ο Κωνσταντίνος Φρουζής με τροχήλατη βαλίτσα. Προφανώς το αποκλειστικό ρεπορτάζ τής εν λόγω εφημερίδας θα μπορούσε άνετα να το συμπεριλάβει στο ντοκιμαντέρ που έστησε με τον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ο Έλληνας Μάικλ Μουρ, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Ο πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συντάραξε την ελληνική κοινωνία ο Γιώργος Κοσκωτάς

 

Τι είχε γίνει με Κοσκωτά

Το 1989 η κα Τουλουπάκη ως φοιτήτρια σίγουρα θα είχε ακούσει για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Κι εάν δεν είχε ακούσει τίποτα γιατί διάβαζε, σίγουρα θα έμαθε το 1998, όταν εισήχθη στη σχολή Δικαστών. Τότε, λοιπόν, το 1989, παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαζί με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, τον Δημήτρη Τσοβόλα και τον Γιώργο Πέτσο, με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε από τον Γιώργο Κοσκωτά.

Βασικοί μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι σωματοφύλακες του τότε προέδρου της Τραπέζης Κρήτης.  Στις σχετικές καταθέσεις στον ανακριτή Γ. Σκαρλάτο, αλλά και στις επιτροπές της Βουλής που είχαν συσταθεί την περίοδο 1988-1990, είχαν προχωρήσει οι σωματοφύλακες του τραπεζίτη Ηρακλής Σηφακάκης, Μανούσος Γρυλλάκης, Βασίλης Μαμανέας, Ιωάννης Δήμου Τσώλης, Μανώλης Σκορδούλης, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, Νίκος Τρικαλίτης και άλλοι.

Ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν σε αναφορές για τη μεταφορά των 90 εκατ. δραχμών σε κουτί από Πάμπερς, το οποίο φέρεται να είχε τοποθετηθεί έξω από την κατοικία του Γιώργου Κοσκωτά στην οδό Ορφέως στην Εκάλη, στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία Γιώργου Λούβαρη, στενού φίλου τού τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Ωστόσο, στη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο –την περίοδο 1991-1992– κάποιοι από τους σωματοφύλακες που μίλησαν για την «κούτα από Πάμπερς» τα γύρισαν σε σχέση με τις αρχικές καταθέσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρθηκαν σε «ανυπόστατη ιστορία».

Μόνο ένας επέμεινε στον αρχικό του ισχυρισμό, ο Βασίλης Μαμανέας, αλλά όταν δέχθηκε τις ερωτήσεις από τον τότε πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, τον αείμνηστο Βασίλειο Κόκκινο, υπέπεσε σε τόσες αντιφάσεις, που εκνεύρισε τον πρόεδρο που Ειδικού Δικαστηρίου, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή του για ψευδορκία, ενώ όπως αναφέρει ο αστικός μύθος αρνήθηκε να λάβει υπόψη αυτές τις καταθέσεις.

Ο Βασίλης Μαμανέας με την κατάθεση του ισχυριζόταν ότι μετέφερε τα λεφτά σε κούτες πάμπερς. Αργότερα κατήγγειλε ότι τον έβαλαν να τα πει

Φυσικά, οι καταθέσεις του Μαμανέα και των άλλων σωματοφυλάκων του Κοσκωτά έδωσαν την ευκαιρία στον επίσης αείμνηστο Δημήτρη Ρίζο να χρησιμοποιήσει πρωτοσέλιδα επί πολλές ημέρες στον «Ελεύθερο Τύπο» φωτογραφίες από διάφορες συσκευασίες πάμπερς. Ως απάντηση στα πρωτοσέλιδα, αλλά και στους ισχυρισμούς των σωματοφυλάκων, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης (απεβίωσε το 2013) είχε επιχειρήσει να καταδείξει ότι σε κούτα Πάμπερς που είχε φέρει στο δικαστήριο δεν χωρούσαν τα προαναφερόμενα «τούβλα» με τα 90 εκατ. δραχμές, κάνοντας στην κυριολεξία «Τούρκο» τον Κόκκινο.

Έβαλε τα γέλια

Εξάλλου, ας μη λησμονούμε ότι πρόσφατα ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, είπε πως όταν ήρθε στη Βουλή ο φάκελος της κας Τουλουπάκη και διάβασε για τις τροχήλατες βαλίτσες στο Μαξίμου, έβαλε τα γέλια, διότι τις θεωρούσε παραμυθένιες, ενθυμούμενος τις καταθέσεις του Μαμανέα και των άλλων σωματοφυλάκων του Κοσκωτά.

Λίγο μετά την επανεκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 1993, ο Βασίλης Μαμανέας επέλεξε να χτυπήσει και πάλι. Αυτήν τη φορά με επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία», όπου υποστήριζε πως όσα είπε κατά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν όλα ψέματα, τα οποία του είχαν υποδείξει να πει οι Άγγελος Μπρατάκος και ο Νίκος Κατσαρός με τη βοήθεια του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη. Φυσικά, δεν μπορούσε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Απλά για την αξιοπιστία του Μαμανέα, αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο συνελήφθη στο σπίτι του στην Καλαμάτα για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε νωρίτερα, αλλά συνελήφθη και πάλι για ναρκωτικά το 1997 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα