Σε αναζήτηση νέου αφηγήματος το ΚΙΝΑΛ

Η αναβολή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης λόγω του κορωνοϊού μάλλον έπληξε τη Χαριλάου Τρικούπη

Πολλά στελέχη επιμένουν πως πρέπει να αναδειχθούν όλες οι… κοτσάνες των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Χωρίς πυξίδα θα κληθεί να κινηθεί όλο το επόμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ, που μετά τη ματαίωση της Πανελλαδικής συνδιάσκεψης του επόμενου Σαββατοκύριακου 14-15 Μαρτίου, λόγω κορωνοϊού, αναζητεί αφήγημα.

Η αλήθεια είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν επενδύσει πολλά στην πανελλαδική συνδιάσκεψη. Η ηγετική ομάδα έκανε λόγο για νέα αφετηρία που θα διαμόρφωνε την ισχυρή, αυτόνομη και σύγχρονη ιδεολογική ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ. Επιπροσθέτως η κa Γεννηματά θα είχε την ευκαιρία να αναλύσει τα επόμενα βήματα του ΚΙΝΑΛ, ενώ όλοι θα οσμίζονταν από τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, κατά πόσο μπορεί η πρόεδρος του κόμματος να υπολογίζει στην αρωγή τους.

Τώρα πλέον μετά την αναβολή της εκδήλωσης, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αναζητεί νέο αφήγημα, καθώς είναι 100% βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν νέες εστίες έντασης στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί πριν από το επόμενο φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο). Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και δεν θα υπάρξουν θύματα. Διαφορετικά πάμε για το 2021. Και στην Χαριλάου Τρικούπη ήλπιζαν ότι η εργασία των δεκάδων προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμης, της διανόησης και των παραγωγικών φορέων θα προσέφερε νέα δυναμική στο κόμμα, μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης.

Στον ύπνο

Και μπορεί το ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική του δουλειά, καθώς καταθέτει επερωτήσεις, όμως στα κρίσιμα ζητήματα η ηγεσία πιάστηκε στον ύπνο. Μάλιστα, το οξύμωρο με το μεταναστευτικό είναι ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα είχε αναφέρει σε ομιλία της στη Βουλή προ διμήνου (περίπου) η κα Γεννηματά, όμως έδειξε αργά αντανακλαστικά όταν έσκασε το θέμα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κα Γεννηματά δεν κρύφθηκε, όπως ο κ. Τσίπρας, εν τούτοις έδειξε αμηχανία, όταν την ώρα της κρίσης ζητούσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και απειλή βέτο προς την Ευρώπη.

Οπότε αυτή η αμηχανία καταγράφηκε και στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, όπου ναι μεν το ΚΙΝΑΛ παρέμεινε σταθερό και δεν έχασε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει εγκλωβισμένο σε αυτά τα μικρά ποσοστά που δεν επιτρέπουν και μεγάλα όνειρα. Προφανώς αρκετοί εκ των ερωτώμενων ακόμη δεν έχουν συνηθίσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτόν τον λόγο μάλλον απαντούν ΚΙΝΑΛ στις ερωτήσεις των δημοσκόπων.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η κα Γεννηματά θα επιμείνει στην άποψη για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και γι’ αυτόν τον λόγο κατέθεσε κάποια ερωτήματα στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ερωτήματα που μάλλον θεωρούνται άκαιρα από τη στιγμή που υπήρξε η επίσκεψη των Φον ντερ Λάιεν, Μισέλ και Σασόλι.

Τουναντίον δεν είναι λίγοι εντός του ΚΙΝΑΛ που εισηγούνται προς την ηγεσία να αναδείξει τα όσα λένε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά πάνελ βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στον Έβρο με το μεταναστευτικό. Δηλαδή, να απομονωθούν όσα λένε οι λεγόμενοι «δικαιωματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αλλεπάλληλες γκάφες του Βαρεμένου και να απευθυνθεί το ΚΙΝΑΛ στους πράσινους ψηφοφόρους που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα «πού μπλέξατε;».

Πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ ζητούν να αξιοποιηθούν οι δηλώσεις του Βαρεμένου για τις βίλες στον Έβρο

Δώρο από τον Βαρεμένο

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας για τους ακρίτες του Έβρου –που συντρέχουν σε βοήθεια συνοριοφυλάκων και στρατού με την ιδιότητα των Εθνοφυλάκων– ισχυρίστηκε σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1) ότι «έχουν χτίσει παράνομα βίλες στον υδροβιότοπο του Έβρου κι έτρεξαν να τις προφυλάξουν».

Και όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη «πέρα από μία χαριτωμένη πινελιά ταξικής φαιδρότητας είναι ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι δεν αρκεί να χαμογελούν ειρωνικά για το πρόσωπο του βουλευτή». Επιμένουν πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως «ο Βαρεμένος (και όλοι οι Βαρεμένοι εκεί μέσα) είναι η απόδειξη ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί να δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, όμως το σοσιαλιστικό μοντέλο του Ανδρέα είχε πρωτίστως εθνικά χαρακτηριστικά. Εν ολίγοις, ο Ανδρέας ποτέ δεν θα διανοούνταν να αμφισβητήσει το δικαίωμα σε κάτοικο του Έβρου να υπερασπίσει το σπίτι του έναντι ξένων εισβολέων, με το πρόσχημα ότι το σπίτι αυτό είναι βίλα ή αυθαίρετο στον υδροβιότοπο. Ο εθνικός αγώνας, είτε οργανωμένος και θεσμοποιημένος, είτε αυθόρμητος και κατά μόνας, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη, δίχως τον παραμικρό εσωτερικό διαχωρισμό. Ούτε ταξικό, ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό, ούτε μορφωτικό. Αυτή άλλωστε ήταν και μια βασική ιδεολογική διαφορά του Ανδρέα με την παραδοσιακή διεθνιστική Αριστερά, η οποία πάντα έφριττε με την ιδέα ότι δεξιοί και αριστεροί, αστοί και προλετάριοι, διανοούμενοι και αναλφάβητοι ντύνονται ομοιόμορφα στο χακί και πολεμούν κάτω από την ίδια εθνική σημαία».

Για τα κλειστά κέντρα

Ταυτόχρονα, κάποιοι στο Κίνημα Αλλαγής έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την ηγεσία να ληφθεί σύντομα μία απόφαση σχετικά με τα νέα κέντρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Διότι οι περισσότεροι συμφωνούν με τα περίκλειστα κέντρα, αλλά βλέπουν ότι στο κυβερνών κόμμα αυξάνονται και πληθαίνουν οι οπαδοί του να κατασκευαστούν κλειστά κέντρα (σαν την Αμυγδαλέζα) σε ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου –όπως το νησί  Έλις στην είσοδο της Νέας Υόρκης (στα ανοιχτά του Μανχάταν)–, όπου από το1892 έως το1924 μεταφέρονταν εκεί όλοι άποροι μετανάστες, προκειμένου να υποβληθούν σε νομικό και ιατρικό έλεγχο. Οι γιατροί εκεί δούλευαν ανά ομάδες των δύο και χρησιμοποιούσαν το σύστημα των «έξι δευτερολέπτων». Τότε υπήρχε η άποψη ότι ένας έμπειρος ειδικός μπορούσε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να διαπιστώσει μόνο με το βλέμμα την κατάσταση της υγείας του ταξιδιώτη και να διαγνώσει από αναιμία μέχρι κιρσούς. Η Νήσος Έλις λειτούργησε ως μία κολυμπήθρα, αφού πολλοί νεοφερμένοι άλλαξαν τα ονόματά τους εκεί, προσαρμόζοντάς τα στη γλώσσα της νέας τους πατρίδας. Υπολογίζεται ότι το 40% του πληθυσμού της Αμερικής έχει τις ρίζες του στο Έλις Άιλαντ.

Και βέβαια για ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) που πρωταγωνίστησε στο να κλείσουν τα ξερονήσια (Γυάρος, Μακρόνησος, Αϊ- Στράτης) θεωρείται δύσκολο να συμφωνήσει με περίκλειστα κέντρα σε ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα