Σχέδιο ανάκαμψης για το 2021

Είθισται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες να γίνεται μία ανασκόπηση για τον χρόνο που φεύγει, να καταγράφονται τα λάθη και τα σωστά, και πάνω σε αυτές τις διαπιστώσεις να σχεδιάζεται η επόμενη χρονιά. Το 2020 φεύγει σε λίγες ώρες και στην κυριολεξία αφήνει συντρίμμια.

Του Χ.Ε.

Ακόμη και οι συνωμοσιολόγοι δεν είχαν σκεφθεί αυτό το σενάριο της πανδημίας. Ίσως επειδή η ταινία «Contagion» του 2011 περιέγραφε κάτι απίθανο για τη σύγχρονη κοινωνία. Το περιπετειώδες αμερικάνικο θρίλερ του 2011 απέφερε περισσότερα από 135 εκατ. δολάρια στους παραγωγούς του, αλλά παρά την εξαιρετική του δουλειά του σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ και τις υπέροχες ερμηνείες ενός πολύ καλού καστ, που το αποτελούσαν οι Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματ Ντέιμον, Λώρενς Φίσμπερν, Τζουντ Λο, Γκουίνεθ Πάλτροου και Κέιτ Γουίνσλετ, δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε ένα βραβείο. Προφανώς επειδή έμοιαζε με παραμύθι. Η ταινία καταγράφει την εξάπλωση του ιού, τις προσπάθειες γιατρών ερευνητών να τον αναγνωρίσουν και να τον περιορίσουν, τον χαμό που προκαλεί στην ανθρωπότητα και την αντίδραση αυτής μπροστά σε μια πανδημία. Τελικά, η ανακάλυψη του εμβολίου σταματά την εξάπλωση που άλλαξε για πάντα τον κόσμο.

Σε λιγότερο από μία δεκαετία βιώσαμε το «Contagion» με τον covid-19. Και η πανδημία έχει προκαλέσει όχι μόνο απώλειες ζωών, αλλά έχει ισοπεδώσει και την παγκόσμια οικονομία. Κάτι που σημαίνει ότι το 2021 πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός για να επουλωθούν οι πληγές. Ποιο θα είναι το στρατηγικό πλάνο, επάνω στο οποίο θα… πατήσουν τα βήματα της ανάκαμψης και της επαναφοράς σε συνθήκες ανάπτυξης;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα καλείται να απαντήσει το Μαξίμου και να σχεδιάσει την ανάκαμψη της χώρας με βάση φυσικά την ελπίδα των εμβολίων. Βέβαια, μέχρι να υπάρξει ενός είδους επιστροφή στην κανονικότητα υπάρχουν αρκετοί μήνες, όπου θα πρέπει το κράτος να βάλει πλάτη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.  Στόχος, πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, η δημιουργία συνθηκών για την επίτευξη της εκτίναξης στο οικονομικό σκηνικό. Δηλαδή, να επιτευχθεί η γρήγορη άνοδος, μετά την απότομη πτώση. Η κυβερνητική ατζέντα θα ακολουθήσει δύο παράλληλους δρόμους. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την άλλη, υπάρχουν οι δομικές αλλαγές, που θα ευνοήσουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Μαζί θα έρθει και η οικοδόμηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υψηλές υπηρεσίες για το ύψιστο αγαθό.

Η «Ελευθερία» και οι προσδοκίες

Το εμβόλιο έρχεται, για να αποτελέσει το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Και η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεκίνησε από την Κυριακή. Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο  και Ασκληπιείο είναι τα πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα, στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Τη Δευτέρα έγινε και η διανομή στα νοσοκομεία αναφοράς της περιφέρειας, όπως στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, όπου ξεκίνησαν κι εκεί οι εμβολιασμοί. Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Όσο οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, οι προκλήσεις για το κυβερνητικό επιτελείο θα σχετίζονται και με την επίτευξη συνθηκών που θα επιτρέψουν στην πραγματική οικονομία να… ανεβάσει ρυθμούς, μετά την ελέω πανδημίας ύφεση του 2020. Τους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του κράτους για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών του κορωνοϊού. Για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, χαμηλόμισθων και ανέργων υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα τρέχουν η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Το νέο πρόγραμμα Προσλήψεων 100.000 ανέργων, για τους οποίους θα υπάρχει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για όσους θα βρεθούν σε προσωρινή αναστολή ή σε μερική απασχόληση. Οι νέοι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις.

«Η απόλυτη, άμεση προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι οι θέσεις εργασίας θα διαφυλαχθούν και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται, για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός.

Πέραν αυτών, στην κυβέρνηση τοποθετούν στην προμετωπίδα της οικονομικής στρατηγικής την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επενδυτές, για να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας και στις ευκαιρίες που αυτή παρέχει, θα είναι εξακολουθητικό και τους επόμενους μήνες. Τα κίνητρα, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι πολλά. Μείωση της φορολόγησης του εταιρικού εισοδήματος και του μερίσματος, όπως και η μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας. «Εκλεχθήκαμε με μία πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων, για να αλλάξουμε τη χώρα. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει στην Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χάραξης των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Και είμαι σίγουρος πως με την υποχώρηση της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, έχοντας πετύχει μία γρήγορη ανάκαμψη, η οποία θα ενισχύεται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί», έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.

Σύμμαχος στο πλευρό της κυβέρνησης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορεί να βοηθήσει στους σχεδιασμούς για τη μετάβαση στην ανάκαμψη. Συνολικά, 72 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία – 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισεκατομμύρια από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία. Και το κυβερνητικό πλάνο κινείται προς την τόνωση της απασχόλησης, τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου για την οικονομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα