Σχολείο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων από το ΑΠΘ

Το «Journalists Field Safety» διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στοχεύει στην παροχή των απαραίτητων γνώσεων σε επαγγελματίες των ΜΜΕ που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο πεδίο των πολέμων και των κρίσεων

Την ώρα που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στις εμπόλεμες ζώνες της πολυτάραχης περιοχής, η Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προτάσσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Για τον λόγο αυτό, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου 2019 στο Κιλκίς το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ διοργανώνει το πρώτο σχολείο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στο πεδίο των πολέμων και των κρίσεων.

Συγκεκριμένα,το εκπαιδευτικό σχολείο με τίτλο «Journalists Field Safety», έχει στόχο την παροχή των απαραίτητων γνώσεων σε επαγγελματίες των ΜΜΕ που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο πεδίο των πολέμων και των κρίσεων και να φροντίσουν για την προσωπική τους ασφάλεια και ακεραιότητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη, θεωρητικής και εντατικής πρακτικής εκπαίδευσης, σε αντίστοιχα διαμορφωμένους χώρους ώστε να προσομοιάζει στο πραγματικό πεδίο, προκειμένου να παρέχει στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Τα θέματα που θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, είναι: νομικά ζητήματα περί ένοπλων συγκρούσεων, βασική ασφάλεια πεδίου και μετακινήσεων, ασφάλεια δεδομένων, υγιεινή, κίνδυνοι και διαχείριση άγχους.

Το σχολείο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στο πεδίο των πολέμων και των κρίσεων, συνδιοργανώνεται με την Έδρα Jean Monnet για τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), με την υποστήριξη των: Ιncubator for Media Education and Development (Imedd), Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Digital Communications Network Hub Thessaloniki.

Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στη μελέτη και την έρευνα της Διεθνούς και Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας ως αναδυόμενου, παγκοσμίως, ερευνητικού και διδακτικού πεδίου για τη μελέτη των συγκρούσεων και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του δημοσιογράφου και των δημοσιογραφικών πρακτικών. Είναι ενταγμένο στο ακαδημαϊκό δίκτυο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) UN Academic Ιmpact (UNAI).

Το Εργαστήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του συγκεκριμένου προγράμματος για επαγγελματίες των ΜΜΕ και άλλων οργανισμών, οι οποίοι χρειάζονται βαθύτερη κατανόηση των ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά και για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους Διδάκτορες Δημοσιογραφίας, Διεθνών Σχέσεων και συναφών αντικειμένων.

Το κόστος συμμετοχής στο σχολείο είναι 800 ευρώ και περιλαμβάνει: διαμονή, γεύματα, μεταφορά Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Θεσσαλονίκη, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο σχολείο αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ipjllab@gmail.com έως και τις 25 Οκτωβρίου 2019. Πρέπει να περιλαμβάνουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής και βιογραφικό σημείωμα. Οι απαντήσεις στους υποψηφίους που θα γίνουν δεκτοί για να παρακολουθήσουν το σχολείο θα σταλούν με email έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης