«Σε 18 μήνες θα επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα»

Στο CNBC μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε για μεγάλες αλλαγές στην ελληνική οικονομία ώστε προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ επανέλαβε την πρόθεσή του να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, περιγράφοντας μια «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».

“Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να παραδώσουμε μέσα στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής μας”, δήλωσε ο Μητσοτάκης.Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικότερη για τις επιχειρήσεις μειώνοντας σταδιακά τον συντελεστή φορολογίας εταιρειών από το 29% το 2018 στο 25% το 2022.

“Θα στείλουμε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές ότι εννοούμε τις επιχειρήσεις.
Έχω δεσμευτεί να μπορέσω να φέρω την Ελλάδα πίσω σε επενδυτικό βαθμό μέσα σε 18 μήνες”, ανέφερε ο Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή έχοντας κλείσει σχεδόν 10 χρόνια εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.

Το 2019 αναμένεται να είναι το τρίτο συνεχές έτος ανάπτυξης με ρυθμό περίπου 2,2%.Ωστόσο, για την αντιπολίτευση, ο ρυθμός ανάπτυξης 2% δεν αρκεί.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, που δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά.
Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον 4% βραχυπρόθεσμα, που θα είναι ο στόχος που θα έπρεπε πραγματικά”, δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Τι είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αναφερόμενος στη δέσμευση της Ελλάδας για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο Μητσοτάκης είπε ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στέλνει το “λάθος μήνυμα”.

«Με την έννοια ότι έχουμε ξεπεράσει το στόχο με λιτότητα», εξήγησε.

“Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους ήταν επειδή η κυβέρνηση επιβάρυνε τη μεσαία τάξη και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό, τι πραγματικά ζητήθηκε ήταν επειδή θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να το διανείμουμε πριν τις εκλογές”.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας με τους πιστωτές, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει 3,5% πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέχρι το 2022 ή αλλιώς δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί αυτό το όριο.

“Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ, πολύ αυστηρό στόχο.

Έχω πει από την αρχή ότι σεβόμαστε τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω επίσης ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους μου ότι, εάν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να έχουμε στόχους με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022”, δήλωσε.

«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση και, τελικά, αν έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ας πούμε το 2021 ίσο με 3 ή 2,5%, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συνολική αειφορία του χρέους μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα