Σχέδια επί χάρτου για αξιοπρεπή ήττα

Σχέδια επί χάρτου κάνει ο πρωθυπουργός πλαισιωμένος από στενούς του συνεργάτες για την πορεία μέχρι τις κάλπες. Αντιλαμβανόμενος πως η κατάσταση είναι δυσκολότερη του αναμενόμενου, ο Αλέξης Τσίπρας συζητά όλες τις εναλλακτικές ώστε είτε να ανατρέψει το κακό κλίμα είτε να παραμείνει στην αντιπολίτευση με αξιώσεις επιστροφής.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Είτε φέτος το φθινόπωρο, είτε του χρόνου τον Μάιο, είτε εν τέλει στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, του χρόνου το φθινόπωρο κάλπες για εθνικές εκλογές θα στηθούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες παραιτήσεις εκείνων που υπηρετούσαν σε θέσεις κρατικές, όπως η σύντροφος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Η Πέτη Πέρκα παραιτήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα από τη θέση της μετακλητής Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε δεκτή την αίτηση παραίτησης και αυθημερόν την απάλλαξαν από τα καθήκοντά της.

Δεν είναι όμως η μόνη. Στην παραίτηση από τη θέση του ειδικού συμβούλου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, προχώρησε και ο Γιώργος Χριστοφορίδης. Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Γιώργο Χριστοφορίδη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού, στο facebook.

«Σε 18 μήνες ακριβώς έχουμε εκλογές! Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του ειδικού σύμβουλου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Νίκο Παππά, πάμε γερά», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η επιλογή των δύο αυτών μόνο τυχαία δεν είναι. Ο Δημήτρης Βίτσας θυμίζεται πως ήταν ο γραμματέας που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, γνωρίζει την πραγματικότητα. Οπότε η επιλογή της συντρόφου του να εγκαταλείψει τη θέση της σημαίνει πως τα σημάδια που είχαν είναι θετικά και σίγουρα καμία σχέση δεν έχουν με τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι προβλέπουν.

Αντίστοιχα και στην περίπτωση Χριστοφορίδη, αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει τα πράγματα από μέσα και από έξω, αυτός είναι ο Νίκος Παππάς. Δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, μάλλον θα είχε προστατέψει τον συνεργάτη του κρατώντας τον στη θέση του.

Πώς, όμως, κάποιοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι τόσο αισιόδοξοι; «Λόγω της κατάστασης στα άλλα κόμματα» είναι μια πρώτη απάντηση που μας δίνεται από κυβερνητικούς κύκλους. Τι λένε δηλαδή; Ότι κατά την εκτίμησή τους ο ένας αντίπαλος, το Κίνημα Αλλαγής, προσπαθεί να βρει τα βήματά του, με τη Φώφη Γεννηματά να εμφανίζεται ως ισορροπιστής μεταξύ αυτών που ζητούν αυτόνομη πορεία, και εκείνων που αφήνουν να εννοηθεί ότι καλύτερη λύση θα ήταν οι μετεκλογικές συμπράξεις είτε με τη Νέα Δημοκρατία ή ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο σενάριο υποστηρίζει κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πολλά είναι τα στελέχη που δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του Κινήματος έχει λάβει ξεκάθαρη απόφαση να συνεχίσει μέχρι τις εκλογές αυτόνομα και να αποφασίσει για την επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα της κάλπης. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένουν να πιστεύουν ότι πολύ σύντομα η πρόεδρος του Κινήματος θα υποχρεωθεί να δείξει την έξοδο στον πρώην πρόεδρο, κάτι που θα φέρει αναστάτωση στη Χαριλάου Τρικούπη. Αντίστοιχα νεφελώδες κλίμα, αν και σε μικρότερο βαθμό, (θέλουν να) διαπιστώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και στη Νέα Δημοκρατία, που επίσης διαψεύδεται μετ’ επιτάσεως από την οδό Πειραιώς.

Ή ανατροπή ή επιστροφή

Στον αντίποδα αυτών, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απαραιτήτως η άμεση επανεκλογή αλλά μια ισχυρή παρουσία στην αντιπολίτευση (για περίπου έναν χρόνο) και η επιστροφή με τις προεδρικές εκλογές! Χωρίς όμως να αποκλείει τη μεγάλη ανατροπή στις ερχόμενες εθνικές εκλογές που θα επιτρέψουν και τη συνεργασία με την Κεντροαριστερά.

Εκείνο που θα μπορούσε να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η ισχυροποίηση του Κινήματος Αλλαγής με τον επαναπατρισμό των παλαιών του ψηφοφόρων. Ελπίδα της Κουμουνδούρου είναι αυτό να μην συμβεί και φυσικά να μην υπάρξουν διαρροές προς τη Νέα Δημοκρατία, ώστε κόντρα στις προβλέψεις να έχουν κάποια κέρδη από τους αναποφάσιστους οι οποίοι και θα κρίνουν τη εκλογική μάχη. Μεταξύ αυτών και πολλοί κεντρώοι που θα επιθυμούσαν μια ευρύτερη συνεργασία.

Αν, λοιπόν, το Κίνημα Αλλαγής επιμείνει μέχρι τέλους στην πολιτική των ίσων αποστάσεων περνώντας το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είναι το ίδιο πράγμα, δεν αποκλείεται –όπως εκτιμούν οι κυβερνητικοί κύκλοι– οι «ορφανοί» ψηφοφόροι να οδηγηθούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ως απογοητευμένοι από το παλιό τους κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα