Σε άλλο επίπεδο, με καλύτερο ranking και αέρα EURO η εθνική

Η Εθνική μας κατάφερε με τη νίκη επί του Κοσόβου να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρωτιά στον δεύτερο όμιλο της τρίτης κατηγορίας του Nations League, ανεξάρτητα από το θα γίνει στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, με Βόρεια Ιρλανδία (εντός) και Κύπρο (εκτός).

Τι σημαίνει, όμως, για την Ελλάδα η πρωτιά και η άνοδος στη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης;

Καταρχήν ανεβαίνουμε κατηγορία, άρα στο επόμενο Nations League θα έχουμε καλύτερους και σαφώς πιο δυνατούς -και εμπορικούς- αντιπάλους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, και πιο σημαντικό ενδεχομένως, η επιτυχία της Ελλάδας σημαίνει ότι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο EURO 2024 της Γερμανίας, αν, φυσικά, δεν καταφέρει να πάρει το «εισιτήριο» μέσω της διαδικασίας των προκριματικών. Πώς θα γίνει αυτό;

Μετά την ολοκλήρωση του Nations League, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η κλήρωση των προκριματικών του EURO στις 9 Οκτωβρίου, στη Φρανκφούρτη. Οι πρώτοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2023 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η Ελλάδα, λογικά, θα έχει δύσκολη κλήρωση, (παρότι, πιθανότατα, θα μπει στην κληρωτίδα με καλύτερο συντελεστή σε σχέση με τα προκριματικά του EURO 2020), αυτό δεν σημαίνει.

Στα γήπεδα της Γερμανίας θα πάνε οι 10 πρώτοι των 10 προκριματικών ομίλων και οι δέκα χώρες, που θα καταλάβουν τη 2η θέση. Η Γερμανία ως διοργανώτρια είναι ήδη «εκεί» και μένουν τρεις κενές θέσεις για να συμπληρωθεί το παζλ. Αυτές οι τρεις θέσεις, θα προκύψουν μέσα από τα τρία μονοπάτια των μπαράζ στο Nations League! Στο ένα μονοπάτι είμαστε ήδη εμείς και περιμένουμε άλλες τρεις χώρες, είτε νικήτριες ομίλων είτε όχι. Και πάλι, όλα θα εξαρτηθούν από τα προκριματικά του EURO. Ποιες ομάδες θα χρειαστούν, δηλαδή, τη δεύτερη ευκαιρία. Μακάρι να μην τη χρειαστούμε εμείς και να εξασφαλίσουμε την πρόκρισή μας -στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση από το 2014- μέσα από τα προκριματικά, αλλά υπάρχει και αυτή η δεύτερη ευκαιρία.

Από εκεί και πέρα, για τις τέσσερις ομάδες (συνολικά 12), σε κάθε μονοπάτι του Nations League, μετράει το ranking στη διοργάνωση. Η κορυφαία ομάδα θα αντιμετωπίσει εντός έδρας σε μονό παιχνίδι τη χειρότερη της τετράδας και η δεύτερη την τρίτη. Οι δύο νικητές θα τεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι σε μονό τελικό, σε έδρα, που θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης, με όλους τους αγώνες να διεξάγονται τον Μάρτιο του 2024, λίγους μήνες πριν τη σέντρα στα γήπεδα της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα