Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα στη Κρήτη – Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ στην Κρήτη

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε για τα συνολικά δύο σενάρια που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δ στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή, υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, εάν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν.

Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε “δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί ο αριθμός”.

“Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί”.

Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: “Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ.” Συνέχιζε λέγοντας ότι ” Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ.”

Αναφορικά με την μετάλλαξη Δ’, τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%. Στην οποία οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το “Σωτηρία”. Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων . “Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα.”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα