Σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη – Όλα δείχνουν παράταση του Lockdown

H βρετανική μετάλλαξη σαρώνει τη χώρα και οι μολύνσεις του συγκεκριμένου στελέχους έχουν πλέον φτάσει τις 1.667, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η παράταση του lockdown πέρα της 16ης Μαρτίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς οι αριθμοί της πανδημίας είναι απαγορευτικοί για οποιοδήποτε άνοιγμα.

Την ίδια ώρα, έχουν εντοπιστεί και 48 κρούσματα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη τα οποία είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και πέντε από την Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται πως στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας είχε βρεθεί στην Ελλάδα και το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η οποία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, σε όσους δεν διαθέτουν, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού.

Μάλιστα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, από 50% που ίσχυε έως τώρα.

Το όριο των 800 κρουσμάτων το πρώτο σκαλοπάτι

Το όριο των 800 νέων ημερησίων κρουσμάτων φαίνεται, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, να είναι το πρώτο σκαλοπάτι προκειμένου να μπορέσουν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί, εντούτοις οι ειδικοί αναμένουν να δουν άμεσα την αποσυμφόρηση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ειδικά στην Αττική, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου.

Πιθανότατα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα, ώστε αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σταδιακά στην αποσυμφόρηση της τεράστιας πίεσης που δέχονται κυρίως τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και της Αχαϊας.

Εντούτοις τα πρώτα θετικά σημάδια στο ΕΣΥ, εφόσον βέβαια αποδώσουν τα νέα μέτρα, δεν αναμένεται να τα δούμε πριν το τέλος του Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα