Σε 3 στάδια και σε 3 «κομμάτια» η αποκρατικοποίηση

Σύμφωνα με την προ ημερών απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η νέα εταιρεία θα έχει περίπου το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και πρόσβαση στα απαιτούμενα ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία των σταθμών. Επί της ουσίας θα έχουμε το «σπάσιμο» της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο κομμάτια (τρία, αν συνυπολογιστεί η αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΗΜΕ), με τη δημιουργία μίας «μεγάλης» και μίας «μικρής ΔΕΗ». Για τη «μικρή ΔΕΗ» η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι αυτή θα έχει 1.400 μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, 500 μεγαβάτ υδροηλεκτρικά και 500 μεγαβάτ φυσικού αερίου. Η «μεγάλη ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί, με το ελληνικό Δημόσιο να διαθέτει το 17% των μετοχών μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καινούργια εταιρεία θα μεταφερθούν κατ’ αναλογία οι υποχρεώσεις (δηλαδή, κάποια χρέη) της ΔΕΗ και μέρος τόσο του προσωπικού που απασχολείται στις μονάδες όσο και του διοικητικού προσωπικού. Όπως αναφέρεται στην Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, προς ώρας δεν έχει γίνει σαφής η διαδικασία μέσω της οποίας θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία πελάτες της ΔΕΗ, με τρόπο αντιπροσωπευτικό ανά κατηγορία.

Το δεύτερο στάδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ σχετίζεται με την πώληση του 17 % (σ.σ.: από το 51% που είναι σήμερα το μετοχικό ποσοστό του Δημόσιο στην επιχείρηση), ποσοστό που έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά προτίμηση όπως αναφέρεται με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Όπως προαναφέρθηκε, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του ίδιου έτους ή στις αρχές του 2016.

Αναφορικά, τώρα, με τα δίκτυα μεταφοράς –δηλαδή, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΗΜΕ), που είναι εταιρεία θυγατρική της ΔΕΗ– το σχέδιο αποκρατικοποίησης προβλέπει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς, αλλά με παράλληλη διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο.

Με την απόφαση της αναδιάρθρωσης και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο και συνολικά η κυβέρνηση προσβλέπει στο επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών παικτών του τομέα της ενέργειας. Θέτει, ωστόσο, τρεις προϋποθέσεις με στόχο να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιρειών. Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στο ΦΕΚ τεύχος Α/168/24.7.2013 που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, και χαρακτηρίζονται ως νέο στοιχείο το οποίο εκτιμάται ότι έχει τεθεί από την τρόικα (σ.σ.: με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 3ης δόσης την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ), είναι:

 

# Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης – τουτέστιν από ξεχωριστές κρατικές οντότητες) από εκείνες της ΔΕΗ ή άλλης ενεργειακής εταιρείας.

# Οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη Γενική Κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν.

# Η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, ασύμβατες με τους στόχους του προγράμματος.

 

Μένει και το 2014 το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος

Τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014 προβλέπει το τελικό σχέδιο του νέου Μνημονίου, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να θεσπίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, καθώς η τρόικα επιμένει.

Μάλιστα υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, που πρέπει να υλοποιηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεσμεύεται ότι εάν δεν τα καταφέρει θα διατηρηθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα