«Σε 2-3 χρόνια έτοιμο το γήπεδο της ΑΕΚ»

Την πεποίθηση ότι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι έτοιμο σε δύο με τρία χρόνια εξέφρασε ο Γιάννης Σγουρός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Live Sport».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για την… εγγύηση που προσφέρει στο έργο η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη, ωστόσο σημείωσε ότι οι μελέτες που θα παρουσιάσει η «Ένωση» για το γήπεδο θα κρίνουν πολλά, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του «Ν. Γκούμας» από τον Γιάννη Γρανίτσα, τονίζοντας ότι τότε η θέση της ΓΓΑ ήταν να μην γκρεμιστεί, αφού ο σεισμός του 1999 δεν είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές, πέρα από το ένα «πέταλλο».

Για το γήπεδο της Λεωφόρου, ο κ. Σγουρός επισήμανε ότι περιμένει τη μελέτη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η ιστορική έδρα του «τριφυλλιού» μπορεί να αποτελέσει κάποια μακροπρόθεσμη λύση.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Σγουρού:

-Πόσο εφικτή είναι η κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό;

«Ένα τέτοιο εγχείρημα θέλει χρήμα χρόνο και συνοχή μεταξύ διαφορετικών φορέων. Και μιλάμε φυσικά για τεράστιο ποσό, περισσότερα από 150εκατ. ευρώ για τα συνολικά έργα στην περιοχή.

Μετά την κ. Μπακογιάννη ο επόμενος δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης έκανε επιθετική πολιτική και έλυσε πολλά θέματα. Είχαμε επικοινωνία και βάλαμε σε όλα “πλάτη”. Αλλά πριν από τρία χρόνια κόλλησε το θέμα.

Τα προβλήματα είναι πολλά: οικονομικά, θεσμικά, πολιτικά. Αυτοί που ασχολήθηκαν με το πρότζεκτ, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αλλά και κάποια πολιτικά πρόσωπα γνωρίζουν καλύτερα τι συνέβη».

-Πάμε τώρα στο θέμα της ανακατασκευής της Λεωφόρου. Όπως είναι γνωστό όταν δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να επιχορηγήσει το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με ποσό 20 εκατ. ευρώ, απευθύνθηκε σε εσάς ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.

«Όντως, μου έστειλαν επιστολή, στην οποία αναφέρουν αναλυτικά τα αιτήματα τους για την ανακατασκευή και επέκταση του γηπέδου, με κυριότερο βεβαίως, την ενίσχυση τους φέροντος οργανισμού.

Εμείς ήδη έχουμε στείλει τους ανθρώπους της Περιφέρειας Αττικής και έχουν κάνει μια πρώτη μακροσκοπική έρευνα, του φέροντος οργανισμού του γηπέδου. Από εδώ και πέρα περιμένουμε φυσικά να μας φέρει ο Παναθηναϊκός τη μελέτη.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και προσεκτικοί όταν αφορά την ασφάλεια αθλούμενων και θεατών. Είναι και άλλα ζητήματα, όπως π.χ το θέμα των θυρών ασφάλειας. Όμως δεν χρειάζεται να μπούμε λεπτομέρειες αφού ακόμη δεν έχουμε μελέτη στα χέρια μας».

-Ανακοινώσατε ότι θα δοθεί συνολικά ποσό 7 εκατ. ευρώ και για το γήπεδο, αλλά και για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας…

«Ο Παναθηναϊκός μας ζήτησε αρχικά 9,5 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζω, με την ευκαιρία αυτή, ότι τα 7 εκατ. είναι για το γήπεδο. Όλο το ποσό των 7 εκατ. ευρώ θα δοθεί από την Περιφέρεια για την ανακατασκευή της Λεωφόρου, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η μελέτη που θα έρθει σε εμάς θα το υποστηρίζει.

Ναι, τεχνικά το έργο υποστηρίζεται. Όμως δεν θέλω να πω ότι θεωρώ πως αυτή δεν είναι η μακροπρόθεσμη λύση για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού. Εϊναι δικαίωμα του Παναθηναϊκού να κάνει ότι θέλει, εμείς συμβάλλουμε στην ανακατασκευή του γηπέδου όμως είναι κρίμα, για παράδειγμα, να μην αξιοποιούνται συνολικά οι υπάρχουσες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ».

-Καινούργιο γήπεδο στη Λεωφόρο μπορεί να κατασκευασθεί; Δηλαδή να γκρεμιστεί το υπάρχον και να “σηκωθεί” ένα νέο γήπεδο…

«Δύσκολο. Χρειάζεται δύο χρόνια μόνο για να κάνεις την μελέτη. Εϊναι πάρα πολλά τα θέματα, όχι μόνο οικονομικά. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι και ο Δήμος της Αθήνας. Κοιτάξτε. Ο Παναθηναϊκός λέει τώρα “ας συμμαζέψω το σπίτι μου να είμαι ασφαλής και μετά βλέπουμε. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι αυτή που πρέπει να βρει την οριστική λύση για το γηπεδικό θέμα του συλλόγου. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

-Από που εξοικονομήθηκαν αυτά τα χρήματα με τα οποία θα συμβάλετε ως Περιφέρεια Αττικής για αθλητικά έργα;

«Στην Περιφέρεια Αττικής ανήκουν 66 δήμοι στους οποίους ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι τα 2,8 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ δεν είναι επιλέξιμοι πόροι για τον αθλητισμό. Το 2003 όταν πήγα στη Νομαρχία  δεν υπήρχε ούτε ευρώ για αθλητικά έργα.

Δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε. Ξεκινήσαμε τα προγράμματα μας για αντιπλημμυρικά, για οδοποιία, για κοινωνικά έργα και τέλος για αθλητικά. Το ποσό των 280 εκατ. ευρώ για τα αθλητικά έργα προέρχεται από τους Εθνικούς Πόρους».

-Πως συγκεντρώσατε τα χρήματα αυτές τις δύσκολες εποχές;

«Έγινε σχεδιασμός πλήρους αλλαγής. Μειώθηκαν και μεταφέρθηκαν δαπάνες. Δεν πετάμε εμείς λεφτά για γιορτές και πανηγύρια. Δείχνουμε σεβασμό στα λεφτά του φορολογούμενου και θέλουμε να επιστρέφουν σε αυτόν μέσα από την κατασκευή των έργων.

Έχουμε υπό κατασκευή 50 βρεφονηπιακούς σταθμούς και 49 σχολεία. Το έργο του γηπέδου της ΑΕΚ δεν αφορά μόνο τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και το Νέο Ηράκλειο, τη Νέα Ιωνία και άλλους όμορους δήμους. Με τα 280 εκατ. ευρώ από του Εθνικούς Πόρους έχουμε προχωρήσει στην κωδικοποίηση πολλών σημαντικών αθλητικών έργων. Το κράτος δεν έχει λεφτά σήμερα γι’ αυτό πρέπει να συμβάλλει η Περιφέρεια».

-Πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο της ΑΕΚ;

«Σε δύο με τρία χρόνια. Υπό ιδανικές συνθήκες σε δύο, το ρεαλιστικό όμως είναι ότι η ΑΕΚ θα μπαίνει στο γήπεδο της σε τρία χρόνια από σήμερα. Κι όλα αυτά , όπως είπα πολλές φορές στους κ. Μελισσανίδη και Παππά, αν η μελέτη που θα κατατεθεί σε εμάς είναι τέλεια. Γιατί αν υπάρξει λάθος όλα τα προβλήματα θα παρουσιαστούν εκεί».

-Δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί το γήπεδο της ΑΕΚ, βάσει του προβλήματος που είχε προκαλέσει ο σεισμός;

«Mετά τον σεισμό, πήγαμε ως ΓΓΑ και ελέγξαμε το γήπεδο. Δεν είχε ουσιαστικό πρόβλημα πλην από κάποιο θέμα που υπήρχε σε ένα από τα πέταλα. Δεν είχε πρόβλημα ο φέρων οργανισμός. Τους είχα πει τότε ότι η ΓΓΑ θα διαθέσει ένα κονδύλι στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ για να φτιάξει τις υπάρχουσες ζημιές. Εκείνοι όμως απευθύνθηκαν σε εταιρεία και πήραν μελέτη για το γκρέμισμα του γηπέδου. Τότε ήταν που πάγωσα. Επειδή γνώριζα τον νομικό κυκεώνα για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Και από τότε, 11 ολόκληρα χρόνια είναι νεκρή ζώνη το γήπεδο. Εδώ ακόμη και τώρα για να χτιστεί το καινούργιο θα περάσει από χίλια μύρια κύματα. Το έχω πει στον Δημήτρη Μελισσανίδη και στον Πέτρο Παππά».

-Ο Μελισσανίδης πότε σας μίλησε πρώτη φορά για το γήπεδο;

«Με τον Μελισσανίδη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και είχαμε μιλήσει αρκετά για το μέγα πρόβλημα της ΑΕΚ. Αρχικά το θέμα του γηπέδου είχε έρθει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2010. Αποφασίσαμε να συμβάλλουμε με 10 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση να μας φέρουν την μελέτη.

Από τότε η ΑΕΚ πέρασε πολλά προβλήματα, αλλά εμείς δεν ακυρώσαμε το συγκεκριμένο κωδικό. Έτσι, όταν το θέμα ήρθε ξανά στην Περιφέρεια Αττικής πλέον, από τη δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας κ. Αποστολάκη το 2013, μαζί με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, με ρώτησαν αν ισχύει η αρχική μας απόφαση. Η απάντηση μας ήταν τα 10 να γίνουν 20 εκατ. ευρώ γιατί εκτιμήσαμε ότι αυτό το έργο θα συμβάλει αποφασιστικά για την αναβάθμιση μιας περιοχής που είναι γυμνή μετά την κατεδάφιση του γηπέδου ‘Νίκος Γκούμας’.

Το νέο γήπεδο αφορά τη νεολαία, την ιστορία, την ανάπτυξη, ενώνει πάρα πολλούς δήμους και αφορά 500.000 κατοίκους Αττικής».

-Ελπίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα και το γήπεδο θα κατασκευαστεί;

«Σας είπα ότι όλα έχουν να κάνουν με την μελέτη και την τήρηση των νόμων. Όμως ναι, κι εγώ πιστεύω ότι το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει. Δεν είναι τρελός ο Μελισσανίδης για να μπαίνει μπροστά. Βάζει την ζωή του την ψυχή του γι’ αυτό το έργο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα