Σαρηγιάννης για τοξικό καπνό: Να κρατήσουμε και σήμερα κλειστά πόρτες και παράθυρα

Πρόκειται για συνέπειες ιδιαίτερα επιβλαβείς για το για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα

Για τα τοξικά αέρια που βρίσκονται στον αέρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης» είπε αρχικά ο καθηγητής.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Aρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα

«Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, όπως υδροκυάνιο, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επισήμανε. «Μπορεί κάποιος να νιώσει μια κακή αίσθηση στο δέρμα. Αν το νιώσουμε να πλυθούμε», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σημείωσε ότι «είναι προφανές, ότι τα παιδιά να μην παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγούν εξώ να μην βάλουν τα χέρια στο στόμα».

Ερωτηθείς τέλος για το πόσο κακό μπορεί να κάνουν στην υγεία μας αυτά τα τοξικά αέρια είπε: «Δεν είναι υπερβολικά επιβαρυντικό το φορτίο, με δεδομένο τον βαθμό έκθεσης, αλλά αν κάποιος έχει μια ευπάθεια προφενάστατα μπορεί να την επιτείνει υπερβολικά πολύ και αυτό να είναι επικίνδυνο.

Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση στο συσσωρευτικό αποτέλεσμα στο βάθος της ζωής μας. Δλδ όσο είναι δυνατόν να μειώνουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα