Σχέδιο-νάρκη του Μαξίμου για την πρωθυπουργία Μητσοτάκη

Στο επιτελείο Τσίπρα εκτιμούν ότι τα προνομοθετημένα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην αναμενόμενη νίκη –και διακυβέρνηση– της Νέας Δημοκρατίας

«Και να χάσουμε, ο Κυριάκος είναι υποχρεωμένος σε μεγάλο βαθμό λόγω των προνομοθετημένων μέτρων να κυβερνήσει με τις δικές μας επιλογές». Η πρόταση αυτή εσωκλείει όλη τη σκληρή πραγματικότητα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο χρέωσε επιπλέον την Ελλάδα μαθαίνοντας στου… κασίδη το κεφάλι, αλλά επιπλέον φρόντισε ώστε κάποιες από τις ιδεολογικές της εμμονές να παραμείνουν ακόμα και όταν δεν θα είναι στην κυβέρνηση.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ, ΟΜΩΣ, ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΨΗΦΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Οι εκλογές είναι δεδομένες πλέον με τον κλοιό να σφίγγει γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει μέρες και όχι μήνες. Παρά τα όσα υποστηρίζουν βουλευτές και υπουργοί που θέλουν κάλπες στο τέλος της τετραετίας, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα και το πιθανότερο είναι πως θα υποχρεώσουν σε πρόωρες εκλογές. Κάτι που γνωρίζουν άπαντες.

Αυτό είναι όμως η μία όψη του νομίσματος, γιατί στην άλλη βρίσκεται το μνημόνιο διαρκείας που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με αυτό θα κινείται για τα επόμενα πολλά χρόνια η χώρα. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να υπακούσει στα σφικτά δημοσιονομικά και τους υψηλούς στόχους πλεονάσματος που έχουν τεθεί, ώστε να αποπληρωθεί το χρέος. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή και με ένα μείγμα πολιτικής που μέχρι τώρα δεν αποδίδει, κάποιοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν παγιδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελπίζοντας σε κυβερνητική παρένθεση της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να ξεκολλήσει τις αποκρατικοποιήσεις, που δεν προχωρούν έως σήμερα λόγω κομματικών αγκυλώσεων, αλλά και να βρει δύσκολες λύσεις σε προβλήματα που σήμερα δημιουργούνται με τις δεκάδες προσφυγές για αναδρομικά.

Η δεξιά παρένθεση είναι το καλύτερο σενάριο που επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός, θα αναλάβει υψηλό πολιτικό κόστος και θα αποχωρήσει επιτρέποντας στην παρέα του Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στην εξουσία με αφορμή τις προεδρικές εκλογές.

 

Πυρετώδεις προετοιμασίες…

Εν τω μεταξύ, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να ναρκοθετήσουν στον μέγιστο βαθμό το διάβα του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα μέσω νομοσχεδίων: Ένα από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου µισθού, που θα προσδιοριστεί εντός του Ιανουαρίου και θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους τους µισθωτούς. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκεται και το µέτρο για τη ρύθµιση µε 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία. Παράλληλα, θα µπει σε εφαρµογή η ρύθµιση για το «χτίσιµο» του ακατάσχετου λογαριασµού και συγχρόνως θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Είμαστε στην τελική φάση –για την αύξηση του κατώτατου μισθού– δηλαδή εντός Δεκεμβρίου περιμένω και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τον Ιανουάριο θα ληφθεί η απόφαση για την αύξηση», τόνισε σχετικά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Και πρόσθεσε: «Θα είναι υπουργική απόφαση που θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Για εμάς, για την κυβέρνηση, ήταν προτεραιότητα από την αρχή να τονώσει, να ενισχύσει το εισόδημα του εργαζόμενου, κι αυτό το υλοποιούμε με δύο τρόπους: με την αύξηση του μισθού που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήδη κινητοποιούν τις αυξήσεις μισθών σε διάφορους εργασιακούς κλάδους».

«Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο θα καταργηθεί ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών σίγουρα θα έχουν μία πάρα πολύ σημαντική αύξηση στον μισθό τους από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Επομένως ο νέος ενιαίος αυξημένος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

 

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων

Επιπλέον, με νόμο θα οριστούν και οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις, οι οποίες θα αφορούν τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο το 2019. Ο προγραμματισμός προσλήψεων γίνεται γιατί γνωρίζουν καλά ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σηκώσει το δημοσιονομικό κόστος. Ακόμα και έτσι όμως, αναμένουν πολιτικά οφέλη με δεδομένο πως δύσκολα η επόμενη κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος να ακυρώσει ψηφισμένες προσλήψεις.

Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα θα ανακοινωθούν για την επόμενη τετραετία με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με τίτλο «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, Ενίσχυση και Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»), που  υπολογίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κυρίαρχη επιδίωξη της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η έγκαιρη προετοιμασία του κράτους για την κάλυψη όλων των αναγκών του σε προσωπικό – είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικό προσωπικό. Το σύνολο των προσλήψεων, λοιπόν, θα αποτυπώνεται σε έναν πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό (με ορίζοντα 4ετίας) και θα εξειδικεύεται σε ετήσιους προγραμματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, τα πλάνα θα είναι προσαρμοσμένα πλήρως στις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κρατικός προϋπολογισμός). «Είναι ανάγκη οι προσλήψεις να μην είναι ούτε αποσπασματικές, κάτω από την πίεση της συγκυρίας και των αναγκών, ούτε αυτοσκοπός», είναι μια χαρακτηριστική αναφορά της υπουργού.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα