Σαμαρά πάρε σκούπα!

Από το πρωί που έγινε γνωστό το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ μετά την μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την πλευρά του ρωσικού κολοσσού Gazprom, όλοι αναζητούσαν τις αιτίες που το έντονο φλερτ δεν κατέληξε σε «γάμο». Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για δήθεν βέτο που άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να μην περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια, ενώ άλλοι επικαλούνταν ως λόγο διάλυσης του deal το ακριβότερο κατά 30% τιμολόγιο που οι Ρώσοι πουλούσαν το φυσικό αέριο στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια ανακοίνωση όμως που έβγαλε η ίδια η Gazprom νωρίς το απόγευμα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και επί της ουσίας επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό έλεγε η «Α», τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη έκδοσή της: ότι δηλαδή η εγγυητική επιστολή και κυρίως ότι ουδείς είχε ξεκαθαρίσει στους Ρώσους τι θα γίνει με τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, ήταν αυτά που έκαιγαν τους υποψήφιους αγοραστές. Ειδικά το τελευταίο –το να μην ξέρει δηλαδή η Gazprom τι αγοράζει- φαίνεται να ήταν ο καταλύτης που οδήγησε τους Ρώσους να ανακρούσουν πρύμναν, καθώς όπως ανακοινώθηκε επισήμως η Gazprom αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ γιατί δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

«Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι «ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».

Όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Gazprom, όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, και δεν μοιάζει να έχει άδικο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή μεγάλες επιχειρήσεις χρωστούν στη ΔΕΠΑ Σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:
– Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. (όμιλος Μυτιληναίου) οφείλει 111.454.999,90 ευρώ, ενώ το 2012 η συγκεκριμένη εταιρεία είχε οφειλές ύψους 53.278.665,61 ευρώ.
– Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER A.E. (όμιλος Μυτιληναίου) οφείλει 29.846.389,61 ευρώ και πέρσι χρώσταγε 54.579.480,75 ευρώ.
– Η PROTERGIA A.E. (όμιλος Μυτιληναίου) οφείλει 46.445.051,09 ευρώ και το 2012 οι οφειλές ανέρχονταν σε 74.799.501,73 ευρώ.
– Η ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. οφείλει 48.312.591,12 ευρώ (το 2012, η οφειλή ήταν 144.145.504,31 ευρώ).
– Η MOTOR OIL ΕΛΛΑΣ (όμιλος Βαρδινογιάννη) οφείλει 36.960.017,22 ευρώ, όταν το 2012, οι οφειλές ήταν 34.953.943,72 ευρώ.
– Η ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) οφείλει 25.548.825,27 ευρώ, όταν το 2012 η οφειλή ήταν 6.184.610,92 ευρώ.

Το σημείο-κλειδί που εν πολλοίς εξηγεί και την υπαναχώρηση των Ρώσων είναι ότι η ίδια η ΔΕΠΑ σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν αναφέρεται στις ενέργειές της για να εισπράξει τα οφειλόμενα, παρά επισημαίνει μόνο ότι «τους δύο τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Μάρτιο εισπράχθηκαν 80 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο, 102 εκατ. ευρώ και τον Μάιο, 235 εκατ. ευρώ».

Όπως είναι φυσικό το «νιετ» της Gazprom για την εξαγορά της υπό ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ έβαλε μπουρλότο στα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου της κυβέρνησης που περίμενε να εισπράξει κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, εν μέσω μάλιστα απόκλισης των δημοσίων εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους. Επομένως τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι δύο: το πρώτο αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τον διαγωνισμό και δεύτερο το τι γίνει με όλους όσοι «συνέβαλαν» με τις παραλείψεις και τους ατυχείς χειρισμούς τους στο να τρακάρει στα… βράχια το καράβι της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.

Για το πρώτο ερωτήματα, τα κουκιά είναι μετρημένα. Άνθρωποι που ξέρουν καλά τον ενεργειακό χώρο έλεγαν στο iapopsi.gr ότι όλα είναι πλέον ρευστά και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το τι θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση το πιθανότερο (και πιο λογικό) σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και να επαναπροκηρυχθεί.

Το δεύτερο ερώτημα ωστόσο που καίει είναι εν πολλοίς ρητορικό και αφορά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το λέμε αυτό γιατί όταν ο ίδιος εκμεταλλεύεται το πολιτικό του εκτόπισμα προκείμενου η Ελλάδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, δεν μπορεί να εκτίθεται από ερασιτεχνικούς χειρισμούς. Για παράδειγμα στην έντυπη έκδοση της ΑΠΟΨΗΣ (φύλλο 567, 23-24/3/2013) είχαμε αναρωτηθεί αν η ΔΕΠΑ θα πουληθεί τελικά με discount. Σε άλλο φύλλο (φ. 570, 13-14/4/2103) επίσης αναρωτιόμασταν γιατί τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης όσο και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου το είχαν «ρίξει στον ύπνο» όσον αφορά την είσπραξη των οφειλομένων προς τη ΔΕΠΑ και το μόνο διαβάζαμε στο Τύπο ήταν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μαζέψουν κάτι από τα φέσια. Γενικότερα, όμως, η σχετική με το θέμα έρευνά μας έθετε ερωτήματα για τα χρέη που έχουν οι πελάτες της ΔΕΠΑ προς τη Δημόσια Επιχείρηση και πώς είναι δυνατόν ορισμένοι εξ αυτών να συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό για την αγορά της. Απάντηση δεν πήραμε ποτέ, αλλά δυστυχώς μάς την έδωσαν οι ίδιες οι εξελίξεις.
Σε όλα τα παραπάνω, εκτιμάμε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει παρά μόνο μία επιλογή: να πάρει τη… σκούπα και να αρχίσει να «σκουπίζει» τους υπεύθυνους της αποτυχίας. Γιατί αν δεν το κάνει, η χώρα θα έρθει στη δυσάρεστη θέση να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό και να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Άλλωστε, το λέει και ο ίδιος κατά καιρούς, ότι η χώρα δεν μπορεί να αναστηλωθεί με παλιά υλικά. Όπως δε αποδείχτηκε στην υπόθεση της ΔΕΠΑ κάποια «υλικά» δεν απλώς παμπάλαια αλλά και ολοφάνερα μη λειτουργικά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα