ΣΧΟΙΝΑΣ: Ίσως τον επιλέξουν επειδή είναι Αρειανός και ο Άρης έχει να πάρει τίτλο από το 1970

Όνειρα θερινής νυκτός από τον Έλληνα Επίτροπο με βάση ένα απίθανο δημοσίευμα που θεωρήθηκε από την Κομισιόν ως γελοίο, ότι αναζητούν ένα Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα

Αίφνης κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα από μία ιστοσελίδα, το Euractiv, ότι κύκλοι της Κομισιόν επιθυμούν ως πρωθυπουργό κοινής αποδοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας για να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ότι δήθεν υπάρχει ανησυχία σε κύκλους της Κομισιόν για πολιτική κρίση στην Ελλάδα, καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας. Οπότε, για να αποφευχθεί αυτό, οι κύκλοι της Κομισιόν βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μίας λύσης με έναν πρωθυπουργό τεχνοκράτη, ο οποίος α-λά Μάριο Ντράγκι θα διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλο που δεν ήθελαν τα φίλα προσκείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ κι έκαναν αναπαραγωγή τού εν λόγω δημοσιεύματος. Και προχώρησαν και σε ονοματολογία. Και μέσα στα ονόματα που αναφέρουν είναι του Γιάννη Στουρνάρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Μαργαρίτη Σχοινά. Οπότε, αποφάσισα να γράψω τις δικές μου σκέψεις.

Πριν όμως τις γράψω το οτιδήποτε θα πρέπει μα ξεκαθαρίσω κάτι. Φυσικά με την διακυβέρνηση του και την υψηλή δημοφιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απειλείται. Και θεωρώ ότι θα είναι πρώτος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως αναφέρουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Οπότε όλο αυτή η υποτιθέμενη λύση που απεργάζονται ανύπαρκτοι κύκλοι της Κομισιόν είναι μάλλον για να γεμίζουμε καμιά σελίδα μην γκρινιάζει και ο αρχισυντάκτης. Γι’ αυτό και οι αναλύσεις και η ονοματολογία είναι στο πλαίσιο ενός ακραίου σεναρίου, που ίσως μας παραπέμπει σε κινηματογραφικό σενάριο. Απλά το γράφουμε για να ευθυμήσουμε σχετικά με το τι θα ήθελαν οι Βρυξέλλες. Βέβαια θα ψάξω και θα έχω νεώτερα για το ποιος κρύβεται πίσω από τους κύκλους της Κομισιόν. Και θα το μάθω…

Λογικές επιλογές

Για τον Γιάννη Στουρνάρα που έγραψαν είναι ένα πολύ λογικό ενδεχόμενο. Είναι ο διοικητής τής ΤτΕ, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την οικονομική κατάσταση της χώρας και έχει να επιδείξει και τεράστια εμπειρία σε κρίσεις. Από την εποχή που μετείχε στην ομάδα διαπραγμάτευσης για την είσοδο στην ευρωζώνη και τη διετία 1999-2000, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, του ανέθετε ειδικές αποστολές. Ήταν υπουργός Οικονομικών σε μία δύσκολη περίοδο (επί κυβέρνησης Σαμαρά), όταν ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε είχε έτοιμο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προσφέροντας κάποια δισεκατομμύρια ως αποζημίωση. Ήταν αυτός που έπαιξε άμυνα και βοήθησε στην αποτροπή των σχεδίων του Τσίπρα για έξοδο από το ευρώ το 2015.

Ο δεύτερος που αναφέρεται από τα ΣΥΡΙΖΑϊκά ΜΜΕ είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και αυτός έχει εμπειρία από δύσκολες καταστάσεις. Και σαν υπουργός Οικονομικών στο πρώτο μνημόνιο και σαν αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Και φυσικά του πιστώνεται το κούρεμα των ομολόγων. Μία ενέργεια, η οποία ναι μεν είχε και αστοχίες, αλλά η μεγάλη εικόνα αποδεικνύει ότι ήταν σωτήρια για τη χώρα μας.

Ίσως επειδή είναι Αρειανός

Όμως το τρίτο όνομα που αναφέρουν οι φίλοι μας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά με έκαναν να πέσω από την καρέκλα. Και αναφέρουν το όνομα του εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, του Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Έλληνας επίτροπος φυσικά θα πέταγε και τη σκούφια του εάν τον επέλεγαν. Και διαβάζοντας αυτά. κατάλαβα ότι γι’ αυτόν τον λόγο τον τελευταίο καιρό ο Σχοινάς –αν και αντιπρόεδρος της Κομισιόν– περισσότερο βρίσκεται στην Ελλάδα παρά στας Ευρώπας. Επίσης τώρα μου δίνουν και κάποιες πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου, ότι ο κ. Σχοινάς τάζει και θεσούλες σε διαφόρους συνομιλητές του. Όχι μόνο από την παράταξη στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει, τη Νέα Δημοκρατία.

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι με ποια τυπικά προσόντα να επιλεγεί ως τεχνοκράτης πρωθυπουργός; Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι έχει σπουδάσει νομικά και με μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση. Πουθενά δεν γράφει λέξη για οικονομικά. Εκτός και εάν θεωρούν ότι, επειδή έλαβε το μεταπτυχιακό από το London School of Economics, σκαμπάζει και από οικονομία. Πιο πιθανό να επιλεγεί (σενάριο επιστημονικής φαντασίας γράφω σαν τον Σπίλμπεργκ) επειδή είναι Αρειανός και ο Άρης έχει να κερδίσει τίτλο από το 1970, παρά για τις οικονομικές του γνώσεις.

Απλά να σημειώσω, για να λυθεί κάθε παρεξήγηση, ότι το πρωτογενές δημοσίευμα, πάνω στο οποίο οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν ολόκληρο αφήγημα, διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε γελοίο το δημοσίευμα. Οπότε και οι ελπίδες του Μαργαρίτη Σχοινά για πρωθυπουργιλίκια κατέρρευσαν εν τη γενέσει τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα