Σακελλαροπούλου: «Η Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα – Το σπουδαιότερο επίτευγμα της χώρας στη Μεταπολίτευση η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.»

Ως τη «σπουδαιότερη στιγμή στη μεταπολιτευτική μας ιστορία» χαρακτήρισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - «Δεν νοείται η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα», υπογράμμισε επίσης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν εκείνη που άνοιξε τις διεργασίες του συνεδρίου του Βήματος για την επέτειο των 50 χρόνων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η κα. Σακελλαροπούλου στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της.».

Η ομιλία της:

«Με χαρά παρευρίσκομαι στο συνέδριο που διοργανώνουν το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, το συμβούλιο διεθνών σχέσεων και το Βήμα. Η αποτίμηση της μεταπολίτευσης, μιας μακράς περιόδου πρωτόγνωρης ομαλότητας για τη χώρα μας περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την εξωτερική μας πολιτική και την κοινωνία μας. Καθώς η θέση της Ελλάδας εδραιώθηκε ανάμεσα στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης.

Η ιδρυτική στιγμή της μεταπολίτευσης συνιστά μια Εθνική τραγωδία. Το πιο βαθύ τραύμα του ελληνισμού που παραμένει ανοικτό. Η παράνομη τουρκική εισβολή και η κατοχή της στην Κύπρο μας θυμίζει με επώδυνο τρόπο την ευθύνη και το χρέος μας για τη λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν σταθερά προσηλωμένες σε αυτή την κατεύθυνση δίχως καμία υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Το σπουδαιότερο και πιο επιδραστικό επίτευγμα της χώρας μας στην μεταπολίτευση υπήρξε η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ένωση και ακολούθως στην Ευρωζώνη.

Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν αποτελεί απλώς ορόσημο για την εξωτερική μας πολιτική και τις διεθνείς μας σχέσεις. Στην πραγματικότητα καθόρισε όσο κανένα άλλο γεγονός και άλλαξε την καθημερινότητα των Ελλήνων. Συνέβαλλε αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την εμπέδωση του αλληλένδετου χαρακτήρα της ευρωπαϊκής και ελληνικής ταυτότητας.

Υπήρξε μια αλλαγή παραδείγματος στην σύγχρονη ιστορία μας, καθώς εδραίωσε τον πολιτικό, κοινωνικό και αξιακό μας ορίζοντα. Η Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της. Όχι, μόνο ιστορικά, αλλά και ενεργά ως πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η χώρα μας σφυρηλάτησε αυτές τις δεκαετίες τις συμμαχίες της στην ευρωπαϊκή ένωση στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή όργανα. Κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης η Ελλάδα εξελέγη δύο φορές μη μόνιμο μέλος του συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί συμβαλλόμενο μέλος στις πιο σημαντικές διεθνείς συμβάσεις. Όπως η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και τα σύμφωνα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πετύχαμε με επιμονή και σχέδιο πολλά με κορυφαία στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την ελληνική προεδρία. Εξωτερική πολιτική της χώρας μας υπαγορεύτηκε τόσο από το ρεαλισμό και τη συνειδητοποίηση των κρίσιμων γεωπολιτικών και στρατηγικών στοιχημάτων όσο και από την αταλάντευτη προσήλωση στην υπεράσπισης των θεμελιωδών αξιών του πολιτισμού μας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Με αυτή την πυξίδα η Ελλάδα έγινε δύναμη περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και παρέχει υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών κρατών σύμφωνα με το ενωσιακό πλαίσιο. Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής και η υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τηρεί απαραίτητα στάση αρχών ευρισκόμενη στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ως εκ τούτου αποδοκιμάζει αταλάντευτα την παράνομη επιθετικότητα, οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των συνόρων και κάθε αναθεωρητική τάση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα