Σχεδόν ανέφικτο το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα

Αναμένεται επίσημη απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο

Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση και τις χυδαίες συκοφαντίες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ταγίπ Ερντογάν επανηλθε με προκλητικές αποστροφές κατά της Ελλάδας, εμμένοντας στα δύο θέματα τα οποία έχει ψηλά στην ατζέντα στοχοποίησης της χώρας: την στρατιωτικοποίηση των νησιών και το μεταναστευτικό.

Η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της και η απάντηση στο νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου θα δοθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η νηφαλιότητα και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπει η Ελλάδα ενισχύεται από την στήριξη που απολαμβάνει από τους συμμάχους της και απόδειξη αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήταν ένα ηχηρό ράπισμα προς την Άγκυρα.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον αμέσως μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» και η θέση ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», δεν δίνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια των όσων έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη όπου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε ένα ευχάριστο ταξίδι.

Το κλίμα για την τουρκική αποστολή ήταν έντονα αρνητικό τόσο για τις σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν όσο και για την επιθετική συμπεριφορά κατά της Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές περιγράφουν την αντίληψη που επικρατεί για την Τουρκία ως εξαιρετικά αρνητική και σημειώνουν ότι υπήρξε προειδοποίηση να αλλάξει «ρότα» διαφορετικά θα υποστεί τις συνέπειες των επιλογών της.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την τακτική της τουρκικής ηγεσίας, πράγμα ομολογουμένως πολύ δύσκολο καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, χάνοντας διαρκώς την ισορροπία της. Η πιο κρίσιμη παράμετρος που εντοπίζει η ελληνική διπλωματία για την στάση αυτή είναι «ένας πιθανός επαναπροσανατολισμός της Τουρκίας προς την Ασία», όπως το θέτει αρμόδια πηγή. Εξ ου και η επιμονή στην πολεμική ρητορική, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, προκαλεί ανησυχία για την τελική στόχευση της τουρκικής ηγεσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα στείλει σήμερα εκ νέου ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς ότι είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, σε όποιο πεδίο και αν εκδηλωθεί». Άλλωστε, από τη Νέα Υόρκη έθεσε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή: «την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας».

Το κλίμα αυτό, όπως είναι φυσικό, κάνει ένα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα να μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ανοιχτός σε μια τέτοια συνάντηση, όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά απειλών και υβριστικών επιθέσεων από την πλευρά του Τούρκου προέδρου. Μέχρι την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην τσεχική πρωτεύουσα μεσολαβούν περίπου δέκα ημέρες, αν σε αυτό το διάστημα και υπό την επιθυμία διεθνών παραγόντων για μια τέτοια συνάντηση ο κ. Ερντογάν κάνει μια στροφή 180 μοιρών, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα