Σαν σήμερα: Ο τελευταίος αγώνας του Ζιντάν και η αλησμόνητη κουτουλιά (videos)

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου του 2006, διεξήχθη ο μεγάλος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Βερολίνο, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Έμελλε να είναι η τελευταία «παράσταση» του Ζινεντίν Ζιντάν και συνδυάστηκε αρνητικά όχι με την ήττα των τρικολόρ αλλ΄ά με την… αξέχαστη κουτουλιά του στον Μάρκο Ματεράτσι. Ο Γάλλος «μαέστρος», που εξέπληξε τους πάντες με αυτή την ενέργειά του, αποβλήθηκε στην παράταση και μετά είδε την ήττα της εθνικής του ομάδας .

Σε ένα παιχνίδι για γερά «νεύρα», ο Ζιζού επιθυμούσε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο μια αξιοζήλευτη καριέρα αλλά η ένταση της στιγμής δεν του το επέτρεψε. Για την ακρίβεια μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και γκολ του αρχηγού των «τρικολόρ», ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Ο φωτεινός πίνακας έδειχνε το 110ο λεπτό όταν ο Ζιζού πλησίασε απειλητικά τον Ματεράτσι και τον ξάπλωσε στο έδαφος με μια κουτουλιά.

Εκείνη τη στιγμή πάγωσε ένα ολόκληρο γήπεδο και ένα ολόκληρο έθνος, βλέποντας να μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες για το πολυπόθητο τρόπαιο. Όλοι γνώριζαν ότι δεν θα αντικρίσουν ξανά τον Γάλλο παίκτη να φοράει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και έτσι άδοξα πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια. Η φωτογραφία του «Ζιζού» να περνάει δίπλα από το κύπελλο του Παγκοσμίου με σκυμμένο κεφάλι θα μείνει «χαραγμένη» στο μυαλό του ποδοσφαιρικού κοινού. Ο λόγος δεν είναι η ήττα. Είναι ο τρόπος που έγραψε τον επίλογο αυτής της επιτυχημένης καριέρας ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της ιστορίας.

Η αιτία αυτής της αψυχολόγητης αντίδρασης δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αν και ισχυρίστηκε ο Γάλλος άσος, ότι ο «ιδιόρρυθμος» Ιταλός αμυντικός έβρισε χυδαία την αδελφή του. Εν τέλει η «Σκουάντρα Ατζούρα» πανηγύρισαν το Παγκόσμιο του 2006 επικρατώντας στη διαδικασία των πέναλτι με 5-3. Ένας τελικός που επισκιάστηκε από την… ιστορική κουτουλιά του Ζιζού.

 

Διαβάστε επίσης