Σε ανοιχτή θέα οι καβγάδες στον ΣΥΡΙΖΑ

Μαλλιά-κουβάρια στην Κουμουνδούρου για μία επερώτηση που κατατέθηκε με αφορμή τα κονδύλια από τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό

Επιθέσεις με σκληρές φράσεις που παραπέμπουν σε «Αυριανή» του 1980, με αφορισμούς και συμπεράσματα για το πού θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Αλέξανδρου Χρήστου

Το να υπάρξει μία εσωκομματική κρίση σε ένα αριστερό κόμμα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τουναντίον, συνηθίζεται κατά κόρον όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αυτό, όμως, που συμβαίνει είναι ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από τα όρια μίας εσωκομματικής κρίσης, όπου απλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές στρατηγικές, άλλη αντίληψη των πραγμάτων, ακόμη και σκληρή διαμάχη για την ανάληψη της ηγεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και λίγες ημέρες έχει πέσει στη δίνη του «αυριανισμού». Από τη μία, η παλιά φρουρά του κόμματος, που έχει ζήσει στο πετσί της τις οξύτατες επιθέσεις εκ μέρους της «Αυριανής» και του Γιώργου Κουρή, που ορισμένες φορές ξεπερνούσε τη χυδαιότητα. Και από την άλλη, οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιώργος Λακόπουλος, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν έναν ιδιότυπο «αυριανισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μέση ο Αλέξης Τσίπρας να παρακολουθεί. Πολλοί θεωρούν τη στάση του ως ένδειξη αμηχανίας. Κάποιοι άλλοι ως μία ευκαιρία να καθαρίσει το τοπίο.

Ο όρος «αυριανισμός» μπήκε στη ζωή μας από τότε που κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Αυριανή» το 1980 από τον αείμνηστο Γιώργο Κουρή. Ο «αυριανισμός» δεν ήταν απλώς μία αισθητική εκδοχή του Τύπου. Ήταν ένα ολόκληρο σύστημα αντίληψης των πραγμάτων, κώδικας για τη σύνταξη κοσμοθεωρίας, για κάποιους δε υπήρξε και τρόπος ζωής. Γλώσσα απλή, με λίγες λέξεις. Ο κόσμος χωρισμένος στα δύο. Οτιδήποτε αντιπροσωπεύει το λαϊκό, αποθεώνεται. Το ελιτίστικο διαπομπεύεται. Οι επιθέσεις προς τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Αλέξανδρο  Ιόλα δεν ήταν μόνο προσωπικές. Συμβόλισαν το μίσος για το ελιτίστικο, το αστικό, για τα μαύρα πρόβατα που αρνούνται να μπουν στο μαντρί. Ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας και οι διανοούμενοι κατακρεουργήθηκαν. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλούνταν «Μίκη Μάους». Ο Μάνος Χατζιδάκις έγινε «Μανωλία». Ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης έγινε «Κορνήλω η ρουφιάνα». Ο Γιάννης Τσαρούχης έγινε «Ναυταλία» και «Κλεφτοτσαρούχης». Ο Μητσοτάκης έγινε συνεργάτης των Ναζί, ενώ τον Λεωνίδα Κύρκο που τόλμησε να ασκήσει κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου του άλλαξε το όνομα και τον αποκαλούσε ο Τσίρκος.

Σε αυτή τη ρότα φαίνεται ότι οδηγείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκε μια ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό της εφημερίδας «Documento» από τα κονδύλια που διατίθενται για την ενημέρωση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Την ερώτηση υπέγραψε ο εντυπωσιακός αριθμός των 76 βουλευτών του κόμματος, ωστόσο αρνήθηκαν να βάλουν την τζίφρα τους 10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και κάποια ηχηρά ονόματα. Πρόκειται για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τους πρώην υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ανδρέα Ξανθό, Νίκο Φίλη, και τους βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Πέτυ Πέρκα (σύντροφο του Δημήτρη Βίτσα).

Οι περισσότεροι που αρνήθηκαν να υπογράψουν έχουν έλθει στο παρελθόν σε σύγκρουση με τον εκδότη της εφημερίδας «Documento», ο οποίος από την πλευρά του ασκεί πολύ συχνά σκληρή κριτική στον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ και στην τάση των 53.

Και από εκεί και πέρα ξεκίνησαν τα ωραία. Προφανώς κάποιοι ζήλεψαν τον τρόπο που αντιμετώπιζε ο Γιώργος Κουρής τους επικριτές του Ανδρέα Παπανδρέου και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική. Η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr ξεκίνησε νέα επίθεση κατά του Πάνου Σκουρλέτη, μέσω ρεπορτάζ που ανήρτησε και το αναδημοσίευσε το «Documento»: «Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίσθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα 24ωρα με πρωταγωνιστή τον απερχόμενο –και αποτυχημένο– γραμματέα της ΚΕ κ. Παν. Σκουρλέτη και συμπαραστάτη τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

»Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από την Κ.Ο. του κόμματος να ακυρώσει ειλημμένη απόφαση που συνυπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της για λόγους που χαρακτηρίζονται “προσωπικοί”. Για την ακρίβεια ο γραμματέας αξίωσε, με υποστήριξη Βούτση, να μην κατατεθεί η ερώτηση των 77 βουλευτών κατά της κυβέρνησης για τη παράλειψη της εφημερίδας “Documento” από την διανομή των κονδυλίων στα ΜΜΕ για ενημέρωση σε θέματα κορονοϊού. Ωστόσο ο Π. Σκουρλέτης αξίωσε να μην κατατεθεί η ερώτηση – και η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι στο παρελθόν έχει δεχθεί κριτική από τον Κ. Βαξεβάνη και την εφημερίδα του. Σε αντίστοιχους λόγους αποδίδεται και η συμπαράσταση που του προσέφερε ο Ν. Βούτσης, αλλά και μια μικρή ομάδα από τη φράξια “53+” αφού οι περισσότεροι βουλευτές της υπέγραψαν. Μέλη της ΚΟ όμως του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν προσβλητική για την λειτουργία της παρέμβαση του –βουλευτή Επικρατείας σ’ αυτή τη Βουλή– γραμματέα. Πολλοί εξοργίσθηκαν για την προσβολή και της δημοκρατικής διαδικασίας, αφού ήθελε να ακυρώσει μια απόφαση που είχε την έγκριση της πλειοψηφίας – προσφέροντας κατ’ ουσίαν υπηρεσία στην κυβέρνηση.

»Σημειώνεται ότι εκτός από την αποδεδειγμένη στην περίπτωση του ΑΠ αξίωση του Σκουρλέτη να καταγγέλλονται με κομματική απόφαση τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στον ίδιο, αντίστοιχα θέματα έχει θέσει σε κομματικές διαδικασίες και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Εννοείται ότι κανείς από τους δυο, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν υπέγραψαν της ερώτηση – όπως και ο “σκληρός” της φράξιας Ανδρέας Ξανθός».

Η απάντηση Σκουρλέτη

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει επί της ουσίας τις διαφωνίες και δίνει τη δική του εξήγηση. Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως ζήτησε στην ερώτηση να συμπεριληφθούν κι άλλα ΜΜΕ που αποκλείστηκαν από τα κρατικά κονδύλια της καμπάνιας για τον κορωνοϊό. «Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή από το προεδρείο της Κ.Ο., ωστόσο στο τελικό κείμενο της Ερώτησης δεν συμπεριελήφθη κανένα άλλο Μέσο. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικώς, παρόλο ότι επέμενα μέχρι τελευταία στιγμή, εγώ και άλλοι σύντροφοι δεν βάλαμε την υπογραφή μας. Δεν μου προξενεί εντύπωση ούτε το σχόλιο, ούτε η αξιοποίησή του από εχθρούς και “φίλους”. Μας έχουν συνηθίσει σε επιθέσεις αλλά και σε χολερικά σχόλια, “φιλικές συμβουλές” που έναν και μόνο σκοπό έχουν, να διχάσουν, να δηλητηριάσουν, να απαξιώσουν και τελικώς να χειραγωγήσουν τον χώρο μας. Αυτά τα λίγα ως οφειλόμενες εξηγήσεις».

Επανήλθε ο Λακόπουλος

Το θέμα δεν έμεινε εκεί, καθώς ο Γιώργος Λακόπουλος επανήλθε μέσω του «Ανοιχτού Παράθυρου», ξεκινώντας το άρθρο του με μία φράση από τον Μάη του 1968, το «Τρέξε σύντροφε. Ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου». Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος επιτίθεται εκ νέου με σφοδρότητα στον Πάνο Σκουρλέτη:

«Όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ θα βρει από κάτω μια αποτυχία του Σκουρλέτη: ως υπουργού σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία πρώτα και ως γραμματέα της ΚΕ στη συνέχεια. Δεν υπάρχει πολιτικός με στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης, επικεφαλής της οργάνωσης ενός κόμματος με 35%, που δεν θα είχε υποβάλει την παραίτησή του, αν το κόμμα άθροιζε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μηδέν περιφερειάρχες και έξι δημάρχους.

»Για να μην μιλήσουμε για την κομματική ανυπαρξία στο συνδικαλισμό και το φοιτητικό κίνημα. Αν δεν αισθάνεται γι’ αυτά υπεύθυνος ο γραμματέας τότε ποιος; Να μη μιλήσουμε για την αποτυχία της επιχείρησης εγγραφής μελών. Εκτός αν ισχύουν οι εκτιμήσεις ότι αυτή ακριβώς ήταν επιδίωξη του Σκουρλέτη. Του καταλογίζουν –και προκύπτει από τα συμφραζόμενα των δημόσιων λόγων του– ότι δεν θέλει πολλούς στο κόμμα. Όπως δεν θέλει και την Προοδευτική Συμμαχία. Δεν είναι αρκούντως αριστεροί. Βοά η πιάτσα ότι το μόνο στο οποίο σταδιοδρομεί είναι η ίντριγκα κατά του Τσίπρα. Αλλά αυτά είναι δικά τους. Ας τα ξεμπλέξουν μεταξύ τους.

»Έγινε άκοπα βουλευτής, αλλά υπέγραψε την πολιτική ανυπαρξία του. Τα έχουμε πει αυτά, να μην επανέλθουμε. Το απολογητικό του κείμενο είναι και το “κύκνειο άσμα” του σε ένα ρόλο που δεν του βγήκε. Ο γνωστός κ. Σκουρλέτης ενδεχομένως δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς λειτουργούν στη κοινοβουλευτική Δημοκρατία τα κόμματα και η ενημέρωση.

»Ίσως τον εμποδίζει η “εστέτ” συμπεριφορά που τον διακρίνει από τη φοιτητική εποχή της συμμετοχή του στα κοινά, όπως θυμούνται όσοι τον ήξεραν. Ο ελιτισμός δεν υπήρξε ποτέ προτέρημα για κάποιον που δρα στην Αριστερά, ειδικά όταν συνδέεται με τον φραξιονισμό».

Και συστάσεις προς τον Τσίπρα

Όμως ο Λακόπουλος δεν έμεινε μόνο στις επιθέσεις κατά του Σκουρλέτη, αλλά προχώρησε και σε συμβουλές προς τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός εάν οι «συμβουλές» προήλθαν από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά στις συμβουλές τονίζεται:  «Κάποιοι στην Κουμουνδούρου αναφέρονται επίμονα σε “συμμαχίες”  και εννοούν έναν ασάλευτο ΣΥΡΙΖΑ που απλώς θα συμπράττει και θα συνεργάζεται με άλλα κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετασχηματιστεί, δεν θα αλλάξει και δεν θα διευρυνθεί. Θα μείνει ως έχει οργανωτικά, ιδεολογικά και πολιτικά. Και, ως ένα μεγαλύτερο ΚΚΕ, θα στήνει και καμία συνεργασία. Αυτή είναι μειοψηφική επιλογή και προεξοφλεί την ήττα. Αν δεν την επιδιώκει κιόλας, στο όνομα της «αριστερής καθαρότητας». Αν αυτή καταλήξει να είναι η στρατηγική του κόμματος, οι ψηφοφόροι του 36%, ή του 32% θα πάνε να “κόψουν ρόδα μυρωμένα, κρίνους, ανθούς και πασχαλιές”. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι κυβερνώσα δύναμη ή θα επιστρέψει τα παλιά περιθωριακά ποσοστά. Η επιδίωξη ενός μεγάλου κόμματος, πρέπει να είναι η νίκη. Δηλαδή η δημιουργία προϋποθέσεων για την νίκη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε εκλογές για να ηττηθεί, αρκεί να διατηρήσει την “αριστερό” χαρακτήρα του, δεν έχει μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη αν επικρατήσει αυτή η πλευρά – που έχει εν δυνάμει εκπρόσωπο τον συγκροτημένο και ευπρεπή Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Στο στόχαστρο και ο Βούτσης

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο μπήκε και ο Νίκος Βούτσης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής χειροκρότησε τον πρωθυπουργό, όταν εκείνος αναφέρθηκε στην τελετή για τα θύματα της Marfin από την επίθεση με βόμβες μολότοφ, τον Μάιο του 2010. Ο κ. Βούτσης ήταν ο μόνος από τον ΣΥΡΙΖΑ που χειροκρότησε την πρωτοβουλία, και όπως αναμενόταν μπήκε στο στόχαστρο του Κώστα Βαξεβάνη όπου στο «Documento» δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο: «Η Καθημερινή αποδίδει εύσημα σε Βούτση για το χειροκρότημα στην αναφορά Μητσοτάκη στη Marfin

Και στο κείμενο σημειώνεται δηκτικά: «Ο πρώην πρόεδρος φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα να χειροκροτεί τον Μητσοτάκη για τις αναφορές του στη Marfin. Σημειωτέον ότι η Ν.Δ. επανέφερε το θέμα των νεκρών της Marfin πριν από δέκα χρόνια, στην επικαιρότητα και την ίδια ώρα ημιεπίσημα ο μηχανισμός της αλλά και τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης απέδωσαν ευθύνη για τους νεκρούς στον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα διήμερο κρεσέντο μαύρης προπαγάνδας το οποίο μάλιστα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Σε λίγο θα μιλήσουν για το δυστύχημα στην Αίγινα. Τρομάζω στο τι μπορεί να κάνει τότε ο πρώην πρόεδρος!»

Απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Βούτσης ήταν από αυτούς που δεν υπέγραψαν την επερώτηση για το «Documento».

Όμως ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανδρώθηκε πολιτικά δίπλα στον αείμνηστο Λεωνίδα Κύρκο, γνωρίζει πολύ καλά ότι αριστερά και μολότοφ δεν μπορούν να συγχρωτιστούν. Έχοντας διατελέσει γραμματέας του Ρήγα Φεραίου, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού (1980-1985), όπου παρέμεινε με τον Γιάννη Μπανιά και δεν πήγε με τον Κύρκο στην ΕΑΡ. Όλα αυτά τα παλαιά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι σε δίλημμα για το εάν έπρεπε να μετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για τα θύματα της Marfin, από τη στιγμή που θα παρίσταται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την εκδήλωση για να δημιουργήσει ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ίδιοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να ξεφύγουν από απαξιωμένους τακτικισμούς του παρελθόντος. Η ανανεωτική αριστερά δεν ενδιαφερόταν για να περάσει αντισυστημικά μηνύματα. Προφανώς, με την τακτική που ακολουθούν στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν την παροιμία ότι «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι». Και ως φαίνεται, το χούι της αντισυστημικότητας δεν φεύγει από τον αρχηγό και τους πιστούς συνοδοιπόρους του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα