Σαν σήμερα: Έφυγε ο “Μότσαρτ” του μπάσκετ (video)

Μία μέρα σαν σήμερα το 1993 το παγκόσμιο μπάσκετ και ο αθλητισμός γενικότερα βυθίστηκε στη θλίψη.  Πέρασαν 26 χρόνια από το τραγικό απόγευμα της 7ης Ιουνίου 1993 όταν στο Ντένκεντορφ της Γερμανίας κόπηκε το νήμα της ζωής του πιο χαρισματικού ίσως μπασκετμπολίστα που γέννησε ποτέ η Ευρώπη, του Ντράζεν Πέτροβιτς. Του θρυλικού Κροάτη, που έγινε κι ο πρώτος αθλητής της χώρας του, ο οποίος κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό και να παίξει στο ΝΒΑ.

Ο “Μότσαρτ”, όπως τον αποκαλούσαν για το απαράμιλλο στυλ του, φοβόταν τα αεροπλάνα. Όταν αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κροατία, από την Πολωνία όπου βρίσκονταν με την εθνική ομάδα της χώρας τους για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1993, ο Βράνκοβιτς τον συμβούλευσε να ακολουθήσει την αποστολή, που θα έφευγε αεροπορικώς, καθώς είχε «κακό προαίσθημα». Όμως ο Πέτροβιτς μαζί με την αρραβωνιαστικιά του και μια Τουρκάλα φίλη τους, μπασκετμπολίστρια, αναχώρησαν για το Ζάγκρεμπ με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Το απόγευμα ήταν βροχερό, η ορατότητα ελλιπής και ο δρόμος γλιστρούσε.

Ο Πέτροβιτς κοιμόταν και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας όταν η αρραβωνιαστικιά του προσέκρουσε πάνω σε φορτηγό που είχε χάσει τον έλεγχο, εισχωρώντας στην οδική διαχωριστική νησίδα. Οι δύο κοπέλες τραυματίστηκαν, αλλά επέζησαν. Ο Ντράζεν, όχι. Ακριβώς την ίδια ημερομηνία, δέκα χρόνια πριν από το θάνατό του, είχε εκδοθεί η ταυτότητά του! Στο μουσείο στο Ζάγκρεμπ, δίπλα στην «Drazen Petrovic Halle», το κλειστό της Τσιμπόνα που πήρε το όνομά του, αποτελεί ένα από τα εκθέματα, μαζί με την πρώτη φανέλα του στη Σιμπένκα, το πρώτο στατικό ποδήλατο που χρησιμοποίησε ως επαγγελματίας, τα αναρίθμητα μετάλλια που κατέκτησε σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, το χρυσό ρολόι που φορούσε στο χέρι του την ημέρα του θανάσιμου δυστυχήματος. Το ρολόι, όπως και η ζωή του, σταμάτησε στις 17:20…

Ο τάφος του Ντράζεν Πέτροβιτς βρίσκεται στο νεκροταφείο του Μιρογκόι στην Κροατία και έχει μετατραπεί σε… βωμό για τους απανταχού συμπατριώτες του αλλά και λάτρεις του μπάσκετ. Στη γενέτειρά του, το Σίμπενικ, το γυμναστήριο πήρε το όνομά του όπως και μια κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ. Εκτός από το Σίμπενικ και το Ζάγκρεμπ, στο Βούκοβαρ και την Πέτρινια υπάρχουν δρόμοι με το όνομά του…

Ο Ντράζεν ήταν ο δεύτερος γιος των Γιόβαν Τζόλε και Μπισέρκα Πέτροβιτς. Ο μεγάλος του αδελφός, ο Αλεξάντερ ήταν ο πρώτος της οικογένειας που ασχολήθηκε με το μπάσκετ και αυτός έδωσε το έναυσμα στον μικρότερο να στρ΄έψει την προσοχή του στο ίδιο άθλημα. Ο Ντράζεν σε ηλικία μόλις 13 ετών ήταν μέλος της παιδικής ομάδας της τοπικής KK Šibenka Šibenik.

Εκεί ξεδίπλωσε για πρώτη φορά το ταλέντο του και σε ηλικία 15 ετών ήταν ήδη αναπόσπαστο μέλος της αντρικής ομάδας της Σίμπενικ. Το 1984 πήγε στην Τσιμπόνα Ζ΄άγκρεμπ, το 1988 στη Ρεάλ Μαδρίτης  (ζώντας κορυφαίες διακρίσεις και με αυτές τις ομάδες, όπως και με την εθνική της χώρας του, με την οποία έγινε πρωταθλητής Ευρώπης) και το 1989 δοκίμασε την τεράστια εμπειρία του ΝΒΑ. Αρχικά αγωνίστηκε για τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς και από το 1991 έως τον θάνατό του Νιου Τζέρσεϊ Νετς

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα